Г-7 плаши Русия, Путин склони да говори с Порошенко

Клубът на най-развитите седем държави заплаши с нови санкции Русия, ако не прекрати дестабилизиращата си роля в Украйна. Това се посочва в обща декларация на лидерите на страните от Г-7, които се събраха в Брюксел.

Те настояват Москва да признае резултатите от президентските избори в Украйна на 25 май, спечелени от шоколадовия магнат Петро Порошенко. С него вече разговоря американският президент Барак Обама, а канцлерът Ангела Меркел обяви, че стремежът е това да направи и Владимир Путин.

Руският президент вече даде да се разбере, че е готов да говори с Порошенко по време на церемониите по 70-годишнината на десанта в Нормандия, Франция. "Аз с удоволствие приемам тази покана и съм благодарен на президента на Франция за този жест, но там има и други гости. Не се готвя да бягам от никого и ще си общувам, разбира се, с всички", заяви Путин в интервю за радио "Europe 1".

Според него обаче Порошенко трябва да спре „наказателната акция" на украинските военни срещу отцепниците в източната част на Украйна. Г-7 определи военните операции на Киев там като „сдържани", а правителството твърди, че се бори с терористи, искащи да разкъсат Украйна.

„Важно е Русия да даде своя принос в стабилизирането на ситуацията и да допринесе за намаляване на напрежението, което означава преди всичко сътрудничество с новия украински президент", каза тя.

Това, според индустриалните държави, означава и сигурност на газовите доставки от страна на Русия. По-рано председателят на ЕК Жозе Барозу коментира, че наказателните процедури срещу страните в проекта „Южен поток", сред които и България, показват решимостта от страна на съюза.

Г-7 отново призова Москва да изтегли всички свои военни от украинската граница и да откаже проруските сепаратисти в източната част на Украйна от съпротивата им срещу новата власт - обещание, което Русия направи на срещата в Женева преди два месеца.

През април организацията предупреди, че ще подготви нови санкции, които няма да бъдат по отношение на отделни личности, техните активи и разрешителни за пътуване, както досега, а ще засегнат цели предприятия.

Сега Клубът на богатите се събра в Брюксел ден преди Путин да разговаря с няколко от лидерите на групата за първи път след руското анексиране на Крим. Именно зарази този ход на Кремъл организацията изключи Русия и от Г-8 стана Г-7.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 05.06.2014 в 10:45:40

Ако Украйна си плащаше, никой нямаше да и спре доставките. Сега какво искат G7? Русия да доставя газ на Украйна, без да и се плаща? Нека G7 да и платят задълженията [16.6 милиарда долара] и да и плащат доставките от тук нататък, нали са клуба на богатите. Кой ще доставя нещо без пари? Още повече пък на Украйна, воюваща, да не кажа избиваща, етнически руснаци на тяхна територия.

#2 dedogo6 05.06.2014 в 14:07:04

Какво правела Украйна , Родриго, че нещо не те разбрах, или не прочетох добре?! ЗА плащането съм съгласен.

#3 Оня Дето Го Трият 05.06.2014 в 14:57:45

Rodrigo Diaz de Vivar | 05.06.201410:45 "... Ако Украйна си плащаше, никой нямаше да и спре доставките..." А Европа нали си плаща редовно. Защо някой заплашва да врътва кранчето? Значи въпроса съвсем не е в плащането...

#4 Прокопи 05.06.2014 в 17:03:19

Прав си Оня, сега ако Русия спре доставките за Украйна (щот не си плаща), украинците ще започнат да крадат газа за европа, т.е. ЕС трябва да си търси газа от Украйна, ама не ще, щото знаят, че да се занимаваш с крадци не си е работа

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 05.06.2014 в 18:17:12

Няма страшно, МВФ, тази толкова благородна организация, "прегърнал" идеята на G7, фонда да "отпусне" $18 милиарда на Украйна. Естествено, после трябва да се връщат. Както се видя в Косово и Босна, парите на МВФ вървят с допълнителни условия. Ей това е съвременния начин да станеш роб. Няма нужда да ядеш бой преди това.

#6 Оня Дето Го Трият 05.06.2014 в 21:24:17

Родриго Абе нещо въртиш и сучеш, ама какво се опитваш да кажеш в крайна сметка? Ако МВФ отпуска пари и трябва да се връщат било лошо. А ако Путин дава газ и после си иска плащането, нещо по-различно ли е? Всяко нещо трябва да се връща - и пари на заем и газ на заем, обаче а уточни се какво искаш да кажеш в крайна сметка

Новините

Най-четените