1.20 лева за 700 грама хляб до месец. Това е прогнозата, направена от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според шефа й Георги Попов всяка цена под тази означава, че се работи "на тъмно". По неговите изчисления поскъпването щяло да бъде около 15% от сегашните 90-95 ст. за самун. Причината - скокът на зърното по световните борси и у нас, което вече минава 200 евро или 400 лв. за тон. Затова и брашното станало 750-800 лв./тон.
Производителите вече вдигнаха цените, макар и тихомълком, миналата есен.
Освен брашното се вдигат и осигуровките, както и акцизите на горивата. Това също се отразява, и то още от нивата, та чак до фурната, коментира и Марияна Кукушева, шеф на федерацията на хлебарите, цитирана от "24 часа". Според нея увеличението трябва да бъде с 20%.
"Брашното скочи със 70% през лятото, а в последните 2 месеца и с още 28%. Делът му в производствената себестойност на хляба е 59 на сто. Това означава реално повишение на 1 самун от около 17%", твърди и Николай Тапаров, шеф на третата браншова организация - камарата на индустриалните хлебопроизводители, пише изданието.
Според него обаче не може да се обобщи, че всички ще качат цените с 15 или 20 на сто - това си го решава всеки, в зависимост от запасите си от суровини, организация и обем на продукцията.
Георги Попов пък предрича внос на хлебно зърно. Ако това стане, то щяло дойде на цена от поне 500 лева за тон и брашното ще скочи до 1000 лв./тон.
При този сценарий себестойността на 1 хляб ще се вдигне с още 25 ст. и ще стигне до 1.50 лв. за 700 грама, твърди Попов. По думите му единственият начин да не поскъпнат самуните е да се скрият данъци, осигуровки или ДДС.
Държавата няма механизъм да се намеси
Държавата няма механизъм да се намеси за пазара.
Създава се някаква истерия около цената на хляба и мисля, че това е начин да се пробва пазара, заяви днес преди заседанието на МС земеделският министър Мирослав Найденов.
Няма обективни причини, които да налагат поскъпване на хляба с 17, 20% или повече, категоричен е Найденов. Нямало данни и за внос на зърно.
По думите му в момента цената на пшеницата на международните борси е стабилна. Тя варира нагоре или надолу в рамките на няколко процента, така че цената на пшеницата не е предпоставка за увеличение на цената на хляба. Освен това в България цената на пшениците на борсите е стабилна, подчерта Найденов.
„Някой би могъл да осъществи внос на висококачествена пшеница, за да подобри качеството на своите хлебни изделия, но това не означава, че няма зърно", заяви Найденов.