Краен срок за гласуващите по настоящ адрес

Избирателите, които биха искали да гласуват на местния вот по настоящ адрес (вместо по постоянен), могат да подадат заявление за пререгистрация до края на 12 октомври.

В събота изтича и срокът за хора с трайни увреждания, които могат да поискат да гласуват чрез подвижна избирателна кутия, доставена в дома им.

Българските граждани могат да упражнят правото си на глас само веднъж - само по постоянен адрес (където са включени в избирателния списък служебно от общинската администрация) или само по настоящ адрес, където за да бъдат включени в избирателния списък (като условие за гласуване), трябва да подадат заявление до общинската администрация по настоящия им адрес в срок до 12 октомври 2019 г.

Заявлението се подава от избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България и желае да гласува по настоящ адрес. Условие за вписване на избирателя в избирателен списък по настоящ адрес е регистрацията на настоящия адрес в съответното населено място да е извършена най-малко 6 месеца преди изборния ден - 26 април 2019 г.

След включването на лицата в избирателния списък по настоящ адрес общинската администрация служебно ги заличава от избирателния списък по постоянния им адрес.

Новините

Най-четените