Местни избори 2019: България гласува на втори тур

Днес се провежда вторият тур на изборите за местна власт. След първия тур за кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна.

В общо 18 областни центрове избирателите ще трябва да решат кой да бъде следващият кмет (по-долу можете да видите кои са точно градовете и кандидатите в тях).

По Изборен кодекс началото на вота се дава в 7.00 часа, а гласуването продължава до 20.00 часа. По преценка на Централната избирателна комисия изборният ден може да бъде удължен, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Право на глас имат пълнолетни български граждани, които са регистрирани по постоянен или настоящ адрес на територията на страната към 26 април 2019 г. и не са под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Разбира се, също така, в конкретното кметство или община по адресна регистрация трябва да се провеждат избори - ако на първи тур във вашето кметство и община има избрани кметове, можете спокойно да се излежавате и да мързелувате в неделния ден.

Гласуването ще се извършва само и единствено с хартиени бюлетини. Бюлетината се предава от член на секционната комисия, като преди това избирателят трябва да покаже личната си карта, за да удостовери самоличността си.

Самите бюлетини, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство и районен кмет, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали двамата кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати.

Освен двамата претенденти за кмет гласоподавателите могат да изберат и опцията "Не подкрепям никого", но избирателите трябва да имат предвид, че тази опция просто отразява протеста им, без реално да влияе върху крайния резултат от изборите.

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в тъмната стаичка за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". Гласът се приема за действителен, само ако е отчетен с химикал, пишещ със син цвят.

След това избирателят излиза от тъмната стаичка за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на комисията и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответстват на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачната урна. Накрая полага подпис в избирателния списък.

Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, в която да отбележи вота си.

За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете. В повечето райони в София, Пловдив и Варна ще има два избора - за кмет на община и за районен кмет.

Около 9000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на изборния процес по време на втория тур на местните избори, като охрана ще има в 7012 избирателни секции. С 19 са по-малко подвижните избирателни секции от общо 162.

Ето и какви са балотажите в областните центрове (кандидатите са наредени според номерата на бюлетините си):

София
Йорданка Фандъкова (ГЕРБ)
Мая Манолова (независима)

Благоевград
Атанас Камбитов (ГЕРБ)
Румен Томов (Независим, с подкрепата на БСП)

Варна 
Иван Портних (ГЕРБ)
Костадин Костадинов ("Възраждане")

Видин
Огнян Ценков (ГЕРБ)
Цветан Ценков (Местна коалиция СДС, НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР)

Добрич
Йордан Йорданов (Местна коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН)
Надежда Димитрова Петкова (ГЕРБ, СДС)

Ловеч
Корнелия Маринова (ГЕРБ)
Радина Банкова (БСП)

Пазарджик
Тодор Попов (Новото време)
Благо Солов (Местна коалиция БСП, ЗНС, НФСБ, Партия на зелените, Социалдемократическа партия, ДРПБП)

Перник
Вяра Церовска (ГЕРБ)
Станислав Владимиров (БСП)

Плевен
Мирослав Николов Петров (ГЕРБ)
Георг Спартански (Независим)

Пловдив
Здравко Димитров (ГЕРБ)
Славчо Атанасов (ВМРО, НФСБ)

Разград
Валентин Василев (ГЕРБ)
Денчо Бояджиев (БСП)

Русе
Диана Иванова (ГЕРБ)
Пенчо Милков (БСП)

Силистра
Юлиян Найденов (ГЕРБ)
Момчил Неков (БСП)

Сливен
Стефан Радев (ГЕРБ)
Кольо Милев (БСП)

Смолян
Николай Мелемов (ГЕРБ)
Стефан Сабрутев (БСП)

Търговище
Дарин Димтров (ГЕРБ)
Хамди Илиязов (ДПС)

Шумен
Любомир Христов (ГЕРБ)
Венцислав Венков (БСП)

Ямбол
Валентин Ревански (Пряка демокрация)
Катя Георгиева (БСП)

Новините

Най-четените