Нов поход срещу забраната за пушене

Народното събрание няма да изостави темата за връщане на цигарения дим в заведенията, въпреки че вече я отхвърли веднъж с гласуване по съвест.

Депутати подготвят нова поправка в Закона за здравето, с която сегашната пълна забрана за тютюнопушене на закрито да бъде облекчена, тоест - да отпадне.

За новия поход срещу забраната, приета при управлението на ГЕРБ, потвърди пред Нова телевизия депутатът Хасан Хаджихасан от ДПС, който е един от бъдещите вносители на законопроекта.

Текстът предвижда заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22:00 часа.

Според Хаджихасан така ще отпадне основната тревога - че заради цигарите семейства с малки деца не могат да посещават заведения. Именно тревогите на бизнеса, че забраната ги тласка към фалит и спира клиентите, стана повод за кампанията по връщане на цигарите в ресторанти и барове.

Хаджихасан обясни, че инициативата му има подкрепа в БСП и "Атака", както беше и предния път.

В предизборната кампания лидерът Сергей Станишев обеща на собствениците на заведения забраната да отпадне, което после се превърна в един от първите ходове на кабинета „Орешарски". „Атака" също имаха свой законопроект, който не срещна одобрение в парламента.

По-рано експерти от БАН обявиха социологическо изследване, според което 57% от българите подкрепят пълната забрана.

#1 кочо 04.02.2014 в 11:11:55

Зала за непушачи, а в заведения, където няма възможност да се отдели такава – разрешение на тютюнопушене след 22 часа. Tова е едно решение, което би трябвало да е приемливо за всички. Тези 43%, които не подкрепят забраната, не са 2-ра категория хора, така че трябва да бъде чут и техния глас.

#2 pepe 04.02.2014 в 11:38:45

ДПС упорито се опитва да се хареса на тутунопроизводителния си електорат, който пък упорито отказва да приеме, че поминъка му е вече минало, че света не го иска и трябва да се захванат с нещо друго. И сега се опитват да ни играят на струната на "толерантността" - бъдете толерантни към /някакви/ 40 и незнамсиколко процента. Работата е там, че толерантността се отнася за различия, които не водят до неща, като увреждане на здравето на околните.

#7 delight 04.02.2014 в 15:56:53

пушенето - бежанците или гейовете Много моля да не се пропускат циганите. Ще вземе да ревне пак онзи Исаев, че има дискриминация. Ама ха! Ако се замислите малко, какво се получава когато управлява бсп-то? Значи махаме забраната за цигарите, за компенсация забраняваме торентите. Ще намалим таксите за вузовете, но вдигаме пенсии и майчински. Идва безплатното здравеопазване! Абсурди до откат. Популизъм в действие, честито на печелившите! Най-доброто на сегашния кабинет е, че не всичко което "планират" им се получава.

#8 Прокопи 04.02.2014 в 16:05:05

Да не забравяме и спора за "селяните" и "софиянците" Може и да се комбинира: "селяни пушачи" и "софиянци гейове" или пък "хитър петър емигрант" и "циганката която пътува".

#9 pixie 04.02.2014 в 16:13:05

Иха, все по-забавно става.

#10 pixie 04.02.2014 в 16:14:18

Имам предвид коментарите. Иначе, да, старата дъвка си дъвчем. Една от дъвките.

#12 delight 04.02.2014 в 16:24:05

Мануела, ти откри топлата вода. Готов електорат кой бута? та какво викате за забраната? пак ли ще я махаме? Луд умора няма

#14 кочо 04.02.2014 в 17:42:14

„Аз не искам на мене да ми е добре, искам на Вуте да му е зле....” Това е философията на коментаторите тук. Ако пушачите могат да се разположат в зала, под покрива на същото заведение, вместо да мръзнат навън, докато изпушат една цигара, с какво ще бъдат ощетени непушачите в съседната зала? Ами ще бъдат лишени от удоволствието да злорадстват, че „на Вуте му е зле”.

#15 qhasper 04.02.2014 в 19:42:11

Оф, Краси, ясно, малкият ти бизнес те е дарил с проницателен ум и безупречна логика. Знаят го всички вече. "> Защо да няма заведения за пушачи, които непушачите просто да избягват? Защото заведенията се явяват работно място за хората, които работят там, а по закон работодателите са длъжни да им осигурят здравословни и безопасни условия на труд." Служителите в заведения далеч не са най-рисковата група. Има къде къде по-вредни работни места, хората, които работят там знаят рисковете, не са задължени да работят там и подобни решения може да взима всеки за личното си здраве по своя преценка. Нали много се дървят всички, че искат модерна, бяла, капиталистическа държава? Нека тогава да се реагира на пазара, който явно е 57/43 и който собственик сметне, че иска в заведението му да се пуши да сложи една табелка и хората да си решават и те. Който собственик иска да привлече непушачи - прас една табелка и хората пак си решават. Персоналът и той ше си решава къде да работи. Всички са доволни. Тука не говорим за 2 процента пушачи или непушачи, че да е неоправдано икономически такова решение.

#17 qhasper 05.02.2014 в 00:11:22

Хората в подкрепа на забраната са повече от тези против забраната - да се забрани. Пушачите са повече от работещите в заведения - работещите ше се съобразяват с тоя факт. Така става ли? Нека не се преструваме, че най-големия проблем покрай тоя закон не са заведенията. Обсъждано е достатъчно, да. Най-лесният и справедлив начин е точно да се даде свобода на собствениците да решат коя група им е присърце и да я привлекат. А методът да се осигури възможно най-чист въздух в заведенията, където се пуши, се нарича вентилация. Не вярвам някой де е против вентилацията. А къде ли е по-чист въздуха? Вътре при пушачите и филтрирания въздух или вън на масите до булеварда с колите и автобусите? Проблемът е решен. Просто тупането с крачета е вид мастурбация за някои.

Новините

Най-четените