Иран плаши да заключи Ормузкия проток

Повече от половината от депутатите в иранския парламент подкрепят внесения законопроект за блокиране на Ормузкия проток, съобщи депутатът Джавад Карими Кодуси, цитиран от Ройтерс.

Кодуси посочи, че 150 от общо 290 депутати са подписали законопроекта за затварянето на протока - "ключалката на света, за която Иран държи ключа" по неговите думи.

През Ормузкия пролив до пазара стигат около 20 процента от петрола, добиван в света.

Заплахата за затварянето му за петролни танкери е ответна мярка на европейското ембарго срещу иранския петрол, наложено от 1 юли.

"Ако санкциите продължат, страните, наложили санкции, нямат право да минават през Ормузкия проток невредими", предупреди Кодуси.

Парламентът не може да решава по въпроси от отбранителната и външната политика, където последната дума е на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Законът обаче би оказал политическа подкрепа на всяко решение за затваряне на протока.

Наред със заплахата за Ормузкия проток сътрудник на аятолах Хаменей предупреди, че Техеран ще увеличи равнището на обогатяване на уран, ако световните сили продължат да оказват натиск върху Техеран
заради ядрената й програма.

"Сега Иран може да обогатява уран до равнище от 20%, но ако световните сили продължат да оказват натиск, ще увеличим равнището до 56 на сто", заяви Реза Такави.

Парламентът на Иран подготвя и законопроект, призоваващ министерството на отбраната да проектира кораби, задвижвани с атомна енергия, за които ще бъде необходим обогатен уран до равнище над 50%.

#1 Govedo13 22.07.2012 в 13:07:10

Руснаците се наакаха в Сирия. Сега иде ред на Иран- дано поне там не успеят.

#3 Бобо 22.07.2012 в 16:11:35

A bre кафето, вие шо го заапахте тоя дунер, като куче въшлив циганин. Айде поразмръдайте си дирниците ако не ги ползвате в момента , за нещо по благо и даите и на нас да апнем от дунеро, ако и да е неделя.

#4 Чинчифон 22.07.2012 в 16:40:24

Според принцип,формулиран от британският гражданин Исак Нютон,на всяко действие отговаря равно по сила,но с обратна посока противодействие.За това, така наречените демокрации,вместо да се бъркат в работите на суверенните държави,нека да намерят поне едно доказателство,че Нютон е в грешка.Иначе ега ти шибаната демокрация

#5 Антикомунист 23.07.2012 в 10:24:19

Ех Чинчифончо,комунистченце,как ти се иска и Исак Нютон да е иранец,палестинец или поне руснак,нали? Ама що ли пък по тез места се раждат само чалмосани или пични другари,а не такива кат Исак? Суверенна държава? Да ги оставят изроди (подлоги на Русия) ,като Садам,Ахмадинеджад или Муамаря да колят и бесят ,като Бай Тошо тук и Чаушеску на север ли? Не сме 1950/1989 слава богу,времето на арабо/комунистическите изверзи по света изтече...докато ти чакаше 20 за да си купиш Москвич... Понятно дорогой?

#6 Антикомунист 23.07.2012 в 10:25:41

пични - пияни

#7 Чинчифон 23.07.2012 в 12:08:54

Антикомунист, Колкото и да се старая да обяснявам,че комунизма е идеология на онези,които знаят,че личните интереси са продукт на строгите и обективни природни закони,винаги се сблъсквам с политически възгледи,които носят заблуди много повече,отколкото истина.В този смисъл съм ти благодарен,защото притежаваш ярък интелект на анти комунист и така много ми помагаш!Пожелавам ти здраве и много щастие!

#8 Bobby_gBG 23.07.2012 в 12:38:48

5 Антикомунист | 23.07.201210:24 Да ги оставят изроди (подлоги на Русия) ,като Садам,Ахмадинеджад или Муамаря да колят и бесят ,като Бай Тошо тук и Чаушеску на север ли? ------------------------------ Нали? Колко по-добре е да се качат ислямистите на власт, да въведат закона на шариата, и по съвсем законен и демократичен начин да убиват с камъни "престъпниците"... Не като злите диктатори.

#9 post deluvian 23.07.2012 в 12:52:59

като чета форуми, пълно със специалисти по тероризъм, антитероризъм, близкия изток, далечния север, атентати, оръжия, тактики, бомби, просто свет да ти се извие от компетентни мнения. а иначе официално нема ни един който професионално да разбира от това у държавата, та се налага Сикрет Сървис и Мосад и нам си кой още да идва да разследва какво се е случило.

#10 fata morgana 23.07.2012 в 13:17:10

Абе, Делувиан, че кой искаш да го направи? Нашето ДС отдавна е заето с бизнес. А израелските тайни служби са митични, хич да не се интересуваш не може да не си чувала за тях. Израел води война за съществуване откакто се е пръкнал като държава. Държавата им е покълнала и вирее в кръв. Жените ходят в казармата редом с мъжете. Ако не беше така, след тоя атентат нямаше да има оцелели – те са излезли в бойна редица по най-бързия начин – както само трениран човек може да реагира. Естествено, че ще имат могъщи служби и това им е работата – съвсем в реда на нещата е да са тук. Пък за това, че във форума сме се събрали все специалисти по Близкия Изток и видни арабисти, две мнения изобщо няма.

#11 паяка 23.07.2012 в 13:45:53

Излезли в стройна редица от бойното поле, щото тренирани. Газели по трупове, така разправяше единия от оцелелите. Няма като залупен славянин да тръгне да помага я, както знаете правят сръбски момчета на река Лин, или македончета на Охридското езеро, или млади българи в село Бисер.

Новините

Най-четените