Крилатите фрази на прехода

Умението да зададеш тона на обществения разговор прави разликата между политика и истинския държавник.

Големите политически лидери остават в историята не само с действията, но и с думите си, които поставят основата на бъдещото разбиране за епохата, в която живеем.

Рузвелт вади нацията си от Голямата депресия със своя New Deal, а в края на живота си след дълги години управление напомня, че "голямата власт означава и голяма отговорност". Чърчил мобилизира британците за войната срещу Хитлер с признанието, че "не предлага нищо друго освен кръв, мъка, сълзи и пот", след което с една реч спуска "Желязната завеса от Шчечин до Триест". Рейгън назовава "империята на злото" и обявява борбата с нея за своя главна задача. Бил Клинтън пък постави новата цел на нацията си, като я формулира точно с две думи: "Икономиката, глупако".

Посланието на добре премислената провокация има много по-голямо въздействие, отколкото напоителното празнодумие. Но ако е вярно, че великите умове обсъждат идеи, а дребните - хората, то изводът за българския политически елит е печален.

Нашият общ разговор вечно се върти около въпроса "Кой?", чийто най-редовен отговор започва с "Аз", а диалогът продължава с "Ти ли, бе?!". И няма как да е иначе в страната на "братовчедите" и "лошия материал", на "обръчите" и "порциите", в която сини аристократи, родени "със сребърни лъжички в устата", водеха борба срещу червени аристократи, поемащи "вината само с мезетата".

Ако си мислите, че безбрежният бъбреж на Анна Баракова за живота, политиката и народното представителство е неприемлив, може би ще бъде любопитно да си припомните през какъв "разговор" премина българският политически елит, за да се стигне дотук. Да стигне до момента, в който един от най-високопоставените хора във властовата йерархия - главният прокурор - да попита "Къде е държавата?", сякаш този въпрос е страничен на неговата собствена отговорност.

Политическата памет страда от избирателна амнезия. Затова, без претенции за изчерпателност, решихме да изберем някои от най-емблематичните цитати от българския преход за последните години.

Някои ключови фрази стават запазена марка на авторите си. Други пък преследват политиците като кошмар до края на кариерата им.

#2 vayk 22.05.2016 в 00:29:04

Значи на Петър Стоянов репликата бе: "Иване, кажи ИМ, те ще те разберат"

Новините

Най-четените