По-добре предсрочни избори за ГЕРБ

"Вероятността за предсрочни избори нараства. Плюс това, президентът след 20 дни ще се казва Плевнелиев и Борисов няма да е застрашен, ако направи такива избори". Това коментира по bTV тази сутрин социологът Андрей Райчев, където социолози коментираха политическата ситуация в началото на годината.

В края на м.г. от ДПС отново лансираха тезата, че е необходимо правителство на националното спасение и предсрочни избори.

"Това е реална възможност за Борисов в момента. Предсрочни избори могат да се проведат тази пролет или есента. Есента ще бъде глупаво - само шест 6 преди редовните (които са през лятото на 2013-а - бел.р.), значи през май 2012 г. е по-подходящо да има предсрочни избори. По-луксозна ситуация за управление от гледна точка на мнозинства няма да се получи", смята Райчев.

Според него България изобщо не се занимава с бъдещето, а само крепи сегашното положение.
"Ако направим реформа в БДЖ, означава да съкратим хора, ако направим реформа в болниците, значи да закрием болници. Нашето производство не стига, производителността на труда не стига, за да покрие социалните ни разходи и това е големият проблем", заяви Андрей Райчев.

Политологът Огнян Минчев от своя страна каза, че не е необходимо да има кой знае какви катаклизми, за да бъдат предизвикани предсрочни избори. "Ще бъде трудно за ГЕРБ да спечели едни избори, ако те бъдат проведени в късната пролет на 2013 г. В България нещата не вървят добре от икономическа гледна точка.

Самата динамика на политическия процес предполага подобна стъпка на предсрочни избори. Има поредица от добре обосновани предпоставки за това да бъдат предизвикани избори тази година", смята Минчев.

Според него обаче и премиерът, и представителите на ГЕРБ ще отричат подобна възможност.
Заслугата на ГЕРБ е по-стриктното спазване на финансовата стабилност, но пък няма особени трансформации на публичните политики в България, те са в изключително тежко състояние, заяви Минчев.

"Доброто за обществото се получава в момента автоматично от пазара? Това не е вярно, ако това беше вярно, нямаше да има нужда от политика, от икономика и т.н. Ако хората ви бягат на запад или на изток, трябва да се направи нещо извън пазара, някаква публична политика, за да не бягат", каза Минчев.

Той подчерта, че трябва да се работи върху определени сектори в образованието и определени сектори в социалната сфера, за да се задържат младите хора тук в България. Трябва да има приоритети, може да има безопасни лимити на бюджетни дефицити - 3%, но публичните политики трябва да има, подчерта той.

#1 Escapee 03.01.2012 в 11:18:33

"В края на м.г. от ДПС отново лансираха тезата, че е необходимо правителство на националното спасение и предсрочни избори." Хахах, горките нещастници са изгладнели сериозно. Искат им се още заменки и "разпределение на финансите", както се изразяваше Доганя.

#2 Temidan 03.01.2012 в 14:45:56

По добре се скрий някъде на сянка!БКП Ви даде достатъчно!Вземи си другото ПИПЕ С ГОЛФ ИГРИЩЕТО барабар с Виза и разберете,че комунисти не искаме!!!!

#3 Bobby_gBG 03.01.2012 в 15:14:59

По-добре, ама за кого? Със сигурност не за ГЕРБ - те мнозинство няма да вземат, доста е вероятно да да имат ~100 депутата. Със сигурност не и за нас - ще се получи патова ситуация, в която никой няма да може, нито ще иска да направи правителство - ГЕРБ няма да иска коалиционен партньор, (освен ако задкулисните кукловоди вече евентуално не подготвят коалиция с Кунева), а без ГЕРБ няма да има как да се направи правителство... Така че най-добре ГЕРБ да си довършват мандата, точно сега е годината в която уж не би трябвало да имат проблеми, и да могат да действат без да са под натиск заради наближаващи избори. И да се види после кой ще управлява след тях - би трябвало до 2013 да са паднали докъм 80 депутата, и тогава ще са възможни и други комбинации.

#4 Bobby_gBG 03.01.2012 в 15:16:53

А единствените дето ще имат изгода от предсрочни избори са червените боклуци от БСП заедно с антибългарските им колеги от ДПС. Които впрочем са хората дето плащат за подобни "изследвания" и които са причината да се лансират такива "тези"

#6 Falconetti 03.01.2012 в 17:19:07

Tоя Лайномет, и манджата му прокиснало зеле, продължават да затлачват медийната мъглявина наречена Бантустан! Е, поне намерете някой който да ни предложи тиквички с ориз па ако ще да е по образование готвачка!

Новините

Най-четените