Електронни карти срещу фалшивите доктори

Електронни карти с чип ще получат всички медици, членуващи в Българския лекарски съюз, за да се идентифицират пред пациентите. С тази мярка съсловната организация цели да спре измамите с фалшиви лекари, които нямат права за практикуване на професията или са им отнети.

Решението за въведението бе взето на извънреден събор на БЛС във Варна, където се очаква по-късно днес да се реши дали планираният лекарски протест на 15 май да бъде национален. В крайна сметка съсловната организация реши да протестира в рамките на 1 час заради недостига на пари за здравеопазването.

Така българските лекари ще се включат в общоевропейския протест на техните колеги.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов съобщи пред БНР, че ако до 25-и май не започне процедура за актуализация на бюджета на Касата, лекарите ще поискат оставката на здравния министър Таня Андреева и на цялото ръководство на Надзорния съвет на НЗОК.

Легитимация с карта

Европейската професионална карта, както ще се нарича новият документ, се въвежда у нас съгласно европейска директива, обясни за "Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик, допълни той.

Там ще се съдържа информация на български и английски език за трите имена на лекаря и неговия УИН код, какви специалности, обучения и допълнителни квалификации притежава, наказван ли е и дали си плаща членския внос.

Същите данни ще бъдат вкарани и в електронен регистър на съсловната организация. До пълните данни от него ще имат достъп само хора от БЛС. Посредством програма обаче всеки пациент ще може да изтегли данни от мрежата за лекаря, който му е необходим.

По смисъла на Закона за съсловните организации всички лекари трябва задължително да членуват в БЛС, за да могат да практикуват своята професия.

#1 dedo adji 10.05.2014 в 12:12:39

Ура!!! Най-после сме предпазени от фалшиви доктори!!! Олекна ми. Само,че кое им е фалшивото на тези доктори? Не са завършили медицина или са некадърни или калпазани или корумпирани? А-а-а, не били членове на БЛС. И сега той ще ги вкарва в пътя. Като съдиите ще могат да бъдат контролирани само от кастовата (пардон, съсловната) си организация. И тя, по своя преценка ще ни дава подбрана информация за Д-р Х или У. Ама това ново ли е? Подобна система е описана още през 30-те в романа на Кронин "Цитаделата". Само без електроника. По цял свят е изключително трудно лекар да бъде контролиран и привлечен към отговорност. Вещите лица са, както и трябва да бъде, лекари, и съм чел, че в някои случаи не може да се намери лекар, който да благоволи да застане пред съда. В България съм чувал само за един лекар в затвора, и него го пандизиха за пари, а не за медицински прегрешения. Няма да се обидя, ако ме изкарат неправ, но това не променя въпроса. Преди много години сестра ми беше спасена само защото дежурният лекар, като разбра, че майка ми е медицинска сестра каза: "Нямя да чакаме до сутринта, веднага на масата. Не искам да имам работа с медицински персонал." До сутринта един елементарен апандисит можеше да я довърши. Моля, не ме разбирайте погрешно. Дълбоко уважавам труда и квалификацията на лекарите. И на медицинските сестри. Но, господа доктори от БЛС, кого се опитвате даа убедите, че между вас няма некадърници, калпазани и корумпирани, а понякога и три в едно? И как смятате, че ще помогнат електронните карти за отсяване на такива? Имам много приятели лекари, някои са професори и доценти. Когато имам медицински проблем питам някого от тях: "Кой е баш майсторът в тази област?" Или "Мога ли да се доверя на еди кой си?" И слава Богу съм още жив, и за възрастта, си здрав. А на вашите електронни карти, още повече, с ограничен достъп, извинете, нямам вяра.

Новините

Най-четените