Тръмп в писмо до Ердоган: "Не се прави на здравеняк. Не бъди глупав"

Белият дом публикува озадачаващо писмо, изпратено от президента на САЩ Доналд Тръмп до турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган няколко дни след началото на военната инвазия на армията в Северна Сирия и оттеглянето на американските войски от региона.

"Не се прави на здравеняк. Не бъди глупав", пише Тръмп в неформален тон до Ердоган, след тежките вътрешнополитически и международни критики към позицията на САЩ и изоставянето на ключови партньори в борбата с ИДИЛ под ударите на Турция.

"Нека да изработим добра сделка! Не би искал да носиш отговорността за избиването на хиляди души, а аз не искам да нося отговорността за унищожаването на турската икономика - а ще го направя. Вече ти показах скромен пример около случая с пастор Брънсън", пише Тръмп.

Случаят, за който той споменава, беше свързан с ултиматума за предсрочно освобождаване на американски свещеник, затворен в Турция по подозрения в тероризъм през 2016 г.

"Работих здраво, за да разреша някои от твоите проблеми. Недей да разочароваш света. Можеш да направиш чудесна сделка. Генерал Мазлум (главнокомандващия на кюрдските Сирийски демократични сили) е готов да преговаря с теб и желае да направи отстъпки, на каквито нямаше да се съгласят в миналото. Конфиденциално прилагам копие на писмото му до мен, което току-що получих", пише Тръмп.

"Писмото на Тръмп до Ердоган. Не е пародия. Ако това не счупи интернет...", гласи един от коментарите на новината в Twitter.

Писмото му до Ердоган завършва със следното послание: "Историята ще гледа на теб благосклонно, ако свършиш работата по правилния и хуманния начин. Ще гледа на теб завинаги като на Дявола, ако не се случат добри неща. Не се прави на здравеняк. Не бъди глупав! Ще ти се обадя по-късно".

Съобщението му е изпратено три дни след като Ердоган и Тръмп са разговаряли по телефона и турският президент е информирал американския си колега за планираната военна операция. Не е сигурно дали Тръмп е дал изрична "зелена светлина" на Анкара, но самият факт, че нареди изваждането на американски военнослужещи от Северна Сирия, беше разтълкуван като толеранс към евентуалната намеса на Ердоган в региона.

Три дни по-късно изглежда, че Тръмп е преразгледал решението си и настоява за прекратяване на офанзивата в името на преговори с кюрдите. Така или иначе - резултат не е постигнат, тъй като военните действия продължават. Ердоган отхвърли още един призив от страна на САЩ да спре огъня въпреки заплахите за икономически санкции.

Новините

Най-четените