За или против Паметникa на Съветската армия

Да остане ли Паметникът на Съветската армия в центъра на столицата или да бъде демонтиран - привърженици на двете позиции се събраха на паралелни митинги пред монумента в Борисовата градина в София тази сутрин.

Инициативният комитет за разрушаване на монумента е събрал около 200 привърженици, докато Младежкото обединение в БСП-Софи, което свика контрапротеста - около 100, съобщи Дарик радио.

И от двете страни се чуваха заплахи и обиди, заради което жива верига от полицаи застана между протестиращите, предаде агенция БГНЕС.

От инициативния комитет, начело с журналиста Иво Инджев и общинския съветник от ДСБ Мартин Заимов, изразиха позицията си, че паметникът трябва да бъде демонтиран и пренесен в музей на тоталитарното изкуство. Заимов заяви, че ако срещне подкрепа на групата общински съветници от ГЕРБ, ще предложи на общинския съвет да гласува решение за демонтирането, уточнява dariknews.bg.

"Искаме да се демонтира паметника на съветската армия в София, като реална подкрепа на демократичните промени в страната ни. Против сме този паметник да бъде символ на признателността на българския народ към съветската армия. Да се разделим със символите на комунистическата пропаганда". Това смятат от инициативния комитет „За демонтирането на паметника на Съветската армия в София".

Около стотина младежи се събраха на контра-протест срещу идеята за демонтирането на паметника. За Агенция „Фокус" Симеон Славчев, секретар по медийна политика на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП, коментира: „Историята трябва да се почита, независимо на кой от нас коя част от нея му харесва. В момент, в който държавата се тресе от постоянни корупционни скандали, скандали със СРС-та, сме на мнение, че е по-добре българските граждани да търсим допирните точки помежду си, отколкото разделителните линии. Когато търсим такива линии, винаги ще ги намерим".

Според Славчев участниците в инициативния комитет за събаряне на паметника имат други интереси. „Имаме информация, че на това място биха искали да се строи МОЛ.", посочи той.

В контра-протестът участваха представители на всички леви сили в България. Събрали са се предимно младежи, каза Славчев и долълни: „Нашата цел не е да влизаме в каквито и да било пререкания. Не сме тук да търсим някакъв конфликт. От отсрещната страна вадят лозунги за събаряне на паметника, ние веем българските знамена", разказа Симеон Славчев.

На Facebook страницата "Демонтиране паметника на окупаторската съветската армия в София" пък поддръжници на идеята кометират, че "Двойното разрешение за протеста и контрапротеста противоречи на пръв поглед поне на няколко нормативни акта и задължения на общината. Включително и на тези от най-висок ранг - ЕКПЧ, на която бе придадена нова сила от Лисабовския договор и която в чл. 11, т. 2 предвижда при упражняването на правото на мирни събрания да бъдат гарантирани националната и обществената сигурност, предотвратяване на безредици или престъпления, както и защитата на здравето и морала или на правата и свободите на другите."

#2 Art Pepper 09.01.2011 в 15:30:16

Кой град има паметник на окупатора си, построен от сервилно правителство? Мол също не е приятна опция, но паметник на армия унищожила над 80 милиона хора, десет пъти повече от Нацистите, е негласно съучастие престъплението. Нямам спомени някой да е осъдил ГУЛАГ, пред който Освиенциум е чай от лайка.

#3 bat svet 09.01.2011 в 15:42:26

Аз съм за демонтирането на паметника и монтирането му до завод "Кремиковци". Там няма да пречи на никой и ще може спокойно да си спомня за славните година на "икономически възход" по времето на КПСС. На мястото на паметника, бих искал да построим нов - паметник за незнайните жертви на комунизма.

#5 Малки Течко 09.01.2011 в 16:08:32

"армия унищожила над 80 милиона хора" Закръгли ги направо на 100 милиона, даже още 50 за разкош, що ще си играем на дребно

#9 diamila 09.01.2011 в 18:06:25

Щях да пиша нещо такова :всичката Мара втасала и как цената на хляба ,брашното ,олиото тръгват надолу. Но чета за някакви жертви от 80 милиона.Това не са ли общо жертвите от Втората световна война,това не са ли жертвите на човечеството дадени в борбата срещу фашизма ,включая САЩ ,западна Европа ?В кои страни са вай-много жертвите на и от фашизма? И в тази война България не беше ли на страната на фашистка Германия?София не беше ли бомбандирана от англичаните именно поради това? По късно не получихме ли милостиня от Англия Чърчил и Рузвелт само защото воювахме заедно със същата тази армия срещу фашистка Германия?Защо не се сърдите пак на тези същите Чърчил,Рузвелт,Де Гол ,затова,че са ни оставили след войната в лоното на комунизма?Това не са ли историческите факти?Каква история се учи днес? Моето мнение е,че паметникът трябва да остане .И вместо да се събаря да се направи паметник на жертвите след 1944 ,на комунистическия режим.

