Моносодиев глутамат (MSG)
Веществото се означава по етикетите в България с моносодиев глутамат или E621, но може да бъде открито и с названията: умами, веицин, мононатриева сол на глутаминовата киселина и други. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Според проучвания моносодиев глутамат може да бъде открит в над 80% от преработената храна. Най-често имат краткотраен ефект, но причинява: главоболие, леки промени в настроението, изтръпване, сърцебиене, странни сънища, усещане за парене и стягане в гърдите, дори симптоми, подобни на тези при астма. Всичко това е възможно дори от малка опаковка с чипс. Но всъщност това не е всичко. Според изследвания, проведени върху животни е установено, че моносодиевият глутамат може да предизвика увеличаване на апетита с до 40%. Същото проучване гласи: “Хора, които консумират моносодиев глутамат, са три пъти по-предразположени да бъдат с наднормено тегло спрямо тези, които не консумират съставката изобщо”. Моносодиевият глутамат също е главен виновник да изпитвате чувството, че не може да се задоволите само с малка част от дадена храна и е нужно да изядете цялата опаковка. Тази съставка обърква тялото чрез потискане производството на хормона лептин, който е отговорен да изпрати сигнал на мозъка, че сте сити и нямате нужда от повече храна. Крайният резултат: не може да спрете да се храните. Този процес лесно може да се превърне в затворен кръг, в който колкото повече натриев глутамат приемате, толкова по-голяма нужда и зависимост може да развиете.
Високофруктозен царевичен сироп
Високофруктозният царевичен сироп е царевичен сироп, който е инженерно модифициран и съдържа добавени ензими. По този начин се създава в пъти по-сладка суровина от традиционните царевични сиропи. Използва се като евтин начин да се направи една храна или напитка по-сладка и може да бъде намерен почти във всички преработени „сладки“ храни на пазара. Според проучвания (английски) основният проблем при високофруктозния царевичен сироп идва от това, че тялото ни не може да го разпознае и не намира начин да го обработи, в резултат на което се съхранява като мазнина в организма. Едно проучване показва, че плъхове с достъп до модифицирания сироп са качили повече килограми, спрямо други с достъп до захар, независимо, че техният общ прием на калории е бил един и същ. Същото изследване показва, че в допълнение към покачването на тегло, дългосрочното потребление на високофруктозен царевичен сироп е довело и до увеличаване на процента мазнини в тялото, особено в областта на корема. Както глутаматът, така и модифицираният сироп има свойството да увеличи жаждата за храни, съдържащи мазнини.
Изкуствени подсладители
С популяризирането на ниско калоричните диети се появи и нуждата от храни и напитки, които да са толкова вкусни, колкото и оригиналните им версии, но без да съдържат захар или калории. Най-често срещаните изкуствени подсладители: ацесулфам калий, аспартам (често се среща в дъвки, напитки), царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, неотан (съдържа се главно в напитките с 0 калории), захарин, сукралоза (намира се в огромна част от хранителните добавки), захарни алкохоли като сорбитрол, ксилитол, манитол, еритритол и други (срещал съм ги в Quest барчетата, които се промотират като най-здравословните спрямо други). Тези изкуствени подсладители са от 40 до 700 пъти по-сладки от обикновената захар без да добавят калории. Въпреки че спестявате калории, може да се окаже, че консумацията на изкуствено подсладени храни и напитки може да въздейства върху покачването на тегло. Някои от по-горе посочените подсладители са доказани, че имат токсични свойства (ацесулфам калий, аспартам), докато за други все още няма достатъчно проучвания, за да се установи вредно въздействие върху тялото (като сукралозата). Вече може да се чудите как е възможно изкуствените подсладители да предизвикат покачване на килограми, ето няколко начина: стимулирайки апетита, увеличавайки нуждата от въглехидрати и насърчавайки складирането на мазнини.
Добавена захар
Проблемът тук е абсолютно същият както при добавките към храните и изкуствените подсладители – колкото повече захар приемаме, толкова повече имаме нужда от нея. Това е така, защото мозъкът не може да толерира нивото на хиперстимулация, което идва от прекомерната употреба на захар. В резултат на което намалява броя на допаминовите рецептори, за да се избегне прекомерната стимулация. Това са добрите новини. Лошите новини идват от това, че по този начин порцията, която досега е можела да ви задоволи, вече не може да ви накара да почувствате същото удовлетворение. Крайният резултат е нуждата от втора и трета порция, за да постигнете същото задоволство като преди. След като вече знаем защо и как се получават хранителните зависимости да поговорим как може да се прекъсне тази зависимост...
1. Не гледайте колко калории съдържа една храна, четете етикета със съставките
Ако загубата на тегло и здравословният начин на живот са ваши цели, не гледайте само калориите, които съдържа една храна. Както споменахме по-рано в статията има съставки, които съдържат минимални калории или дори нула калории, но имат доказан негативен ефект, както върху загубата на тегло, така и върху здравословното ни състояние. Преглеждайте етикетите за някоя от изброените съставки в статията и ако откриете наличие на такава е време да преосмислите закупуването на този продукт.
2. Пропуснете опциите с 0 калории
Пропуснете или поне избягвайте опциите, които съдържат нула калории. Тези храни и напитки съдържат нездравословни изкуствени подсладители, които може да имат по-негативен ефект дори от калоричните им алтернативи.
3. Започнете да правите по-здравословни замени
Например, ако консумирате често десерт или чипс, които съдържат съставките, изброени в статията, се опитайте да намерите техни алтернативи. Пример как може да потърсите алтернативи на чипс в Ютуб или Гугъл -“Home made healthy potato chips” в търсачките. Независимо, че този вариант няма да съдържа вредните съставки пак е нужно да се практикува контрол върху порциите и калориите според целите ви.
4. Не започвайте деня си с овкусено кафе
Опциите за кафе, които са най-достъпни, често са с добавена захар, изкуствени подсладители и допълнителни съставки, които присъстват в статията. Заменянето на овкусеното кафе с чисто, зелен чай или други алтернативи може да има благоприятен ефект върху контрола на апетита през целия ден. От друга страна, започването на деня със захар и подсладители е сигурна предпоставка, че ежедневието ще е изпълнено с глад и избор на нездравословни храни.
5. Избягвайте добавената захар
Старайте се да избягвате храните и напитките, които съдържат добавена захар.
6. Потърсете помощ
Преборването с хранителната зависимост може да бъде също толкова трудно, колкото спирането на алкохола или отказването от наркотиците. При многобройни неуспешни опити и поемане в грешна посока се губи мотивация и вяра, че може да се справите с проблема и е възможно да имате нужда от професионална помощ. Колкото по-скоро адресирате проблема и получите такава помощ, толкова по-скоро можете да започнете да живеете по-здравословен начин на живот. Ако се храните с прекалено много храни, които съдържат съставки като моносодиев глутамат, високофруктозен царевичен сироп, изкуствени подсладители, добавена захар и други, не само рискувате да се сдобиете с излишни сантиметри в талията си, но и да влошите здравето си.