Сладки, симпатични и адски лесни за приготвяне. Трябват ви три чаши захар, една чаша царевичен сироп, четвърт чаша вода, както и аромати и бяла и червена сладкарска боя.
На среден огън на котлона разтапяте захарта в царевичния сироп и водата, след което спирате напълно с бъркането, оставяте получената смес да заври и я махате от котлона. Тук е моментът да добавите различните аромати – ванилия, канела, есенция ром и т.н. След това разпределяте сместа на две и оцветявате всяка със сладкарската боя.
Постепенно се получава меко и лесно за работа захарно „тесто“, което след омесване можете да оформите на тънки фитили и да образувате захарните бастунчета. Оставяте ги на хладно място до пълното им изстиване и готово!
Тези картофени кюфтенца радват любителите на соленото по коледните базари, особено в Северна Европа. Произлизат от Швейцария, но завладяват все повече територии, защото са хем лесни, хем вкусни. За тях ще ви трябват 800 грама до килограм картофи, две яйца и 200 грама бяло, твърде сирене – краве или овче.
Настържете картофите и ги отцедете много добре, за да не станат воднисти кюфтенцата. Смесете ги с яйцата и сиренето и добавете подправки на вкус – сол, пипер и зелени подправки. Оформете рошави кюфтета колкото длан и печете.
Имате избор дали да изпечете рьощите на леко намазнен тиган, или да ги печете до зачервяване във фурната за около 30-45 минути.
За тези ароматни сладки ще ви трябват 2 чаени чаши брашно, едно яйце, бакпулвер, сода за хляб и малко пакетче масло. Освен това са ви необходими 2/3 чаша мед, чаена лъжица джинджифил и още толкова канела.
В голяма купа смесвате сухите съставки, като е добре да пресеете брашното. На водна баня разтопявате меда с маслото и внимателно прибавяте и яйцето. Температурата трябва да е ниска, за да не се пресече яйцето. След това постепенно започвате да прибавяте течната към сухата смес до получаване на еластично маслено тесто.
Оформете сладките във формички, които ви харесват, и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 7-8 минути. Украсата зависи изцяло от вас – глазура, захарни пръчици, фондан или ядки.
Тази пица е толкова вкусна, че за произхода ѝ спорят Германия, Франция и Швейцария. Хит е по коледните базари, защото си върви идеално с бирата и греяното вино. За ваше улеснение можете да използвате готово тесто, което трябва да разточите на много тънки кръгове – около два пъти по-тънки от стандартната пица.
Традиционната гарнитура отгоре е заквасена сметана, солен бекон и щедра доза лук. Намазвате тестото със сметаната, поръсвате с бекона на кубчета и с лука, нарязан на полумесеци. Фламкухенът едно време се е приготвял в пещи, но в домашни условия това граничи с невъзможното.
Затова загрявате фурната на 220 градуса и изпичате за около 20 минути, докато постигнете хрупкава коричка и карамелизирани лук и бекон.
Класиката от българските панаири всъщност е хит и из европейските коледни базари. Апетитно червените ябълки примамват и малки и големи, но не са и никак трудни за направа у дома. Сместа, която ще ви предложим, е достатъчна за осем до десет ябълки.
За тях ви трябват и 2 чаени чаши захар, 4 супени лъжици вода и една супена лъжица оцет. Яркочервената сладкарска боя е по желание, но ви съветваме да не я пропускате. В тенджера на среден огън слагате захарта, водата и оцета и бъркате, докато се сгъсти, като внимавате да не загреете твърде много сместа.
След това прибавяте сладкарската боя и потапяте всяка от ябълките, докато се покрие добре със захарната смес. Оставете в чиния или тава, докато захарта стегне. Ако искате още по-добър вид, забодете шишчетата в стиропор, за да не се развали формата на покритието.
Едно от любимите угощения на американците намери място по коледните сергии и в Европа, където посетителите нямат нищо против да се подкрепят с купа горещи макарони със сирене. А какво по-елементарно за приготвяне от макаронените изделия със сгряваща, кремообразна текстура?
На пакет къси и дребни макарони ви трябва едно яйце, около 100 грама масло, чаена чаша течна неподсладена сметана и качествен жълт чедар. Можете да експериментирате и да сложите и други твърди жълти сирена за по-богат вкус. Оттам нататък всичко се сглобява почти от само себе си.
Сварявате макароните почти до готовност (не забравяйте, че ще ги печете). На много слаб котлон разбивате сиренето с яйцето, маслото и сметаната до получаване на кремообразна смес. Заливате макароните, разбърквате внимателно и запичате до приятен кафеникав загар. Можете да добавите кашкавал, бекон, лют пипер и каквото ви душа иска.
Доста хора вече имат уред за гофрети у дома и нямат пречки пред себе си да приготвят гофрети като за каталог. В основата си тестото за гофрети не е много по-различно от палачинковото тесто и съдържа две яйца, две чаши брашно, чаша и половина прясно мляко, сол и пакетче бакпулвер.
Ако ще правите гофретите за десерт – прибавете и захар, както и ванилия, канела или шоколадови стърготини. Възможно е все пак да сервирате гофретите със сирена и колбаси, тогава не подслаждайте тестото излишно. Иначе ви трябва добре загрят уред за гофрети, в който ги изпичате до желаната степен.
Сервирането, както казахме, може да е както със сладки гарнитури, така и със солени.