В сезона на барбекютата все по-често се чудите с какво да разнообразим месото на скара. Кетчуп, майонеза, стандартните сосове - всичко това ви е омръзнало, което означава, че е време да изпробвате нещо нестандартно.
Комбинацията по-долу на пръв поглед може и да ви прозвучи ужасно, но си заслужава да я опитате. Ето как да си направите чътни с кайсии...
Необходими продукти:
1.5 кг пресни кайсии без костилки
2 скилидки чесън
1 малко парче джинджифил
350 г лук, накълцан
600 мл ябълков оцет
220 г кафява захар Захира
2 чаени лъжички сол
2 чаени лъжички синапено семе
1 чаена лъжичка смляна канела
1 чаена лъжичка индийско орехче
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете кайсиите на парчета и смачкайте чесъна и джинджифила върху него. Направете го в голяма тенджера и добавете всички останали подправки. Поставете тенджерата да къкри за известно време, докато лукът и плодовете омекнат и чътнито се сгъсти.
Изсипете в бурканчета, затворете добре и го използвайте в следващите седмици.