Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Изяж я!

Ако съм уморена или тъжна, докато готвя, не ми се получават добре нещата. Забелязвала съм, че винаги трябва да има вълшебна подправка от настроение, за да стане вкусно... Снимка: Личен архив
Ако съм уморена или тъжна, докато готвя, не ми се получават добре нещата. Забелязвала съм, че винаги трябва да има вълшебна подправка от настроение, за да стане вкусно...
Сандра, която готви за 50 хиляди души Снимка: Личен архив
Сандра, която готви за 50 хиляди души

Въпреки че е привлекателна като героиня от тийнейджърски блокбъстър, феновете на Сандра точат лиги и по друга причина. Когато я питаш дали готви за някой мъж, се измъква с PR-ския отговор, че го прави за над 50 хиляди души. Поне толкова са фейсбук почитателите на сайта "1001 рецепти", който създава заедно със сестра си и нейния съпруг.

Сандра е изключително лъчезарна, за да си помислиш, че зад успешния й проект, стартирал преди 6 месеца, стои тъжна история. "Преди да се разболее, майка ми започна да прави кулинарното списание "1001 рецепти". Тя готвеше абсолютно всичко, ние го снимахме и после го хапвахме, за да сме сигурни, че това, което се публикува, е хубаво. За съжаление майка ми почина, но решихме да продължим проекта й, тъй като тя говореше за него до последно", разказва Сандра.

Списанието се трансформира в сайт и заради кризата в печатния бизнес, и заради това, че другите от екипа, освен програмисти са запалени по фотографията, разполагайки с техника, осветление и студио за снимане. По време на болестта на майка си пък Сандра започва да готви сериозно и с удоволствие - и днес вече може да прави всякакви сполучливи кулинарни каламбури и с най-скучните рецепти.

Докато учи връзки с обществеността в Софиския, тя също така се занимава с рекламата на сайта, както и с останалите вкусни публикации - освен над хилядата рецепти.

"Имам архив от 200 кулинарни книги, но никога не крада рецептите, защото е нечестно, а и защото не искам от мен да крадат. Винаги ги адаптирам, променяйки или добавяйки нещо, а и в доста книги рецептите не са коректно написани и всъщност, ако ги спазиш, нищо няма да се получи. В началото ми беше трудно именно това да различавам коя е грешна и коя не. Това става само с опитване.", казва Сандра и допълва, че докато се научи доста продукти са дали фира.

Сега поддържа трафика в сайта, готвейки един път седмично по десет ястия, които изглеждат като на живо. Причината е, че екипа се придържа към принципа всичко да се приготвя, снима и вкусва от тези, които го предлагат. "Така можеш да си сигурен, че няма да изхвърлиш продуктите от рецептата".

Една от последните й любими рецепти е десерт, който се приготвя за седем минути - а след два часа престой в хладилника се изяжда за десет секунди. "Трябват ти бишкоти, маскарпоне, извара и праскови от компот или пък пресни ягоди..." Сандра реди указанията така сладко, че първото нещо, като си тръгнеш от работа, е да минеш да купиш продуктите. Как изглежда и се приготвя тортата можеш да видиш вдясно, а пък на сайта към всяка рецепта има публикувани калории и факти за конкретното ястие.

Сандра освен това е пълна с технически съвети, като това, че стръковете целина за пълнените чушки трябва да са нарязани много много ситно или пък, че авокадото трябва да е меко, когато ще го използваш за някое ястие. "Първият път, когато опитах авокадо, беше в един ресторант, който предлагаше салата с плода. След като я опитах, я оставих настрани. Авокадото беше толкова зелено, че хрупкаше. Все още малко хора знаят, че като си го купиш, трябва да го оставиш няколко дни да омекне, така че люспата да се отдели лесно."

Рецептите с авокадо на Сандра включват, по думите й, не много сложна крем супа, която поднесена с пушена сьомга си е направо гурме. "Не съм привърженик на съветите по учебник, тъй като така никога няма да сготвиш нещо ново. Наскоро четох, че за да бъде хубава една супа, трябвало да има най-малко осем продукта. Според мен може да се направи и с три продукта и да си оближеш пръстите - стига да знаеш кои да са."

И да ти доставя удоволствие. "Ако съм уморена или тъжна докато готвя, не ми се получават добре нещата. Винаги трябва да има вълшебна подправка от настроение, за да стане вкусно".

Това момиче определено може да говори за готвене с часове. Как тогава я издържат еманципираните й връстнички?

"Знам, че доста момичета смятат, че за жената едва ли не е обида да готви. Но според мен всичко идва точно от стереотипа, че от всяка жена се очаква да може да готви. А истината е, че кухнята е място за двама, тя сплотява. И тъй като все по-рядко мъжете взимат инициатива, жените пък тропват с крак. Което не е правилният подход.

Моята баба казваше, че когато двама души започнат да живеят заедно, жената веднага се впуска да му готви и сервира, за да му покаже каква отлична домакиня е - и той свиква така. После тя започва да се чуди защо той не помага. Според баба ми, още в началото, докато сте влюбени, трябва да го приканваш в кухнята, за да правите нещата заедно..."

Разбира се, още по-хубаво от това да си фен на Сандра е да си неин приятел. След 12-часовия работен ден в кухнята и снимките на ястията, тя опакова храната и я раздава на близки.

В почините й дни ще я видиш да обикаля магазините, но по-скоро тези за кухненски уреди, прибори и аксесоари. "Вкъщи почти нямаме еднакви чинии, защото всичко трябва да изглежда различно на снимките. Ако не чиния, ще си купя някое тиганче или пък книга с рецепти от някоя сергия..."

Вкусът, с който се отнася към храненето, е толкова осезаем, че след срещата с нея никога повече няма да седнеш на масата само за да се наплюскаш. Просто кликни на „1001 рецепти" и сетивата ти веднага ще познаят какво ти се хапва.

 

Най-четените