Продължаваме с вкусните коледни рецепти, които фотографката Мира Дерменджиева посочи като любими свои изкушения по празниците.
Продукти:
• 280 г лешници
• 280 г бяло брашно
• 200 г захар
• щипка сол
• 200 г масло, със стайнатемпература
• 80-100 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Запечете лешниците в голяма тава за 10 минути. Още топли ги прехвърлете в кърпа. Трийте ги известно време, за да отделите максимално много люспи. Оставете ги да изстинат и след това ги смелете фино.
В купа смесете смлените лешници, пресятото брашно, захарта и солта. Към тях добавете маслото, накъсано на парчета. Омесете сместа на ръка докато получите тесто с формата на топка. Разделете тестото на 6 равни части. От тях оформете салами с дебелина около 2 см.
Поставете саламите в хладилник за около 2-3 часа. Охлаждането е особено важно заради маслото в тестото, което така ще ви позволи да запази формата си при оформяне и печене.
Загрейте фурната на 160 градуса. Вземете един салам и го нарежете внимателно на парчета от около 1 см. Оформете максимално кръгли топчета, за да могат при слепването им да изглеждат максимално естетично.
Лешниковите курабии могат да се изпекат в една тава с включен горен и долен реотан на фурната за 14-16 минути или в две тави с включена опция „топъл въздух" на фурната за 10-12 минути. След като порозовеят на повръхността ги вадите и слепвате с шоколад.
За слепването на лешниковите курабийки е необходимо много малко количество шоколад. Могат да се съхраняват на стайна температура до около 10 дни.