Българската агенция по безопасност на храните и представители на хлебопроизводителите подписват днес стандарт за производството на три вида хляб: бял, "Добруджа" и типов. Той ще се казва "Хляб за България".
От бранша очакват първите партиди хляб по стандарт да бъдат в търговската мрежа след около месец. Все още не е ясно колко по-висока ще бъде цената му, но хлебопроизводителите не очакват да има сериозна разлика с останалите.
Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, казаха от Българската агенция по безопасност на храните. Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол.
В годините, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо, ще се позволява влагането на няколко вещества от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт - в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно.
За специалните пълнозърнести видове хляб се използва малцов екстрат, ръжени закваски и други натурални подобрители най-често на западни фирми.
Производителите смятат, че стандартът трябва да бъде валиден за цялата верига "зърно - брашно - хляб", както и да допуска влагането на подобрителите. Според тях стандартът няма да повиши качеството на хляба. За хляб, направен само от брашно, мая, вода и сол няма да достига целогодишно качествена суровина, смята Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите.
Хлябът е третата категория от основните храни, за които се въвежда стандарт. Вече има такъв за месните продукти - "Стара планина", както и за млечните, които обаче са по Български държавен стандарт.
Както и при другите, така и при хляба стандартът няма да има задължителен характер за фирмите.
Лого с житен клас и картата на България ще отличава хляба, произвеждан по новия стандарт "България. Той е направен на основата на стария Български държавен стандарт.