"Завръщането на кралското семейство" в Италия... но не точно

Кралските семейства на държави, които са отхвърлили монархията, все някак трябва да преживяват. На някои места техните представители се завръщат на политическата сцена, за да търсят власт в новите демократични условия. На други продават лицата си, за да се превърнат в поредния рекламен трик.

Емануеле Филиберто ди Савоя попада във втората категория. Филиберто е единственият внук от мъжки пол на последния крал на Италия Умберто II - същият, свален от власт преди повече от 70 години. С други думи, ако Италия все още имаше корона, Емануеле Филиберто щеше да е принцът, чиято глава тя един ден щеше да краси.

Така когато принцът обяви в Twitter "завръщането на кралското семейство", най-малкото, което е постигнал, е вдигането на вежди в Италия.

Преди самото видео той коментира, че в сложни времена една страна се нуждае от стабилно ръководство - такова, което носи увереност и може да служи за пример (това е и вероятна закачка с политическата ситуация в Италия, където предното популистка коалиция се разпадна, за да може една от съставящите я партии да формира нова такава с опозицията).

Самото видео в Twitter показва Емануеле Филиберто на фона на класическа музика, разположен удобно пред масивно бюро.

"Водено от силно чувство на отговорност, кралското семейство се зарича да защитава гражданите [за да им позволи] да гледат към бъдещето с подновен оптимизъм", казва Емануеле Филиберто.

В Италия обаче отдавна няма монархия, а вместо това се радват на демокрацията и нейните особености – както положителните, така и отрицателните. А коалицията на върха на италианската политика няма за какво да се тревожи след това изказване.

Оказа се, че Емануеле Филиберто няма намерение да се връща в политиката и да оправя Италия за 800 дни или повече. Вместо това се е превърнал в рекламно лице на Netflix.

Целият клип всъщност е част от рекламната кампания на новия, трети сезон на сериала "Короната"(The Crown) на италианска територия.

"Кралското семейство", чието завръщане Филиберто визира, е британското такова, на чиято история е посветен сериала на Netflix. По-късно самият принц потвърди, че с видеото е рекламирал новия сезон на сериала, на който има намерение да се наслаждава от удобството на дивана си.

Емануеле Филиберто до 2002 г. живееше в изгнание извън Италия. Причината е референдумът от 1946 г., който води до смяната на монархията с република. Той е последван от промяна в конституцията на страната, с което мъжете, наследници на короната, са прокудени от нея. Фамилията Савой живее в изгнание в Португалия и Швейцария за повече от 50 години.

Хитрият рекламен трик за Netflix не е първият опит на принца пред телевизионните камери.

Скоро след завръщането си в Италия в началото на новия век той участва в реклама на маслини, които те "крат да се чувстваш като крал". През 2009 г. е участник и в пети сезон на италианската версия на "Dancing with the Stars" (което в българския си вариант носеше името "Dancing Stars"). С партньорката му Наталия Титова дори печелят състезанието. След това участва в още няколко телевизионни програми, на някои от които – като "Мис Италия 2010" например – е водещ.

Това обаче не означава, че не прави опити да намери място и в политическата сфера на Италия. През 2005 г. създава движението Valori e Futuro. През 2008 г. на парламентарните избори то се включва в борбата за 12-те места от Камарата на депутатите, които се избират с гласовете на италианци, живеещи в чужбина. Дори там обаче успява да събере едва 4493 гласа.

През 2009 г. Емануеле Филиберто неуспешно се опитва да стане и евродепутат с помощта на Центристкия съюз.

Очевидно италианците не са така топло настроени към някогашните си кралски фамилии, както някои други държави в Южна Европа...

Емануеле Филиберто обаче не се отказва. През есента на тази година коментира, че някой ден може отново да се опита да намери място в политиката. Аргументът му е, че "в крайна сметка Италия е пълна с министри без CV". С оглед на никакви му политически опит вероятно има предвид, че може и той да стане такъв.

Ако не, "Короната" ще има и четвърти сезон.

Новините

Най-четените