Кой е Веселин Вучков

Веселин Вучков стана министър на вътрешните работи във втория кабинет на Бойко Борисов, но не беше външен човек в МВР. Вучков беше назначен за зам.-министър в мандата на Цветан Цветанов в първото правителство на ГЕРБ (2009 -2013). Като народен представител в 42-рото и 43-тото правителство влиза като част от парламентарната група на ГЕРБ.

Роден е през 1968 година в кюстендилското село Стоб. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет, бил е стажант-съдия в Софийския окръжен съд, работил е като следовател в Столичното следствие.

Става доктор по право през 2003 година с дисертация на тема „Предмет и тежест на доказване в наказателното производство".  От 2010 г. е доцент по наказателен процес с хабилитационен труд „Доказателствени средства в наказателното производство (същност и видове)". Автор е на редица научни публикации в областта на наказателния процес.

Той е асистент и старши асистент по наказателноправни науки в Академията на МВР (1996-2001), главен асистент (2001 - 2009). Преподавал е и в Пловдивски университет, Югозападния университет в Благоевград, Свищовска стопанска академия, Варненски технически университет и др.

Става зам.-министър на вътрешните работи през 2009 година, а министър е Цветан Цветанов. Като министър от 2014 година заявява, че ще работи за това да няма политизация на системата и за бързи поправки на новия Закон за МВР.

В края на миналата седмица стана ясно, че Веселин Вучков се готви да представи три кандидатури за поста на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като промените в Закона за МВР, които позволяват смяната му, бяха приети. Междувременно премиерът Бойко Борисов реши въпреки това, да остави Лазаров на поста му.

Новините

Най-четените