Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Когато зимата не си отива, но пък вкусът ѝ е неустоим

И какво да приготвим със сезонните пащърнак, кейл и брюкселско зеле Снимка: iStock
И какво да приготвим със сезонните пащърнак, кейл и брюкселско зеле

Зимата си отива, но не съвсем. Високите за сезона температури за кратко ни объркаха и ни накараха да мечтаем за плаж, морски бриз в косите и коктейл в кокосова черупка.

Да, ама не! За съжаление, трябва да проявим още малко воля и да се опитаме да направим оставащите студени месеци поне поносими.

А кой е най-бързият и ефикасен начин да го постигнем? С приготвянето на домашна храна, разбира се!

Когато у дома замирише на вкусна гозба, няма начин настроението да остане в ниските октави. Чаша вино, приятна компания и отпускаща музика са само част от възможностите, с които да допълним една приятна зимна вечер.

Дотук всичко звучи прекрасно и за финал остава да предложим няколко апетитни рецепти, способни да сгреят и най-студеното сърце.

Да не забравяме да следваме и златното правило, че няма по-добър избор от сезонните плодове и зеленчуци, защото съдържат всички необходими и полезни за организма вещества, от които се нуждае точно в този период от годината.

Ако заради това, че днес има всичко на пазара, сте объркани на кои точно зеленчуци и плодове да се спрете, ние ще ви подскажем. Това са цитрусите, пащърнак, праз, брюкселско зеле, нар, сладки и обикновени картофи, цвекло, зеле, кейл, ряпа и тиква. От тях могат да се получат страхотни ястия, за които дори не подозирате, включително свежи салати за ободряване на небцето.

Ето и нашите три вдъхновяващи рецепти за сгряващи душата зимни вечери, в очакване на пролетта. И не забравяйте своето вдъхновение. То е универсална и основна подправка за всяко ястие.

Запечен пащърнак с риган

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 1 кг пащърнак
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. сух риган
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на висока степен.

Обелете пащърнака и го нарежете по дължина, като големината на парчетата трябва да бъде около 2 см. Разстелете зеленчука в две големи тави, полейте със зехтина и овкусете с ригана, солта и черния пипер. Ако сте любител на лютото, може да добавите лют червен пипер на люспи. Разбъркайте добре с ръце, докато подправките покрият равномерно пащърнака.

Печете до златисто и похапвайте с удоволствие!

Салата от кейл, тиква и синьо сирене

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • Три шепи накъсан кейл
  • 1 купичка нарязана на кубчета и изпечена тиква
  • ¼ купичка натрошено синьо сирене
  • Половин глава червен лук

За винегрета:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 и ½ с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Първото нещо, което трябва да направите, е да изпечете тиквата, ако не сте я купили готова изпечена.

Загрейте фурната на висока степен. Обелете и нарежете на кубчета такова количество тиква, каквото смятате, че ще е достатъчно за салатата ви. Преместете парченцата в тава и поръсете добре със зехтин и сол. Печете за 10-15 минути, след което обърнете тиквата и повторете същата процедура. Оставете да се охлади добре преди да я сложите в салатата.

В купа смесете накъсания кейл, тиквата и синьото сирене. Нарежете червения лук на тънки полумесеци и го прибавете към останалите продукти. Разбъркайте всичко внимателно с чисти ръце.

Винегрета пригответе като смесите всички съставки в бурканче. Разклатете го енергично. Сосът за вашата салата е готов. Изсипете го върху салатата непосредствено преди сервиране.

Киш с брюкселско зеле и бекон

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 500 гр брюкселско зеле
  • 2 глави лук
  • ½ пакет бутер тесто
  • 1 ч.л. микс от подправки (мащерка, майорана, розмарин, салвия)
  • 3 яйца
  • 250 гр бекон
  • 250 гр чери домати
  • 150 мл течна сметана
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разрежете брюкселското зеле на половинки и го сварете за 5 минути в подсолена вода. Бекона и лука нарежете на едри кубчета и запържете в малко мазнина. Ако имате форма за пай, използвайте нея, ако не, вземете кръгла, недълбока тава и намажете с олио.

Покрийте стените ѝ с тестото и оформете леки къдрички с пръсти от външната му страна.

Изсипете на дъното ѝ готовите вече бекон и лук, бланшираното брюкселско зеле и разрязаните наполовина чери домати. В купа разбийте яйцата и овкусете с подправките, солта и черния пипер. Прибавете сместа към останалите продукти в тавата и печете на 180-220 градуса за около 25 минути.

Сервирайте киша леко охладен.

 

Най-четените