Здравейте, приятели!
Този уикенд съм ви приготвила три лесни и достъпни за всеки джоб рецепти. Първата от тях е пълнен лук с гъби - апетитна рецепта, която ще разнообрази есенната трапеза.
Второто ми предложение е за яхния от леща и гъби. Не случайно ви давам тази рецепта! Според едно поверие, ако на всяко първо число от месеца се готви леща, в дома, в който е варена, ще има повече пари от обикновено. Именно това ви пожелвам, приятели - да има в дома ви пълна маса с вкусни неща, разбирателство в дома, а и пари - защото без тях нищо не е наред.
Третата рецепта е изключително изненадваща, защото е десерт с нетипични продукти. Карфиол с какао може и да не ви звучи подходящо за вашия вкус, но опитайте тази рецепта, защото ще останете впечатлени от вкуса на този десерт!
Ето ги и рецептите:
Яхния от леща и гъби
Продукти:
1 ч.ч. леща
4 ч.ч. вода
2 моркова
1 глава лук
250 г гъби
50 г бекон
4 скилидки чесън
250 г домати от консерва
2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Лещата се измива и се залива с водата в дълбока тенджера. Поставя се да заври, заедно със ситно нарязаните лук и моркови. При необходимост се добавя още вода.
В тиган се запържват гъбите, нарязани на четвъртинки, и ситно нарязаният бекон. Добавя се и счукан чесън.
Щом лещата се свари, към нея се добавят запържените гъби и доматите от консерва. Овкусява се със сол, пипер, босилек и чубрица. Готви се на тих огън няколко минути, като на порции се добавя брашно, за да се сгъсти.
Пълнен лук с гъби
Продукти:
4 глави червен лук
4 печурки
50 г пушени пилешки гърди
5 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Лукът се обелва и сварява в подсолена вода за 10 минути. Оставя се да изстине. Главите се разполовяват и внимателно се отделя вътрешната им част. Гъбите, пушените гърди и вътрешната част на лука се нарязват наситно и се задушават за 15 минути в 2 с.л. олио. Към тях се прибавят 2 с.л. от доматеното пюре, черен пипер, магданоз и сол на вкус. С така получената смес се напълват главите лук. Заливат се с останалата част от доматеното пюре, разредено с малко вода, и се пекат в предварително загрята фурна за 15 минути. Поднасят се топли, украсени с пресен магданоз.
Карфиол с какао
1 глава карфиол
200 мл. кокосова сметана
4 с.л. какао
1 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Карфиолът се накъсва на малки розички. В голям тиган или тенджера се сипва сметаната, какаото и захарта. Прибавя се и карфиолът и се оставя да кипне. Бърка се около 5-6 минути, така че карфиолът да омекне и да поеме ароматите. Не трябва да се готви прекалено дълго, за да остане хрупкав. Сервира се поръсен с какао.
Кокосовата сметана може да се замени и с обикновена, а вместо захар, може да се използва течен подсладител.
От мен слънчев и спокоен уикенд! :)
Сандра