ГЕРБ искат "НЕ" на ядрения референдум

Референдумът за строителството на АЕЦ „Белене" ще се състои най-късно през януари, но управляващите са категорични, че държавата не може да си позволи такъв проект. Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров. Той добави, че хората трябва да са наясно какво ще им струва изграждането втората атомна централа в личен план.

„Взимаме кредит, увеличаваме данъците, търсим стратегически инвеститор - хората трябва да са максимално информирани," смята Димитров, който посочи, че след прецизирането на въпроса към избирателите в парламента, по закон референдумът трябва да се проведе в рамките на три месеца, а това означавало - „декември, най-късно януари".

"ГЕРБ има ясно решение, че държавата не може да си позволи да участва в този проект, ние не можем да си позволим този разход. Бъркат се печалбите с приходите, тъй като една централа има и разходи. За пример при АЕЦ "Козлодуй" 50-100 млн. на година са печалбите, как точно стигаме до милиарди печалби на година", попита реторично Димитров.
Според него, има три въпроса, на които трябва да се обърне внимание по време на дебатите в парламента преди референдума: "Защо този проект не е бил изгоден преди 5 г., а сега е изгоден, когато някой друг трябва да го подписва. Второ, наистина ли е необходимо в момента държавата да плати близо 40 млн. лева за провеждането на референдум, за да направим проучване за електоралните нагласи в БСП. И трето, кой ще плати за един такъв проект".

Той уточни, че до отлагането на решението за започване на преговори с кандидат-инвеститора „Глобал Пауър Консорциум" се е стигнало, защото не е имало яснота дали подписката на БСП за провеждане на референдум съдържа необходимия брой валидни подписи. Доброслав Димитров посочи, че опозицията „криво-ляво" е събрала нужните 500 хил. подписа, тъй като е имало множество вписани починали лица или такива с неверни данни.

Депутатът разкритикува и зададеният от БСП въпрос към обществото: „Аз може да съм „за" ядрената енергетика, но против „Белене", например - тогава да се подписвам ли, или не?". Според Доброслав Димитров социалистите са „подходили безотговорно" и са превърнали „Белене" в политическа теза.

#2 Оня Дето Го Трият 02.10.2012 в 12:34:57

Дали било икономически рентабилно.... Ако се казваш Р.Овч. или Б.Манч. сигурно да, но твоето име май е друго.

#3 pepe 02.10.2012 в 15:00:23

То се разбра, че при ГЕРБ нищо не може да е рентабилно. Под тяхно ръководство и диаманти от небето да падат, тия дето ги събират пак ще са на загуба. Но пък могат да дадат руската газова тръба да пренася руски газ през българска територия абсолютно безплатно - щото не сме можели да участваме в инвестицията - ама ОК де, ама това прави тръбата руска, що ще тогава руската тръба през България за без пари?

#5 lele male 02.10.2012 в 15:46:16

уфффф.... имам чувството, че докато решат дали да има референдум и какъв да е конкретният въпрос за референдума, всички ще умрем... от ядрена зима...

#6 fata morgana 02.10.2012 в 16:13:23

Представяте ли си въпроса на референдума: Избирайте: ядрена зима или обикновена.

#8 Гризли 02.10.2012 в 17:12:39

Не може да има референдум по тази тема! Това е твърде тясно поле, по което ходят твърде малко (обикновено небългарски) специалисти! Как така някаква 70 годишна баба от някое затънтено село ще решава дали да се строи нещо за толкова милиарди?! А какво му разбира главата на бай ти циганин от ядрена енергия, за да има право на глас?! То на него и без това му е все едно, ще си краде, както и да е произведена енергията... Защо тогава въобще трябва да гласува?! Съдя по себе си - уж съм електроинженер и работя с електричество, ама не разбирам нищо от ядреното му производство! Как тогава да ида да гласувам, та аз нямам дори бегла представа от финансовата или изпълнителската страна на въпроса... И това май е важи за 98% от българите, които ще трябва да решават! Както и да е формулиран въпроса, все няма да се знае за какво става дума! Ако въпроса е нещо от типа "За ядрена енергия ли сте?" няма как да се отговори, защото никой ясно не е казал предимствата и недостатъците. Ако въпроса е "Искате ли по-евтина електроенергия?" всички ще гласуват ЗА, но колко евтина наистина ще е тази енергия след построяването?! Има още цяла купчина въпроси, които биха могли да се зададат, но избора винаги ще е много труден! Затова изобщо не трябва да има референдум по този въпрос! Това е въпрос, който се разглежда само от професионалисти в сферите, които са свързани с евентуален АЕЦ! А защо няма референдум за членството ни в ЕС?! Защо няма референдум за влизането в еврозоната?! Защо няма референдум за продажбата на земя на чужди граждани?! Защо няма референдум за намаляване броя на народните представители?! Защо няма референдум за концесията за добива на злато например?! Защо няма референдум за шистовия газ или АКТА?! Защо няма референдум за ...

#10 deowin 02.10.2012 в 18:44:15

Да има или да няма референдум за Белене? След като мненията са толкова противоположни, може би трябва да направим референдум за това дали да има референдум за Белене..

#11 VL-2 02.10.2012 в 18:59:32

Ще си позволя да плагиатствам. Ебати шибаната паплач е популацията на територитята Булгаристан! 1. Стратегически инвеститор се уточнихем, че според разбиранията на боко е инвеститор, готов да хариже 2 милиарда (без значение на валутата както се разбра) на преданите на Боко фирми. Е такъв идиот нема! 10 минути разговор с член на правителството изгонват всеки наивник. 2. 100% частна централа. ОК. Ама да не били руснаци. Що? Абе ОХЛЮВИ, това ви дава шанс да сгънете някоя кинта под предлога как Козлодуй запада и как е необходим СТРАТЕГИЧЕСКИ инвеститор за там. Със сигурност милиард ще даде. Ако сте сладури, даже два. И ще си направи блоковете на кукли. .... и ток ще ви продава под себестойността ... ама това е май ... 3. Цена на тока. Какво го интересува собственика цената на тока определена от ДКЕВР. Бие си една жица до цивилизована Румъния, продава си там, прави си надеждното захранване само от дизелгенератори (каквато е съвременната концепция) и нема НЕК, нема никой. Ма НЕК ще фалира? Ми то НЕК ако фалира ще има разпродажба ... и ще се сгъват кинти. Е, етрополският магнат какво му е да удвои милиарда който има. Щото той е фактор. Не е като Фидоската. Като сяда на трапеза си има отделна пейка и и се сервира в тава. Като застъпи младенче сукалче, си го емва за раз. Дако да е 12 кила било в живото си състояние. Ние тука си се знаем, ебаси. 4. Данъци. На фона на растящата безработица при всички положения ще се вдигнат данъците. Малко сме работещите, много са гласоподавателите ... И така може до 101 ама вече и на мен ми се губи интереса да си говорим само. Аре. Със здраве.

Новините

Най-четените