Да си пиян без да си изпил и капка алкохол може да звучи като Божи дар за някои. За тези, които имат високо съдържание на алкохол в кръвта, без дори да са близнали, това може да е проклятие.
Не само защото никой не им вярва, че не са пияници. Не само заради евентуалните проблеми със закона за шофиране в нетрезво състояние. А и защото обикновено никой не иска да е пиян, когато не го е пожелал сам.
Особено когато ти се приспи, когато трябва да ходиш на работа или "се отрежеш" и паднеш на пода, докато приготвяш обяд за децата си. Или пък прекарваш по 1-2 седмици в пиянска летаргия.
Това се е случвало постоянно с 50-годишна жена от Канада, чийто случай е описан от Canadian Medical Association Journal. За последните 2 години тя се е озовавала в спешното отделение 7 пъти с оплетен език, спитросан дъх и в сънено състояние.
При всички посещения - освен последното - си тръгвала с диагноза "алкохолна интоксикация".
Жената обаче изобщо не пие по религиозни причини, съпругът ѝ също уверявал медиците, че тя не е приемала алкохол. В кръвта ѝ е установявано страховито количество алкохол - от 39 до 62 милимола, при норма от 2 милимола на литър. 62 милимола на литър е изключително висока стойност, която може да се окачестви и като животозастрашаващо състояние.
Правени са ѝ три оценки от психиатри, но жената не покрива критериите за алкохолна злоупотреба.
Най-накрая, при седмата визита в спешното, се стига до отговор за необичайното ѝ състояние.
Тя страда от Синдрома на автопивоварната - състояние, при което тялото само превръща въглехидратите в алкохол. Известен е и като Синдром на чревна ферментация, тъй като при процеса определени гъбички, а понякога и бактерии в червата преобразуват въглехидратите в етанол чрез ферментация. Алкохолът се абсорбира през тънкото черво и достига кръвта.
Това е придобито, а не е вродено състояние, и се получава, когато определени микроорганизми в червата се развият в прекомерно количество.
Състоянието е изключително рядко и се смята, че по света има само няколко десетки документирани случаи на хора с този синдром.
При жената от Канада се стига до диагноза, когато лекарите в спешното отделение поглеждат по-подробно медицинското ѝ досие.
Тя е имала дълга история на инфекции на уринарния тракт. Те се лекуват с курсове антибиотици, което води до промяна и в чревния микробиом и унищожаване на "добрите" бактерии в него.
Това пък дава възможност за свръхразвитие на гъбичките, отговорни за Синдрома на автопивоварната.
В случая на пациентката от Канада положението е толкова сериозно, че в един момент почти всеки въглехидрат, който тя приема, се преобразува в алкохол, ферментирайки с помощта на гъбичките в червата ѝ.
В дни, когато е хапвала неща като торта, нивото на алкохол в кръвта ѝ скачало до сериозни нива и се са случвали инцидентите като да заспи или падне посред бял ден.
След като е подложена на антимикотичен курс лечение и ѝ е предписана диета с ниско съдържание на въглехидрати, жената изтрезнява. Симптомите ѝ се връщат, когато решава отново да хапва въглехидрати. След повторно лечение, пробиотици и промяна на антибиотиците, които приема за уринарния тракт, най-накрая канадката успява да се отърве от пиянството, което не иска.
"Синдромът на автопивоварната носи значителни социални, законови и медицински последствия за пациентите и близките им", коментират медиците, докладвали случая в канадското медицинско издание.
Доста от засегнатите от това състояние могат да живеят сравнително нормално с много сериозни нива на алкохол в кръвта, произведен от собствения им метаболизъм, и често разбират колко са "пияни", едва когато се сблъскат с проблеми със закона.
През пролетта стана известен случай на белгиец, който е бил хванат да шофира с алкохол в кръвта, но след това е оправдан от съда, тъй като страда от Синдрома на автопивоварната. По ирония на съдбата човекът работи в пивоварна, а заболяването си открил след други проблеми с полицията за шофиране в нетрезво състояние без да е пил.
Когато е спрян последния път, той не е имал симптоми на интоксикация.
Честата употреба на антибиотици или пък прекомерният прием на сладки храни не водят автоматично до развитие на "пиянския" синдром.
За да се появи състоянието, има и други рискови фактори - диабет, заболявания на черния дроб или на гастроинтестиналния тракт също играят роля. Възможно е да има и генетична предразположеност за неефективно преработване на алкохола.
Тъй като това изисква съвпадението на доста фактори, състоянието е рядко. И трудно може да мине за извинение за певици, хванати да шофират подпийнали.
Обикновено когато те хванат да караш пил, това е така, защото си пил.