"Булсатком" влезе и в битката за цифровизация

Напук на факта, че е обект на бизнес натиск, компанията "Булсатком" подаде днес документи за участие в предстоящия конкурс за изграждане на цифрова телевизионна мрежа в България, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Булсатком", чийто основен бизнес е доставка на телевизия, вече има лиценз за четвърти GSM оператор и смята да стартира услугата до края на годината. Наред с това обяви намеренията си за изстрелване на търговски спътник, по който вече се работи в САЩ.

Освен "Булсатком" документи в заявения срок до 10 януари са подали и компаниите "Ди Ви Би Ти" АД и "Динамикс" ЕООД. "Ди Ви Би Ти" е консорциум от български фирми, който участва преди време във конкурса за обществения мултиплекс (мрежата по която ще се излъчват програмите на БНТ и БНР) и беше основен конкурент на латвийската "Хану Про", която в крайна сметка спечели конкурса.

С решение от 19 декември 2012 г. КРС обяви намерение да проведе конкурс за издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват.

Обявеният конкурс за седми мултиплекс е мярка, предприета от България в отговор на критиките на Брюксел за непрозрачност на проведените досега от КРС процедури.

Досега са проведени три конкурса за общо шест цифрови мрежи. Пет от тях ще излъчват програмите на търговските телевизии и един предназначен за БНР и БНТ. Заради съмненията относно прозрачността на провеждането им в средата на 2011 г. Европейската комисия образува наказателна процедура срещу България. Брюксел ни критикува заради нарушенията на две европейски директиви.
#3 След час 16.01.2013 в 11:07:22

Не ми е ясно защо всички са против бТВ-то (вярно програмата им е много скапана, но който не иска да гледа да превключи канала). Ако има някакви нарушения при Булсатките, какъв е проблемът да се проверят? Да не говорим, че много хора от близките ми се отказаха от Булсатките преди този скандал, защото ги муфтят за много пари и, защото качеството им е паднало ужасно. Та... нещо много гнило ми се струва... май Булсатките наляха мноооого пари за ПР в интернет.

#6 Оня Дето Го Трият 16.01.2013 в 12:04:56

@ След час Ама наистина ли не ти е ясно? Ми БТВ (и ТВ7) лиже всеотдайно задника на който е на власт, а Булсата е сравнително независима компания. Оттук вече не ти ли се изяснява кой се очаква да има проблем сега......или след час

#8 iasen 16.01.2013 в 13:44:04

Като не са близки до властта как така взимат лицензи за всичко. Губят там където не плащат - на БТВ а сега и мачовете не са платили. Трябва всички лицензи да им вземат.

#9 pavel_petrov11 16.01.2013 в 16:53:12

Покрай спора с БТВ ще останат без абонати. Явно се целят в нов бизнес.

#10 lele male 16.01.2013 в 17:03:47

Прав сте petrov http://www.livebiz.bg/kompanii/s/706419432?%3E

Новините

Най-четените