(Крайно)десен марш към Европарламента

Десните и крайно десните формации в ЕС водят на изборите за Европейски парламент.

Във Франция крайнодясната партия на Марин Льо Пен води с голяма преднина на изборите -„Национален фронт" има исторически резултат от 25 на 100, показват екзит половете.

Втора е опозиционната дясна партия „Съюз за народно движение" с 20 процента, а управляващата Социалистическа партия претърпя нов провал с по-малко от 15 процента. Националният фронт на Марин Льо Пен се възползва от непопулярните мерки на управляващите социалисти, от разделението на десницата и от повишаването на евроскептицизма сред французите.

Консерваторите в Германия печелят изборите за Европейски парламент с 36 процента. Страната ще изпрати представители на 14 партии в Европейския парламент, между които ще се разпределят 96 мандата - най-много от цяла Европа.

За социалдемократите са гласували 27.5 процента, трети са зелените с 11%. Бившите комунисти от ГДР, към които се присъединиха отцепници от социалдемократите и образуваха заедно лявата партия, са получили 7.8% от доверието на избирателите, а "Алтернатива за Германия" е получила 6,8%.

Крайнодесните спечелиха и във Великобритания. Партията на независимостта на националиста Найджъл Фарадж взе най-много гласове на изборите - 27%. Втора е Лейбъристката партия с 26% от гласовете. Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън пък получи 22%, следвана от зелените - 10 процента от гласовете.

Австрийските консерватори печелят в Австрия. Крайнодясната "Партията на свободата" е на трета позиция 19.9 процента, което е с пет процента повече. "Партията на свободата" сега е на трето място след управляващите християндемократи и социалдемократи, които са със съответно 27.9 и 23.9 според екзит половете.

Гръцката крайнолява партия СИРИЗА има лека преднина на изборите за Европейски парламент, сочат предварителните резултати на екзит половете. Партията води с около три процента пред водещата партия „Нова демокрация". СИРИЗА има между 26 и 30%, а „Нова демокрация" - между 23 и 27%, сочат резултатите.

Неонацистката партия „Златна зора" е трета с около 10% от гласовете, въпреки предварителното разследване, което тече срещу нейни членове.

Четвърта е другата партия от управляващата коалиция - социалистическата ПАСОК, с 9%.

39-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, кандидат за председател на Европейската комисия от Европейската левица, нарече вота "референдум" за строгите икономии. Премиерът и лидер на "Нова демокрация" Андонис Самарас видя в победата на СИРИЗА опасност за дестабилизация на крехкото възстановяване на Гърция.

#1 A4i 26.05.2014 в 01:16:53

Не са изплашени достатъчно хората. Следващият път да се промотират негри педерасти емигрирали от Алкайда в Европа.

#2 Vincent MoFo 26.05.2014 в 04:36:09

Можеш спокойно да добавиш българчета и всякакви други източняци, или си мислиш, че ще те подминат само щото приличаш на бял ?

Новините

Най-четените