Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хрупкаво и здравословно: 3 лесни рецепти за еър фрайър

С еър фрайър може да се приготви почти всичко Снимка: iStock
С еър фрайър може да се приготви почти всичко

Обикновено в кухнята никога не ни достига пространство. А дори и да имаме предостатъчно, често то е затрупано с всякакви пособия за готвене.

Еър фрайърът обаче е от уредите, за които задължително трябва да намерите място. 

Ако не знаете какво представлява, представете си устройство, което комбинира в себе си качествата на печка, фритюрник и скара. Само че за разлика от печката, той работи по-бързо, а за разлика от фритюрника - не изисква огромни количества вредна мазнина.

Нагревателните елементи са разположени в горната част на машината и са придружени от голям, мощен вентилатор, който завърта горещия въздух в компактно пространство. Резултатът обикновено е хрупкав, сочен и най-вече с по-малко мазнина.

С еър фрайър може да се приготви почти всичко - от замразени храни до всякакъв вид меса, зеленчуци и дори десерти.

Ето и три лесни и бързи варианта от нас за вкусните неща, които всички обичаме.

Пролетни рулца със зеленчуци

Идеален вариант за предястие или дори основно ястие за вегетарианци.

Съставки:

  • 2 с.л. царевично брашно
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. олио
  • 1 с.л. растителна мазнина
  • 450 гр. микс от зеленчуци за готвене
  • 8 големи или 16 малки кори за пролетни рулца
  • 2 с.л. олио
Снимка: iStock

Смесете 1 супена лъжица царевично брашно със соевия сос, след което добавете меда и сусамовото олио.

Загрейте 1 с.л. олио в тиган, запържете за 30 секунди зеленчуците и после прибавете към тях соса. Подправете с малко сол и черен пипер и задръжте на огъня още малко, докато, зеленчуците омекнат леко. Прехвърлете цялата смес в купа и я оставете да изстине.

Разбъркайте останалото царевично брашно с лъжица вода.

Вземете една от приготвените кори и сложете в нейния център част от зеленчуците. Завийте на руло и го намажете със сместа с царевично брашно и вода. Повторете същото и с останалите кори.

Наредете няколко от готовите рула в еър фрайъра и ги изпечете на 200 градуса за 12 минути, като ги обръщате на всеки 6 минути, за да се опекат и от двете страни.

Рибай стек

Получава се крехко, понеже еър фрайърът дава възможност за лесно регулиране на времето, така че телешкото да се изпече по точния начин.

Съставки:

  • 2 телешки рибай пържоли с дебелина около 3 см
  • 1 с. л. мазнина
  • сол и черен пипер
Снимка: iStock

Подсушете месото хубаво и го намажете с малко мазнина, докато оставите еър фрайърът да се загрее предварително за 2 минути на 200 градуса. Може да овкусите пържолите със сол и черен пипер на вкус.

Поставете ги в кошницата и ги оставете да се пекат за 6 минути, след което ги обърнете и ги печете за още 2 минути. За това време би трябвало да бъдат изпечени на ниво rare до medium rare.

Оставете ги още две минути, ако обичате пържолите си средно изпечени и за още 2, ако ги предпочитате добре изпечени.

Пържени картофи

Към месото винаги вървят и картофки. Тези може да са пържени, но не и в същинския смисъл на думата, тъй като не се изисква огромно количество олио.

Съставки:

  • 3-4 картофа
  • 2 с.л. лъжици олио
  • сол
Снимка: iStock

Картофите се обелват, измиват и нарязват на пръчици. Отново се измиват, за да се премахнат всички остатъци от нишесте и се заливат с вряла вода. Оставете ги така за 10-15 минути, захлупени с капак.

След това отново ги изплакнете и подсушете добре. Намажете ги с олиото и ги оставете в кошницата на фрайъра на 180 градуса за 20-25 минути. Хубаво е кошницата да не се препълва, тъй като така картофките ще изискат повече време за готвене и няма да са хрупкави, а по-скоро сварени.

Разбърквайте ги от време на време и след това гарнирайте с тях телешките пържоли за един чудесен обяд.

 

Най-четените