Властта отваря темата за шистовия газ

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница. Тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа мораториума върху добива и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ.

Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава трябва да го използваме наистина, добави той.

На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Според Добрев е проблем, че реално по темата в България дебат не е имало. Обществото се притесняваше, че сме притиснати от времето и от обстоятелствата, защото сме гласували концесия на "Шеврон". Сега имаме мораториум и той е основата, на която да проучим и да анализираме въпросът. Но ако има начини да се контролират рисковете и не е опасно, защо да не променим законодателството, заяви Делян Добрев и даде пример със САЩ, където цената на горивото е над 4 пъти по-ниска отколкото в България тъкмо заради добива на шистов газ.

България ще печели по 150 милиона евро годишно от "Южен поток"

По думите на Добрев, България не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от "Газпром". Министърът допълни, че се надява да бъде намалена цената на синьото гориво у нас.

В петък, след като Добрев се върна от Москва, заяви, че ускоряването на проекта за газопровод "Южен поток" е цената на "сделката", благодарение на която България е договорила 11-процентна отстъпка от Русия в цената на природния газ.

Нищо повече не сме дали, единствено обещахме да ускорим процедурите, за да може до 15 ноември да вземен окончателно инвестиционно решение, заяви Добрев по повод съмненията на опозицията, че в договорките с Русия има скрити условия, които биха могли да ощетят интересите на България. Не сме дали и един сантиметър от нашите тръби, уточни министърът.

Той каза още, че новият газопровод ще увеличи и с около 12% приходите, които в момента страната получава за транзита на природен газ за Турция, Гърция и Македония.

"Провежда се конкурс за находището в Черно море. Надявам се там да намерим сериозни залежи на газ. Конвенционалният газ на сушата също не е за пренебрегване", обясни той.

#1 likata 02.04.2012 в 10:54:07

През крив макарон сте видят шистов газ

#2 Bobby_gBG 02.04.2012 в 12:49:32

и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена ------------------------------------------ И това нещо ще го установи комисията, така ли? За колко? За 2-3 седмици нали? Всичките експерти хидролози? Компетентна работа. Как да е, огънаха се под протестите на хората, особено Трайкова, затова и беше сменен скорострелно - защото вече е взета комисионна, а не е доставен продукта - правото за добив на Шеврон. Кат го гледам новия министър, явно и той е гладен да хапне от погачата на Шеврон, така че ще направят всичко нужно за да пуснат добива на газ...

#3 Чинчифон 02.04.2012 в 12:55:57

Бойко лъже народът си като дърт циганин.За това нито за миг не повярвах за спирането на Шеврон.Така,че темата си стои отворена,докато Хилъри Клинтън не я затвори.А Бойко служи просто за неин PR.

#4 MacAllister 02.04.2012 в 13:11:38

Въобще "завоя на запад" от тия дни с Белене всъщност не е натам, иначе няма как да си обясня бурното въодушевление на всичко ТИМ за нови и по-широки далавери с Русия (ако щете ми вярвайте, ваша си работа, но и аз си имам източници и това е така). Не знам подробностите, но знам, че сипродадохме дупето на Русия повече от преди въпреки обратното публично впечатление. С шистовия газ ще стане май доста интересна работа, няма да се учудя, ако накрая руснаци почнат да го добиват..., но на първо време вероятно ще служи за дъвка, че нали всички трябва да мислят как сме се гушнали в скута на чичо Сам...

#5 Оня Дето Го Трият 02.04.2012 в 13:55:22

Интересно дали ако руснаци почнат да дупчат за шистов газ унас, тия така гласовити еколози и форумни глашатаи ще бъдат пак толкова гласовити? Да не се окаже тогава, че шистовия газ е най-хубавото нещо на света? Шеврон бил с кървави ръце.....ама ако е някои Шевронченко ще е с мед и масло може би

#6 fata morgana 02.04.2012 в 14:19:17

Въобще да се спре категорично проучването за шистов газ на толкова ранен етап беше пълна недомислица. Ясно, че сегашната технология не е толкова безвредна – от гледна точка на замърсяване на подпочвени води – пише го в официален доклад на БАН в нета. Но в крайна сметка сега се развива, нали се разработва нова формула, не с вода, а с гел, с различни съставки. Трябва да се представи доклад за Оценка на влиянието върху околната среда, съобразен с новите методи и да се обсъди. В БГ има достатъчно хора, които могат да са компетентни по въпросите на хидрогеологията.

#7 Гризли 02.04.2012 в 15:42:09

"Но ако има начини да се контролират рисковете и не е опасно, защо да не променим законодателството, заяви Делян Добрев и даде пример със САЩ, където цената на горивото е над 4 пъти по-ниска отколкото в България тъкмо заради добива на шистов газ." Ама тоя министър вярно ли е толкова прост?! Вярно, че е само на 33, ама досега трябваше поне малко да е поумнял! Този министър някога да се е замислял защо има сключено споразумение петрола на международните пазари да се търгува само в долари?! А случайно да е чувал паричната единица на коя държава са доларите?! И случайно да може да осмисли какво предимство е това? Ако се позамисли може и да разбере какво стана с Кадафи и Либия, след като заплаши, че ще започне да продава петрола си в друга валута... И тогава може пак да дава тъпи примери със САЩ!... Лично аз не разбирам и много ще се радвам някой да ми обясни (съвсем сериозно питам) - как точно от шистовия газ се получава петрол, от който се правят горивата за автомобилите? Щом добива на шистов газ у нас ще смъкне цената на дизела и бензина нека поне някой ми обясни как ще стане, за да не срамувам, че не знам нещо толкова елементарно...

#9 Оня Дето Го Трият 02.04.2012 в 20:28:58

България плаща сигурно НАЙ-СКЪПИЯ газ в Европа, обаче форумните философи си философстват с пълна пара и няма сила, която да ги спре Това че Полша-Молша са се преориентирали към шистите, това че Румъния даже чужди земи иска да вземе заради малко газ им минава покрай ушите.... те са си влезли в коловоза и си философстват ли философстват....

#11 VL-2 03.04.2012 в 08:08:26

Твърде интересна позиция на повечето коментиращи. Вас ви спряха цял АЕЦ от строителство само поради едно необезпечено его на една тиква и вие го преглътнахте даже без вода. Някои и хора играха. В един момент искате да ви бият сонди. За да намерят нещо от което щял евентуално да ви се поевтини дизела. Ами ако ви поевтинее тока и ви качат на влак, това пълна трагедия ли ще е или направо ще преминете към самоубийство? Нека гербероните да наблягат на краденето като за последно, защото след няколко години ще са по-забравени и от Царя. Това ще е един приемлив изход от поредната ситуация, която мързеливият и нагъл гласоподавател сам си създаде. Да се готви новият Месия!

#12 fata morgana 03.04.2012 в 09:44:50

Крив Макарон, пиша само, за да ти се извиня, защото мнението ти, въпреки че е различно от моето ми се стори интересно за четене и в тази връзка исках да ти сложа плюсче, но по погрешка ти сложих минус, да знаеш, че всъщност е плюс от мен. Плюсче от мен и за Оня дето го трият.

Новините

Най-четените