Калфин отрече "любовта към Пеевски"

Вицепремиерът Ивайло Калфин отрече твърденията за умишлено облагодетелстване на тютюневия сектор чрез минималните осигурителни прагове за 2016 г.

"Много ми е забавно, когато някой ме обвинява точно в любов към г-н Пеевски", коментира той в сутрешния блок на Нова ТВ в отговор на критиките от страна на Радан Кънев в "лобистки изключения за цял бранш и отделни предприятия, намиращи се под трайната политическа протекция на ДПС".

Калфин обясни, че административното решение за минималните осигурителни прагове е взето поради неспособността на синдикатите и работодателите да се разберат сами в диалог.

"Процесът е абсолютно обективен. Има 85 икономически области, в 48 от тях синдикатите и работодателите са се уточнили какви да са минималните осигурителни прагове. Има 5 области, в които са се срещнали и не са се разбрали. Там, където не са се разбрали, избрахме критерии, в които влизат средната работна заплата, средният осигурителен доход за тази година и печалбата от миналата година. Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, в който всичките са на минус", каза той.

Калфин допълни, че така или иначе минималните прагове ще се увеличат и в този сектор заради общото повишаване на минималната работна заплата от 2016 г.

Социалният министър опроверга изводите от анализа на Института за пазарна икономика, които оспорват твърденията му за спада в сектор "Тютюневи изделия", и заяви, че те се основават на неверни данни.

"Аз не искам да определям минималните осигурителни прагове. Нека да се разбират синдикати и работодатели, само че те трябва да седнат и да преговарят. Ако не го правят - не могат да се оплакват от административни решения. Ако догодина седнат и се разберат, аз ще съм най-щастливият човек", заяви той.

#1 TheRock 20.10.2015 в 12:55:58

Точно това правиш Калфин!!! Корумпиран глупак!

#2 Никой 20.10.2015 в 17:52:08

и Безсрамен с глупави оправдания - къде са българите на България? Защо отлитат, отплуват, извозват се и т.н. Може би заради осигурителната тежест? ПП: под българи да се разбират етносите българи, турци, цигани и т.н. граждани на Р. България, живеещи на територията на Р. България, както и кандидатите за гражданство...

Новините

Най-четените