Евтин реваншизъм с полетите на Борисов и сие

Депутатите от управляващото мнозинство продължават в стила на евтиния реваншизъм, създавайки Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерство на отбраната (МО) - в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 - март 2013 г.

Комисията трябва да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и МО.

Председател ще е депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Другият член на комисията от ПГ на "Атака" е Маргарита Николова. Членовете на комисията от ПГ на Коалиция за България са Антон Кутев и Жельо Бойчев, от ПГ на ГЕРБ - Владислав Горанов и Ивайло Московски, от ПГ на ДПС - Йордан Цонев и Рамадан Аталай.

Гласуваха единодушно 206 народни представители. Комисията е съставена от 8 народни представители, избрани на паритетен принцип. Тя ще работи за срок от един месец.

По-рано депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш министър на транспорта Ивайло Московски предложи да се разшири обхватът на проверката. "Да стане ясно и по време на тройната коалиция - какви самолети бяха поръчвани, на каква стойност, и какви усилия направи ГЕРБ, за да намали щетите". Но, както става ясно, предложението му не беше прието.

Венцислав Лаков заяви, че настоява в комисията да постъпи информации за хората, които са пристигали в България, с българските правителствени и военни самолети. "Тогава ще стане ясно колко пари са били прахосани заради прищевки - "Бистришките тигри", каза той.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Татяна Буруджиева попита: "Къде спахте 4 години, че не си направихте тези проверки, които сега искате да направите? Защо не сте си свършили работата, Московски и вие от ГЕРБ".

В отговор Московски каза: "Нещо притеснявате ли се? Какво пречи да разширим обхвата на комисията? Няма проблеми, нека комисията разшири обхвата си и да види тази сделка. Ще видите и с БДЖ какво ще излезе".

Отказът да се сравнят полетите по време на управлението на ГЕРБ с тези на тройната коалиция ще попречи да се види истината и да се установи дали наистина Авиоотряд 28 е бил използван по предназначение.

Реакцията на Бойко Борисов

Настоящото управление, вместо да решава проблемите на хората, се занимава с ДАНС, ГДБОП, Авиоотряд 28. Просто тръгнаха в грешната посока, коментира пред журналисти Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Нека не се забавляваме с такива неща, каза той и поиска комисията да се занимае и със сделката за двата Еърбъса, поръчани от тройната коалиция. "Нека всичко стане публично и ясно", призова лидерът на ГЕРБ.

На въпрос защо четири години, докато е бил на власт, тази тема не е засягана, той отговори: "Защото ние се занимавахме с по-важните проблеми - да строим, да изграждаме, да развиваме държавата".

Евтин популизъм

Вместо да създаде комисия за проверка на състоянието на държавните енергийни дружества, 42-ият парламент очаквано се захвана с евтини популистки теми.

В края на работата на 41-ото НС, на последното заседание на т.нар. комисия "Белене" в парламента, шефката на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова представи резултатите от последния доклад на финансовата инспекция на НЕК, свързана с проекта "Белене".

Проверката на АДФИ трябваше да установи дали е имало нарушения при получаването и изразходването на кредита от банка "Париба", който е в размер на 250 млн. евро, или половин милиард лева. Изводите са, че има нарушения както при избора на банката през 2007 г., така и при харченето на парите, каза тогава Петкова.

Докладът за нарушенията, свързани с тегления от НЕК по време на тройната коалиция кредит за АЕЦ "Белене", е изпратен на прокуратурата. Каква ще е съдбата му, тепърва ще разберем.

Бившите изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мадрик Папазян, променили предназначението на този кредит, по-голямата част от който беше изхарчена за най-скъпия проект на тройната коалиция "Цанков камък". Мощността за 80 мегавата глътна близо половин милиард евро.

#1 Svelini 05.06.2013 в 13:46:27

Тази статия също е популизъм. Защо да не се проверят прословутите полети. Темата беше дискутирана много преди изборите. Факт е, че Министерският съвет не иска да даде информация на журналистите, които я поискаха. Що се отнася до енергийните дружества - има толкова много контролиращи органи. Нали външни експерти бяха наети за анализи по време на служебното правителство?

#2 Georgi Rangelov 05.06.2013 в 15:17:03

Никъде не е написано, че тези полети НЕ ТРЯБВА да се проверяват. Критиката в статията е към това, че важни и актуални въпроси не се разглеждат в парламента, а вместо тях ни се поднасят попретоплени скандали, които нямат отношение към бъдещето на държавата. Аз съм с две ръце" за" правителствените самолети да не се ползват за лични нужди и злоупотребилите да понесат отговорност. Но нека тази задача да се поеме от прокуратурата, която може да направи нещо по въпроса. За това ли ни убеждаваха, че спешно имаме нужда от парламент и правителство?

#3 GM 05.06.2013 в 18:56:22

webcafe....и вие поеФтинявате! Жалко...

#4 pepe 06.06.2013 в 01:44:47

И в редакцията на "Уебкафе" май в момента се чудят зад кого да застанат - дали зад идиотите от ГЕРБ, които официално би трябвало да представляват демокрацията в България, или зад умниците-комунисти. Трудна дилема

Новините

Най-четените