Обикновено в кухнята никога не ни достига пространство. А дори и да имаме предостатъчно, често то е затрупано с всякакви пособия за готвене.
Еър фрайърът обаче е от уредите, за които задължително трябва да намерите място.
Ако не знаете какво представлява, представете си устройство, което комбинира в себе си качествата на печка, фритюрник и скара. Само че за разлика от печката, той работи по-бързо, а за разлика от фритюрника - не изисква огромни количества вредна мазнина.
Нагревателните елементи са разположени в горната част на машината и са придружени от голям, мощен вентилатор, който завърта горещия въздух в компактно пространство. Резултатът обикновено е хрупкав, сочен и най-вече с по-малко мазнина.
С еър фрайър може да се приготви почти всичко - от замразени храни до всякакъв вид меса, зеленчуци и дори десерти.
Ето и три лесни и бързи варианта от нас за вкусните неща, които всички обичаме.
Пролетни рулца със зеленчуци
Идеален вариант за предястие или дори основно ястие за вегетарианци.
Съставки:
- 2 с.л. царевично брашно
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. олио
- 1 с.л. растителна мазнина
- 450 гр. микс от зеленчуци за готвене
- 8 големи или 16 малки кори за пролетни рулца
- 2 с.л. олио
Смесете 1 супена лъжица царевично брашно със соевия сос, след което добавете меда и сусамовото олио.
Загрейте 1 с.л. олио в тиган, запържете за 30 секунди зеленчуците и после прибавете към тях соса. Подправете с малко сол и черен пипер и задръжте на огъня още малко, докато, зеленчуците омекнат леко. Прехвърлете цялата смес в купа и я оставете да изстине.
Разбъркайте останалото царевично брашно с лъжица вода.
Вземете една от приготвените кори и сложете в нейния център част от зеленчуците. Завийте на руло и го намажете със сместа с царевично брашно и вода. Повторете същото и с останалите кори.
Наредете няколко от готовите рула в еър фрайъра и ги изпечете на 200 градуса за 12 минути, като ги обръщате на всеки 6 минути, за да се опекат и от двете страни.
Рибай стек
Получава се крехко, понеже еър фрайърът дава възможност за лесно регулиране на времето, така че телешкото да се изпече по точния начин.
Съставки:
- 2 телешки рибай пържоли с дебелина около 3 см
- 1 с. л. мазнина
- сол и черен пипер
Подсушете месото хубаво и го намажете с малко мазнина, докато оставите еър фрайърът да се загрее предварително за 2 минути на 200 градуса. Може да овкусите пържолите със сол и черен пипер на вкус.
Поставете ги в кошницата и ги оставете да се пекат за 6 минути, след което ги обърнете и ги печете за още 2 минути. За това време би трябвало да бъдат изпечени на ниво rare до medium rare.
Оставете ги още две минути, ако обичате пържолите си средно изпечени и за още 2, ако ги предпочитате добре изпечени.
Пържени картофи
Към месото винаги вървят и картофки. Тези може да са пържени, но не и в същинския смисъл на думата, тъй като не се изисква огромно количество олио.
Съставки:
- 3-4 картофа
- 2 с.л. лъжици олио
- сол
Картофите се обелват, измиват и нарязват на пръчици. Отново се измиват, за да се премахнат всички остатъци от нишесте и се заливат с вряла вода. Оставете ги така за 10-15 минути, захлупени с капак.
След това отново ги изплакнете и подсушете добре. Намажете ги с олиото и ги оставете в кошницата на фрайъра на 180 градуса за 20-25 минути. Хубаво е кошницата да не се препълва, тъй като така картофките ще изискат повече време за готвене и няма да са хрупкави, а по-скоро сварени.
Разбърквайте ги от време на време и след това гарнирайте с тях телешките пържоли за един чудесен обяд.