Борисов одобри Меглена Кунева за министър на образованието

Премиерът Бойко Борисов ще внесе официално кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката на мястото на проф. Тодор Танев.

Танев вече е депозирал оставката си в правителството - пет дни след призива на премиера за смяна на целия ръководен екип на МОН.

Това съобщава пресцентърът на Министерски съвет след проведена среща между Борисов и вицепремиера.

Номинацията ще бъде внесена в НС в сряда, когато се очаква предложението за кадровата смяна да бъде гласувано.

На срещата е обсъдено "ускоряването на реформите в образованието и приемането на строго антикорупционно законодателство".

Очаква се кандидатурата на Кунева да мине без спънки при гласуването в парламента. Патриотичният фронт и АБВ вече декларираха, че са склонни да гласуват "за" номинацията й, след като изслушат предложенията й за реформа в образованието.

Депутатите от ДСБ, които не участваха в номинацията на Кунева на ниво Реформаторски блок, вероятно също няма да гласуват "против" в пленарна зала - по информация на Медиапул, петимата народни представители от ДСБ няма да участват в заседанието, за да не бъдат броени в кворума.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 01.02.2016 в 15:22:03

Пълно безумие! Кунева се представи достатъчно безлично на всички постове, които е заемала до момента. Всички са благодарение на семейното и обкръжение, партизанинът и член на ЦК на БКП Иван Пръмов и неговите наследници. И каква по голяма корупция в образованието от делегираните бюджети? Едно училище получава толкова пари, колкото ученици има. Което води до крепене на всякаква неграмотна и недисциплинирана измет, само и само да се получават пари от държавата. Никакви слаби оценки, никакво изключване, дори младежът да не ходи на училище, да е абсолютно неграмотен и да малтретира учителите си. Това е проблемът на образованието, не корупцията в класическият и вид, ученик-учител. Докато парите на едно училище не се обвържат с постигнатите резултати на възпитаниците му, на независими форуми, като олимпиади, международни конкурси и т. н. нищо няма да се получи. Не броят на учениците, а постигнатото от тях трябва да е база на финансиране. Нищо друго не е нужно.

#2 Гризли 01.02.2016 в 15:46:16

меглена кунева министър на образованието! Ужас, безумие и безобразие! Но като се замислим... Пожарникар е премиер, защо пък кунева да не е министър на образованието? Като махнат Москов може на негово място за министър да сложат Валери Симеонов, какво толкова... Каква жалка картинка, каква демонстрация на безсилие от страна на Барабойко - принуден е дори тази г-жа да приеме за министър, само и само да оцелее на власт! Бог да пази България! Явно политиците няма да го направят...

#3 VK 01.02.2016 в 18:07:25

"меглена кунева министър на образованието! Ужас, безумие и безобразие! " ------ Аре стига превземки ! Като нема кво смислено да кажете , поне не ръсете простотии! Що не питате каква е причината за оставката? Що не питате РБ кви ги къдри ? Щото не ви уйдисва! Щото Б.Борисов трябва да е виновен за всички дивотии в държавата. Щото като гласуваха некой спаха , или сънуваха розови слонове, ама.... За да е ясно- нито оставката е за отвличане на вниманието от тъпия доклад на ЕК, нито пък е заради идиотщините около "жалбите за робство".

#4 pixie 01.02.2016 в 18:27:57

Родриго, не е съвсем така. Едно магаре и в Кеймбридж да го пратиш, пак магаре ще си остане. Образованието е двустранен процес, не зависи само от учителите какви резултати ще имат учениците им. А за бюджета на училището на учениците не им пука особено, поне не толкова, колкото на учителите и директорите. Ако критерият за финансиране са само олимпиадите, значи училищата трудно ще получават пари. По-скоро всички училища трябва да получават държавно финансиране, но тези, чиито ученици показват по-добри резултати, трябва да бъдат стимулирани с допълнителни средства като бонус, награда. Напълно съм съгласна с теб, че сегашният начин на финансиране е тотално порочен, държа да подчертая, че беше измислен и въведен от Даниел Вълчев. Радвам се, че не той беше избран за министър, защото не мога да си представя какви други "гениални" нововъведения можеше да направи. Само дето Кунева в никакъв случай не е по-добър вариант, даже не е и по-малко зло. За съжаление обществените нагласи спрямо нея няма да променят избора и. Ще и сърбаме и на нея попарата.

#5 VK 01.02.2016 в 18:36:22

"Само дето Кунева в никакъв случай не е по-добър вариант, даже не е и по-малко зло." _____ Не става въпрос за добър или лош вариант, а за единственият приемлив за ония циркаджии в РБ . Бе интересно , що никой не пита за причините за таа оставка!? Щото ще им лъснат.....на големите демократи и реформатори....

#6 pixie 01.02.2016 в 18:49:24

VK, какво да правим сега - да жалим Танев или да чоплим причината за оставката? Какъв е смисълът? Кака ти Кунева ли ще оправи нещата в образованието? Каква експертка е в тая област? И, айде, като е толкова важно какви точно са причините за оставката на Танев, осветли ни, ако обичаш. И дано не е съжителството. Или поне не само то.

#7 VK 01.02.2016 в 19:08:25

"И дано не е съжителството. Или поне не само то." ----- Не, не е "съжителството" в този смисъл, който се раздува от медиите в момента! Даже нищо общо няма. Тази истерия се раздухва за да се скрият истинските причини. Замислете се - защо Б.Борисов поиска оставка не просто на министър Танев, а и на екипа му? Защо постави ултиматум на РБ до края на деня да представят нов кандидат за поста? Ето текста: " Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата." Причините търсете там.Ама нема ви хареса картинката...

#8 pixie 01.02.2016 в 19:16:27

Много е тъпо, че единствената причина да сложат Кунева на тоя пост, е балансът между политическите сили във властта. И това не съм го измислила аз, някой от политиците го каза в репортаж в новините. А Кунева е пример за загнилостта на системата. Кунева няма добра политическа репутация, за което сама си е виновна, и ако гласувахме за личности, тя отдавна щеше да е аут от парламента, камо ли да ми се кипри като вице. Да благодари на партията си, щото без нея щеше да е забравена.

#9 Никой 01.02.2016 в 19:19:04

Хайде, да не мечтаем Игор Дамянов да се върне, но дружката на Кунева - Даниел Вълчев също е по-добър вариант...

#10 pixie 01.02.2016 в 19:38:39

"Даниел Вълчев също е по-добър вариант" - сакън!

#11 VK 01.02.2016 в 21:55:29

"Като се върна от отпуска, този да сте го махнали" -----

Новините

Най-четените