Храната може да бъде най-добрата част от пътешествието. За да ви вдъхновим, ето някои от най-предизвикващите слюноотделяне емблематични национални ястия по света.
1. Тапас в Барселона, Испания
Пататас бравас (картофи в пикантен доматен сос), калмарес фритос (пържена сепия), бокеронес (аншоа), крокетас де хамон (крокети с шунка), чоризо (свинска наденица), пимиентос асадос (печен пипер), албондигас (кюфтета) и беренхенас гратинадас (патладжан, печен със сирене) са само някои от примерите за предизвикващи слюноотделяне испански ястия, наречени тапас.
Оживената столица на Каталуния - Барселона, блести в областта на тапас, особено Ла Рамбла късно вечер, когато местните жители и туристите бавно бродят южно от Плака де Каталуния. Оставете приборите на масата и си вземете тапас с клечка за зъби в ръце.
2. Дюнер-кебап в Истанбул, Турция
Традиционният дюнер-кебап се състои от чиния с печено на скара овче месо върху запържен с масло ориз - и много от турските ресторанти все още го сервират по този начин. Много по-известен сега обаче е неговият фаст-фуд братовчед, който е във формата на сандвич-питка, съдържащ мариновано месо, отрязано от въртящ се шиш и комбинирано със салата и сос, чиято основа е киселото мляко.
В рамките на местния етикет в Истанбул е прието да си вземеш масивен дюнер, след което да бродиш около Султанахмет или покрай Босфора, от време на време избърсвайки соса и падналите парченца маруля от брадичката си.
3. Паста в Неапол, Италия
Историците на храните все още спорят дали Марко Поло е въвел пастата в Италия, внасяйки я от Китай през XIII век, или етруските са я възприели много по-рано. Но като цяло цари единодушие, че към XVIII век Неапол е превърнал смесването на брашно и вода в истинска индустрия - и е станал световната столица на пастата.
Като своеобразен бис, Неапол също така е уредил и срещата между дотогава непознатите паста и ситно накълцани домати - и връзката им е разцъфнала. Така че следващия път, когато бродите из ронливите улички на историческия център на Неапол, отбийте пряко към най-близката тратория и хапнете малко автентична паста наполитана.
4. Кнедли на пара в Шанхай, Китай
Шанхайските кнедли трябва да бъдат опитани, за да повярвате колко са вкусни. Китайците ги наричат "ксяолонгбао" - и те са един от продуктите, които хората най-много консумират на т.нар. дим-сум пиршества.
Тези възхитителни хапки изглеждат като обикновени топки от тесто, докато не откриете, че те са пълни с горещ бульон с вкус на мляно свинско, месо от раци или зеленчуци. Тази малка изненада се постига чрез пълненето на кнедлите с втвърден желатин, който се втечнява, когато тестото бъде поставено на пара.
За да не попарите венците си с гореща супа, не прехапвайте кнедлите със зъби, а вместо това ги гризете леко, докато течността не се просмуче навън.
5. Фейхоада в Рио де Жанейро, Бразилия
Вкусовите рецептори си устройват собствен карнавал в чест на бразилското национално ястие фейхоада - тъмна на цвят и пикантна яхния, изградена върху основа от черен боб и свинско. Имайте предвид, че фейхоадата, приготвена за масова консумация в ресторантите в Рио, обикновено съдържа само нарязани парчета от свинска кожа, но може да включва и недотам познати на чужденците свински лакомства като уши, езици и онези сладки извити опашки.
Също така отбележете, че тази обилна рецепта е предизвикателство за всяко храносмилане, така че планирайте отпускане на дивана, вместо плискане из водите край Ипанема, след като хапнете от нея.
6. Гъмбо в Ню Орлиънс, САЩ
Загребването от димящо гърне с гъмбо е нещо толкова неотделимо от живота в Ню Орлиънс, колкото и слушането на джаз, зидеко или "блатен блус", или отхапването от сладките, наричани байганети.
Това любимо ястие от Луизиана е всъщност обилен бульон от морски продукти или пушено месо, сгъстено с бамя или смесица от брашно и мазнина, наречена "ру", която след това се излива върху планина от ориз. Но Ню Орлиънс предлага безбройни вариации на класическата рецепта за гъмбо - от класически креолски до пикантен кахунски стил.
Ню Орлиънс напоследък изживява доста трудни времена, но пък поне е родно място на една от най-добрите "храни за душата".
7. Кус-кус в Казабланка, Мароко
В мига, в който пристигнете в Казабланка, поемете директно по булевард "Дьо Ла Корниш" край бреговата линия, изберете привлекателно кафене или ресторант и си поръчайте чаша ментов чай и чиния с основната храна в Мароко - кус-кус.
Зърната на кус-куса са направени от грис и в идеалния случай се приготвят чрез многократно варене на пара в специален съд, наречен кускусиера. След това кускусът се залива с ароматна яхния, съдържаща или зеленчуци, или смесица от зеленчуци и месо от рода на пиле, агнешко или риба. Изяж го отново, Сам.
8. Наси Горен в Пенанг, Малайзия
Посетителите на Малайзия неизбежно в крайна сметка поръчват възхитително простото ястие наси горен. Името му буквално означава "пържен ориз" и също така се ползва с популярност из Индонезия и Сингапур, като се приготвя от разбъркан пържен ориз с пилешко или морски продукти, зеленчуци, яйца и сладък соев сос.
Наси Горен се предлага практически навсякъде в Малайзия, където се сервира храна, но е най-добре да го опитате в живописно препълнените центрове с улични продавачи, които са многобройни на остров Пенанг. Различните стилове на готвене - малайски, китайски, индийски и "баба-нония" придават на иначе скромното ястие специални привкуси.
9. Къри в Момбай, Индия
Кърито е паназиатски феномен, като се готви почти навсякъде между Пенджаб и Япония. Но родното място на кърито е Индия - и всъщност все едно не сте опитвали къри, докато не дойдете в Мумбай в щата Махараштра и не доставите невъобразимо удоволствие на небцето си с някое от местните ястия.
Мумбайското къри обикновено съдържа морски продукти и кокос, смесени с масала (смесица от подправки). Стандартните подправки включват куркума, кориандър, джинджифил и червено чили.
10. Хот-дог в Ню Йорк, САЩ
Каквото от това, че Ню Йорк има едни от най-разнообразните предложения за вечеря в цял свят? Всички знаят, че единственият наистина значим хранителен ритуал в града е да се насочите към натоварено кръстовище, да намерите изтъркана метална количка, над която има многоцветен чадър, и да си поръчате хот-дог с кетчуп, горчица, лук и кисело зеле, зеленчукова туршия или чили-сос.
За малко по-голямо предизвикателство, идете в "Нейтън'с" на Кони Айлънд на 4 юли и се включете в известната надпревара за ядене на хотдог - рекордът досега е 53.5 хотдога за 12 минути.