Вашингтон смекчи тона за Йерусалим

Решението за статута на Йерусалим ще вземат израелците и палестинците, а не американците, заяви посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли.

Това е правилно, защото е факт - Ерусалим е столица на Израел, каза Хейли и изрази мнение, че мир ще настъпи, когато и двете страни признаят реалното положение на нещата.

Хейли подчерта, че в изявлението си в сряда Тръмп не е говорил за бариери и граници, защото окончателния статут на Ерусалим ще определят палестинците и израелците, а не американците, отбелязва ТАСС.

Това е сериозно смекчаване на тона от страна на Вашингтон, след като преди дни официалната американска позиция беше изцяло в подкрепа на израелското виждане, че това е легитимната столица на еврейската държава.

В Кайро ще се проведе извънредна среща на върха на премиерите на Египет и Йордания и краля на Йордания. Консултациите са по инициатива на египетския държавен глава. Египет заедно с Йордания са единствените арабски държави в региона, признали Израел.

Вчера парламентът в Аман заплаши с преразглеждане на мирното споразумение с еврейската държава в знак на несъгласие с решението на Доналд Тръмп. Очаква се тримата да обсъждат начините за законова подкрепа на палестинците да бъде призната държавата им със столица Източен Ерусалим, както гласят резолюциите на ООН.

Междувременно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е в Брюксел, за да защити в Европа спорното решение на американския президент Доналд Тръмп. Там той ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, както и с министрите на външните работи на страните членки на ЕС.

Визитата му бе предшествана от посещение на министъра на външните работи на Йордания Айман Сафад, който определи решението като "много опасно".

Нетаняху бе вчера в Париж, където се срещна с президента Еманюел Макрон, който го призова да покаже смелост в общуването си с палестинците. По-късно Нетаняху прикани палестинския лидер Махмуд Абас да седне на масата за преговори, за да се постигне мир в региона.

Тонът му по отношение и на Европа, и на палестинците бе твърд. Израелският премиер разкритикува „лицемерието на Европа, която осъжда решението на американския президент, но не и ракетните атаки срещу Израел от Ивицата Газа… Ерусалим е бил столица на Израел хилядолетия и отричането на този факт е абсурдно. Палестинците трябва да осъзнаят тази реалност, за да постигнем мир“, заяви той в Париж.

"Париж е столицата на Франция. Ерусалим е столицата на Израел. Той е столица на Израел от три хиляди години, столица е на еврейската държава от 70 години. Ние уважаваме вашата история и вашите решения и знаем, че като приятели вие уважавате нашите. Мисля, че това е важно за мира. Мисля, че мирът трябва да бъде основан на истината и фактите от миналото и настоящето са единственият начин да изградим реалистично и успешно бъдеще.

Всичко това се случи на фона на бурните протести, които обхванаха мюсюлманския свят през последните дни. Американски и израелски знамена и портрети на Тръмп и Нетаняху горяха и бяха тъпкани в много градове в мюсюлманските държави - от Рабат, през Истанбул и Бейрут, до Исламабад.

#3 dedo adji 11.12.2017 в 11:18:49

Бароне, какъв диалог може да се води с бесните амуджи, които смятат всеки квадратен сантиметър за окупирана територия? И докато наужким водят диалог, продължават с интифади, атентати и ракети. Всички симулирани диалози са за замазване очите на международната общност, докато продължава борбата за унищожаване на Израел. И Египет и Йордания бяха принудени от Картър да го признаят, но като 2-та млн израелски граждани араби, само симулират. И 2-та млн не се отказват от всички социални придобивки на съвременна цивилизована държава, а се пишат граждани на Палестина. Не може един град да бъде столица на две държави. Столица на Израел е бил още от 1000г пр. Хр., когато още не е имало араби. Израелското правителство и кнесет заседават в Йерусалим. Какво по-естествено от разположението на чуждите мисии за непосредствен контакт. Имам големи резерви към евреите, но като член на народ, лишен от своя държава цели столетия, ги подкрепям в желанието и те да имат своя. А амуджите не искат да го допуснат, както на времето не са допускали създаването на България. И каква е тази държава Палестина? Това е географско, а не етническо понятие, област, влизала в състава на няколко империи, като почнем от Навуходоносор и свършим с турската. Палестинска държава и палестинска нация никога не е имало. И сега, ООН, което признава Косово, Източен Тимор и Южен Судан, се въздържа за Палестина, въпреки огромна международна подкрепа. Наоколо са все братски на амуджите държави, но те искат да унищожат Израел.

