В Турция вече няма да съдят за мнение

Турското правителство направи сериозна крачка към гарантиране на свободата на словото в страната. Вчера парламентът прие реформа в антитерористичните си закони, която значително стеснява определението за терористична пропаганда. Досега Турция използваше законодателството, за да преследва и осъжда хиляди политици, активисти и журналисти за неща, които са казали или написали.

Промените се правят в отговор на изискването от ЕС да се подобри свободата на словото в страната. Турция редовно оглавява списъка с държави, нарушаващи Европейската конвенция за правата на човека и Европейската комисия изиска от Анкара да вкара в законите си ясно разграничение между подстрекаването към насилие и изразяването на ненасилствени идеи.

Според новия закон престъпление ще е само директният подтик към насилие. От турското съдебно министерство потвърдиха, че промените са в тон с изискванията на Европейския съд по правата на човека.

Кюрдските затворници няма да бъдат улеснени

Реформите в Турция съвпадат с прогреса на правителството в опитите да прекрати продължаващия вече 28 години бунт на кюрдите. Миналия месец кюрдският бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан призова бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес, договорен с премиера Ердоган.

Но властите категорично отрекоха идеята, че променените антитерористични закони ще улеснят освобождаването на затворници, свързани с бунтовете. Турция държи в ареста хиляди хора, обвинени за връзки с ПКК (Кюрдската работническа партия), считана за терористична група от ЕС и САЩ.

Министърът на правосъдието Садула Ергин увери, че те биват съдени за членство в терористична организация, а не за разпространяване на пропаганда. Кюрдските бунтове вече отнеха живота на над 40 хиляди души.

Новините

Най-четените