КФН се разграничи от Ралица Агайн

Комисията за финансов надзор (КФН) се разграничи от твърденията на доскорошния си зам.-председател Ралица Агайн за това, че информацията за рисковете във фалиралия застраховател "Олимпик" е била известна на всички членове, но не е комуникирана правилно пред Министерски съвет, Народното събрание и засегнатите клиенти.

"КФН заявява, че не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК „Олимпик" - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик" - Кипър", се казва в съобщение на комисията.

По-рано в сряда Агайн посочи, че "не е в нейните правомощия да ходи при премиера и финансовия министър, за да ги информира за подобни проблеми, защото КФН е колективен орган и си има председател".

Тя обяви, че още на 10 май КФН е наложила и публикувала данните за реципрочните мерки спрямо българския клон на "Олимпик" след отнемането на лиценза на кипърската компания-майка, като разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд на застрахователи, Имотния и Търговския регистър, Държавен вестник, засегнатите банки и др.

В същото време, Агайн призна, че КФН е трябвало да бъде по-активна в оповестяването на тези факти, като отдаде кризата на "слабост в комуникационната политика".

Председателят и членовете на Комисията за финансов надзор обаче твърдят, че самите те не са били информирани за оценката на възможните неблагоприятни последици от фалита на "Олимпик". Те твърдят, че не разполагат и с доклада, който Агайн изнесе в Народното събрание.

"Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН. Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция", се казва в съобщението на КФН.

Ралица Агайн подаде оставка пред Народното събрание във вторник след 4.5 години като зам.-председател на управление "Застрахователен надзор". Заемала е същият пост и през 2005-2010 г.

Председател на КФН от 2016 г. е Карина Караиванова - бивш зам.-министър на финансите при Владислав Горанов в кабинета "Борисов 2". Нейни заместници в ресорите "Надзор на инвестиционната дейност" и "Осигурителен надзор" са съответно бившият ръководител на НАП Бойко Атанасов и бившата депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова.

Владимир Савов е член на КФН, подпомагащ политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. Той пое временно функциите на зам.-председател по застрахователния надзор до избора на наследник на Ралица Агайн.

#2 cvetomir_borisov_11 15.12.2018 в 13:11:07

Репутацията на КФН никога няма да се оправи, докато работят хора като Наталия Кумпикова!

#3 katq petrova 19.12.2018 в 19:26:23

Спрете достъпа на Наталия Кумпикова до подкупите!!!

Новините

Най-четените