#5 explorer 11.12.2017 в 12:19:20

@BaronVino, "...Като изтрелят ракета от Газа, тия от Тел Авив имат няколко секудни да се скрият в килера с дебелите стени. ....Бил ли си в Йерусалим? Аз съм бил. До там караш по магистрала обградена със стени, защото има арабски села и мятат камъни по колите идващи от Тел Авив. ..." Не знам какво си пушил, но е добро. Няма ракети в Газа, които да стигат до Тел Авив. А и аз съм пътувал от Тел Авив за Ерусалим и после за Мъртво море и никой не хвърля камъни, въпреки че в час пик задръстването е сериозно.

#7 explorer 11.12.2017 в 14:25:59

@BaronVino, отговорът не ме задоволява. Искам източник. Не знам с кого общуваш и откъде черпиш информация. За пръв път бях в Израел през октомври 93-а, за последен през май тази година. Затова без достоверен източник приказките ти остават в графата, "една жена на спирката каза."

#9 explorer 11.12.2017 в 21:11:46

@BaronVino, за да не става лично, нека някой която е пътувал по магистралата от Тел Авив за Ерусалим да каже къде има Контролни пунктове защото аз не съм виждал наскоро, а съм пътувал и с автобус, и с маршрутка и с автомобил. Имаше през миналия век, тогава бяха с чувалите с пясък и картечниците отгоре. А войници от двата пола, с автомати има навсякъде, но те се държат удивително адекватно. Контролен пункт има на влизане към Ерусалим от Западния бряг, но и там не те проверяват освен ако не си тъмен и с брада. И като си толкова отворен, явно си минал през щателната проверка на летището, пък мен ме пускат направо ;)

#10 Люба6а 11.12.2017 в 21:13:49

ИзраХел е една изкуствено създадена "държава',където освен въоръжени до зъби чифути се мъчат да оцелеят всеки ден , друго не се вижда. И мнооого страх,мнооого! това ли им е обещал "Господ" ума ми не побира?! един ден това "творение" на дуржава ще рухне от самосебе си-но какво ще повлече със себе си? Отдавна са насочили своите ракети към най-големите градове на Европа и съседните страни ...

#11 pixie 11.12.2017 в 21:34:48

Не виждам защо е целия шум. Работата е ясна - Щатите си търсят нов терен за проба на оръжието. И точно там са си в пълното право - държавата Израел е създадена с подкрепата на тяхната инициативност и сега се считат в правото си да променят официалната им столица. За евреите е ок, палестинците да мислят. Може и да има бум-бум, но това не е нещо ново там. Да се оправят. Щом се връзват на всякакви манипулации.

#12 dedo adji 11.12.2017 в 23:35:07

Йерусалим е столица на евреите от времето на цар Давид 1000г пр. Хр. Върнаха си го през 67г. И след време преместиха управлението там. Както германците си преместиха управлението в старата си столица Берлин. Това, че там живеят 2-300 000 араби не променя нещата. И в София живеят 100 000 цигани, но и те нямат наглостта да претендират да им е столица. Всяка суверенна държава може да избере който град иска за столица, щом го владее. И това е признато от САЩ отдавна. По случая се изнесе, че има решение на конгреса и всеки президент отлага изпълнението му. С отказа да го отложи Тръмп показа на арабите и мюсюлманите изобщо, че повече няма да ги пита. Това ще докара много неприятности на всички бели страни и народи, но и досега не бяха малко и няма да намалеят ако го отмени. Ислямът атакува. Време е бялата цивилизация да си отвори очите и да противодейства. Иначе скоро няма да има бяла цивилизация.

Новините

Най-четените