Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Злодеят на Marvel, който говори 5 езика, има бар в Берлин и веднъж за малко да отрови Робърт Дауни

С какво се занимава Даниел Брюл, когато не е на екрана Снимка: Disney+
С какво се занимава Даниел Брюл, когато не е на екрана

Напоследък той е познат на почитателите си като барон Хелмут Земо от "The Falcon and the Winter Soldier" от вселената на Marvel.

Други го помнят в ролята на легендарния Ники Лауда в "С пълна газ", Алекс от "Сбогом, Ленин" или пък като д-р Лазло Крайслер в "Алиенистът". Освен това се очаква да го видим и в екранизацията по Ерих Мария Ремарк "На Западния фронт нищо ново".

Само че Даниел Брюл има и неподозирана страна на съдържател на пъбове и дори писател.

Актьорът е свикнал от малък да носи няколко дини под една мишница, след като на съвсем невръстна възраст му се налага да говори четири езика. Баща му е с бразилски и немски корени, майка му е испанка, а Брюл се ражда в Барселона.

Семейството обаче има и португалски и френски роднини и така Даниел започва да общува на пет езика - немски, английски, испански, френски и португалски.

Изборът му на професия обаче далеч не е толкова лесен, колкото проговарянето на няколко европейски езика. Бащата на Брюл е режисьор и отначало Даниел мечтае за някаква кариера зад камера - режисьорска или такава на сценарист. Изкушава се да стане и писател - мечта, която отчасти успява да сбъдне през 2012 г.

Тогава вече е популярен от големия екран с ролите си в "Сбогом, Ленин!", "Гадни копилета" на Тарантино и "Дами в лилаво", където си партнира с Джуди Денч и Маги Смит.

Въпреки това актьорът намира време и пише книгата "Един ден в Барселона" - подробен пътеводител на немски език, който насочва посетителите на каталунската столица какво да видят, изживеят и опитат в града.

По същото време в ума на Брюл се загнездва и друга идея - как да пренесе духа и храната на Барселона в доста по-различния Берлин и да накара германците да опознаят родния му град.

Снимка: Disney+

Така същата година се ражда бар "Равал" - заведение, което Даниел основава и кръщава на квартала, в който е израснал.

Барът е по-скоро като испански еквивалент на британските пъбове и сервира както разнообразни напитки, така и традиционна каталунска храна.

Всичко в менюто на заведението е предварително одобрено от Брюл - от сандвичите до консервите, които клиентите могат да си купят за вкъщи. Повечето продукти и стоки идват директно от Барселона, за да е максимално автентичен вкусът им.

Бар "Равал" се превръща в огромен хит в немската столица, не без помощта на известността, която актьорът продължава да трупа. Своята роля изиграва и мястото, което Даниел подбира доста находчиво и с ясна бизнес умисъл. Заведението се намира в артистичния квартал Кройцберг, където е домът на много художници и занаятчии, но и на десетки студенти.

Барът е обявен за едно от най-примамливите места за бира и тапас в Берлин и Брюл не крие своята гордост от този факт. Затова и след снимките на "Първият отмъстител: Войната на героите" от поредицата на Marvel решава да покани на по питие своя колега Робърт Дауни Джуниър и да му покаже очарованието на каталунската кухня.

Срещата им в бара на Брюл се превръща в хитра шега, чийто обект е именно Железният човек.

Пред Дауни Джуниър едно след друго се появяват чинии с апетитни на вид испански мезета, от който е приканван непрекъснато да опита. След първите няколко чинии обаче той започва да прави физиономии и се оказва, че част от храната е ужасно люта, яйцата са сервирани с черупките, а сладкишът е поръсен със суров бакпулвер.

Въпреки това Брюл принуждава колегата си да погълне всичко, което му е донесено, независимо колко е неапетитно, и накрая дори му изсипва слабително, като го представя за шнапс.

Извън бъзиците обаче шеф Атилано Гонзалез, главният готвач в бар "Равал" и близък приятел на Даниел, не си позволява да твори храна, която няма да допадне на посетителите.

"Барът е мястото, където да си говорим на испански, да се наслаждаваме на испанската култура на хранене и да гледаме Ла Лига", казва Брюл в едно свое интервю за El Pais.

Преди пандемията да си запазиш маса в заведението на актьора е трудна задача, но посетителите са твърдо решени да опитат прословутите пикантни картофки, испански крокети и иберийско татаки от специално свинско месо. Е, някои се оплакват, че 25 евро за плато мезета е твърде много, но те са малцинство.

През 2017 г. пък Брюл се опитва да пренесе атмосферата и храната на "Равал" в още едно берлинско заведение - бар "Гарсия".

Заведението отново е кръстено на квартал в Барселона и е предвидено да предлага сходна каталунска храна, но е по-изискано и още по-скъпо. Освен това не е на чак толкова атрактивно място и затова не след дълго затваря врати. Проваля се и проектът на актьора да отвори подобен бар в Барселона.

"Равал" обаче си е на мястото и Даниел очаква края на пандемията, за да посрещне отново посетители. Междувременно той го превръща и в декор на "Next Door" - филма, с който прави и режисьорския си дебют.

Може би това, което не се удава на Брюл, е да танцува. Той признава в разговор с Hollywood Reporter, че след онази сцена от "The Falcon and the Winter Soldier" телефонът и акаунтите му в социалните мрежи са прелели от съобщения.

"Нещата направо излязоха извън контрол", признава актьорът и уточнява, че смехотворният танц е бил абсолютна импровизация.

"Не съм сигурен, че трябваше да оставят тези кадри, но в крайна сметка съм щастлив, че го направиха", не крие в заключение Даниел. 

 

Най-четените