Борисов видя интерес да инвестираме в Туркменистан

Премиерът Бойко Борисов смята, че българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан.

Това каза той по време на посещението си на Международната каспийска изложба за иновативни технологии в Туркменбаши.

Борисов спомена като приоритетна сферата на строителството, където компании преговарят за сключване на сделки за безизкопни технологии.

Според премиера голям интерес към България има и в областта на машиностроенето. Борисов подчерта и че Туркменистан разполага с големи газови находища.

Министър-председателят изказа предположение, че страната може да бъде свързана с газовия хъб "Балкан", но отбеляза, че това може да стане само с участието на Русия.

Предстои премиерът да се срещне с руския министър-председател Дмитрий Медведев, където също ще бъде обсъден хъбът "Балкан".

Двамата ще обсъдят след като тръбите минават през Туркменистан, дали не могат да бъдат направени суапови сделки.

България е готова да окаже съдействие на туркменистански фирми, които имат интерес да инвестират в страната ни в сектори, в които имаме традиционни предимства.

Това допълни министърът на икономиката Емил Караниколов като уточни, че това са отрасли с висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност в икономиката.

Караниколов е готов да подкрепи всяка икономическа инициатива под формата на обмен на бизнес посещения и делегации и организация на специализирани форуми.

Международната каспийска изложба за иновативни технологии се провежда край пристанище "Туркменбаши" на Първи каспийски икономически форум в Туркменистан.

Изложбата е посветена главно на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

Въпреки това с огромен интерес се очаква срещата между премиерите Борисов и Медведев. Именно Борисов преди пет години лансира идеята за газов хъб "Балкан", припомнят от news.bg

Предложението на българския премиер цели да замести "Южен поток", който първоначално трябваше да минава през България.

Хъбът трябва да се превърне в балкански разпределителен център за газ, който разчита както на доставките на газ от Русия, така и на находищата в Черно море.

Новините

Най-четените