Шкембе чорбата принадлежи на Турция и българите нямат никакво основание да си я присвояват, обяви Назъм Йигит, председател на сдружението на ресторантьорите и кебапчиите в град Сивас, съобщи БТА.
Реакциите в съседката са предизвикани от статии в български медии, които призоваха - след запазването на марката "Горнооряховски суджук" в Европа, да бъдат патентовани още шкембето, пачата и ракията.
Йигит бе категоричен, че шкембе чорбата принадлежи на местната кухня и че турците няма да разрешат тя да бъде присвоена от други. "Същите проблеми имахме с гърците за баклавата. Те дори я патентоваха като свой сладкиш.
Целият свят знае, че шкембе чорбата, суджукът и пачата са турски вкусотии и не можем да си обясним защо българите искат да си ги присвоят. Ние ще продължим да отстояваме, че те принадлежат на турската кухня. Ако се наложи, ще организираме протести".
Как се прави шкембе чорбата
В България се използва телешко, свинско или агнешко шкембе. Според някои рецепти се добавя допълнително и телешки джолан, или свински уши и крачета, други ползват само нарязаното шкембе.
Шкембе чорба се яде на практика из целите Балкани. Препоръчва се и като идеално средство срещу махмурлук...