12 убити и над 42 ранени след нападенията в Техеран

12 убити и над 42 ранени е трагичната равносметка след нападенията в Техеран.

При атаката на парламента има двама убити и над 30 ранени, съобщи по-рано заместник вътрешния министър Хюсеин Золфакари . Нападателите са влезли в сградата, облечени като жени.

Полицията заяви, че атаката в парламента е приключила с елиминирането и на четиримата терористи.

Тази сутрин въоръжени мъже извършиха две нападения в иранската столица. Първата атака бе в парламента, а втората в  мавзолея на "Аятолах Хомейни" в южната част на Техеран. В един момент нападателите бяха взели и четирима заложници, които държахана горните етажи на сградата на парламента.

Терористите са били въоръжени с пистолети и  с автомати Калашников.

По-рано на петия етаж на парламента е чут взрив. Цялата сграда е обсадена от снайперисти.

Това е сградата на Иранския парламент отвън.

След това за били затворени всички врати на сградата на парламента и един от нападателите е бил обграден от полицията. Депутатите са били изолирани в една от залите.

Eдин час по-късно, в отделен инцидент, група от четирима души напада мавзолея на Аятолах Хомейни. Те започват да стрелят по тълпата като убиват един охранител и раняват 12 посетители . Единият нападател се е взривил, а полицията е хванала другите трима.

Снимка на момента, в който нападателят самоубиец се е взривил.

Ислямска държава пое отговорност за нападенията.

Според иранските власти са били планирани и други нападения в Техеран, но те са били обезвредени от полицията.

Иран е сериозно ангажиран с борбата срещу ИДИЛ, както в Ирак, така и в Сирия, и заедно с Русия е най-сериозният поддръжник на режима на Башар ал Асад.

Не е ясна идентичността на нападателите, нито причината за атаките.

Аятолах Хомейни е ключова фигура в иранската история, автор на ислямската революция през 1979 година. На 19 май в страната се проведоха президентски избори, на които бе преизбран президентът Хасан Рохани.

Новините

Най-четените