#10 diamila 09.01.2011 в 18:09:32

И още една препоръка за паметник.Да се въздигне паметник на антипсевдодемокрацията!

#11 Art Pepper 09.01.2011 в 18:47:36

Престъпленията на НКВД и Червената армия нямат аналог в човешката история. Методите за измъчване на испанската инквизиция, монголските орди или персийските сатрапи са невинно гъделичкане сравнение с онова което е ставало в ГУЛАГ.

#12 Оня Дето Го Трият 09.01.2011 в 19:06:26

Незнам кой кого и откъде е изтласкал, но избитите по съветските лагери след войната са в пъти повече от жертвите дадени от нацистите през самата война ! Така че да ме прощават историците, че го подлагаме на съмнение, но е спорно кой в действителност от победителя от 2СВ! Айде нема нужда да съм от победителите ако ще ме изселват по Сибир да копая тунели....по добре победен германец в уютна фабрика на WV Така че тия "победители" и "освободители" дето размахват шмайзери насред София час по-скоро за скрап да заминават

#13 emo13 09.01.2011 в 20:56:25

Без да чета статията - ПРОТИВ. Категорично, крайно и неотстъпно. Не ме интересуват реабилитиращи клишета като "исторически паметник", "част от историята", "туристическа атракция". Наследството от комунизма трябва да бъде затрито, както и самия комунизъм....за съжаление - трудна работа.

#14 randome 09.01.2011 в 22:48:31

се тая..."гътайте" щом искате....5 мола постройте И МИРЯСАЙТЕ. комунизма/фашизма/демУкрацията,,,не ви СА виновни(мислете-ако можете). Това беше Парк-зоологическа градина У ЦЕНТЕРО на софиятА. нека да си остане парк (дори и без паметник).само не правете политика на гърба на некВо парче бетон!!!! трябва ли да се предизвиква "реФирендУУм"??имате други грижи... например ИКОНОМИКА-та.

#15 stg 09.01.2011 в 23:13:46

Разбира се че трябва да се събори, каква полза има за България че съветската армия ни нападна и сложи тук лакеите си, и какво сме спечелили ние че съветите победили вермахта . Суверенна държава няма за какво да държи паметник на окупатор на центъра на столицата си.

#16 stg 09.01.2011 в 23:15:11

Забравих да спомена щом трябва да се почита историята дай да барнем и един паметник на султан Баязид така де има логика и то същата

#18 Alina 09.01.2011 в 23:36:39

Свикнала съм от дете с него, там флиртувах и с гаджето, нищо му няма на паметника, дори не е и грозен, това е историята, има и разрушения и подвизи... Не ви ли стига целодневния ужас с разрушаването на Мавзолея!!! Нека ДА ОСТАНЕ!

#19 KypBaPe-2 10.01.2011 в 00:28:07

Протестът е обречен на провал, не защото идеята е лоша, а защото лидерите са разни ченгета и мръсници като Ивайло (Иво Инджев) и Мартин Заимов (тоя има ли смисъл да го коментирам въобще).

#20 aissan 10.01.2011 в 06:09:09

Винаги когато обстановката в Държаата се нажежи до червено ( най-вече поради управленски безобразия) , казионните медии веднага изместват темата и ни сервират подобни мухлясали и миришещи на нафталин теми ! Да вече всеки усеща , че Държавата ни се разпада , но този път проблема ИЗОБЩО НЕ Е НИТО В ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ , НИТО В НЕЙНИТЕ ПАМЕТНИЦИ ! И вместо да се чудим дали да изринем няколко тона стоманобетон , нека първо да си зададем логичния въпрос : А не е ли по-добре да приемем закон за лустрацията , и веднъж завинаги за ИЗМЕТЕМ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ всички бивши комунисти , ченгета доносници от ДС и други индивиди , КОИТО ВСЪЩНОСТ СА ОСНОВНИЯТ ПРОДУКТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ , и именно ТЕ тровят живота ни днес ?!? Щото белият свят ни изрита от Шенген , не заради изваяните в паметника бронзови комунисти , А ЗАРАДИ ЖИВИТЕ ТАКИВА които продължават и днес да са на ключови постове в Държавата ни !!! И продължават да ни грабят по комунистически !!!

#21 Art Pepper 10.01.2011 в 11:06:45

stg - защо пък не! прекрасна идея, все пак и Беязид Светкавицата, Мехмед Завоевателя или Селим Страшни са изключителни личности дали много положителни неща на България, за разлика от северните диваци окупатори които някои наши сънародници наричат 'братя славяни'. Към списъка можем да добавим и Сюлейман Величествени.

Новините

Най-четените