Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Стандарти за три вида хляб от 1 април

Хлябът, произведен по новите държавни стандарти, ще е с годност до 36 часа...
Хлябът, произведен по новите държавни стандарти, ще е с годност до 36 часа...

От 1 април ще имаме стандарт за трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Той ще е с годност до 36 часа. Цената му не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.

Това каза пред БНТ днес директорът на Българската агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията - след като са заявили, че ще произвеждат хляб по български държавен стандарт, който не е задължителен.

Целта на въвеждането на БДС и за хляба е да се подобри вкусът и качеството на хляба. Хлябът ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси.

Мелниците също ще трябва да уеднаквят стандартите сии да предлагат брашно, тип 500 например, с едни и същи показатели, а не както е сега - за всяка мелница те да са различни.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените