Мая Манолова: Не ме е страх от загубата

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова ще коментира балотажа едва след като излязат окончателните резултати от вота в столицата.

Причината е това, че според паралелното преброяване, което нейният екип прави, разликата между нея и Йорданка Фандъкова е под 3 процента.

Манолова коментира, че разликата от това паралелно преброяване за няколко часа се е стопила от 12 на 3 процента. Същевременно според данни от екзитполовете тя губи вторият тур на изборите от настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

"Не ме е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат. Не съм страхлив човек и вие го знаете. Страхът ми се изразява в думите на един от кандидаитте за районни кметове, който ми каза по обяд: "Нищо не мога да направя, купуват гласове пред очите ми". Страх ме е от тези думи "Нищо не мога да направя". Това е реалната ситуация в страната - безнаказано купуване на гласове", коментира Манолова.

По думите й органите на реда не са реагирали на сигнали за конкретни секции и конкретни купувачи на гласове. "На улицата се купуваха гласове. Властта няма срам от закона и няма срам от хората", допълни Манолова.

"Благодаря на хората, които гласуваха за мен. Благодаря на всички, които гласуваха по съвест. Останалите знаят колко струва съвеста им", коментира Манолова.

По думите й балотажът е показал как може да бъде преодолян модела на едноличната власт.

"Няма да се откажа. Ще намеря начин тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, а да се постигне целта - промяна на модела в София и България", обясни Манолова.

Тя не посочи какво точно има предвид, но обяви, че ще разкрие плановете си след като станат ясни окончателните резултати от изборите.

"Но едно е ясно, че повече не трябва да допускаме хората, които ще ни управляват, да бъдат избирани със силов и с купен вот. Мисля, че всички се убедиха в това - всеки човек е важен", допълни кандидатът за столичен кмет.

Манолова посочи, че е дала всичко от себе си в "една трудна, жестока и нечестна кампания". По думите й в нито един момент не е отговорила "на вандалските актове с вандализъм, на лъжата с лъжа, на агресията с агресия, на купуването на гласове".

Тя определи резултата си като "протестен вот от близо 170 хиляди души".

"Постигнахме 3 важни неща: първо, спечелиха гражданите. За първи път от 14 години в София имаше балотаж и гражданите поискаха истински дебат за столицата. Изговориха се открито проблемите, видяхме страха в очите на властта, видяхме и дъното, до което тя може да стигне. Хората повярваха, че промяната е възможна. Между двата тура за мен гласуваха още 50 000 души. София може да се обедини. Демократичната десница, демократичната левица, демократите от неправителствения сектор си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия. Трудно и не докрай, но си подадохме ръце", посочи Манолова.

Новините

Най-четените