Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

3 рецепти за бързо кисело зеле за студените дни

И ще имаме кисело зеле за мезе и за готвене Снимка: iStock
И ще имаме кисело зеле за мезе и за готвене

Киселото зеле не е зимнина - то е религия. Около нея, както при всяка религия, има редица ритуали, като се започне от избора на зелето и сорта му, мине се през залагането в бидоните и мерките и теглилките около това и се стигне до претакането.

Резултатът е добре познат на всеки кулинар - хрупкаво зеле, което съчетава резлив кисел вкус, солен послевкус и хранителна нирвана.

Ами ако искаме кисело зеле, но нямаме желание да чакаме? Тогава можем да си направим бързо кисело зеле!

Няма да лъжем - вкусът не е точно като на зелето, ферментирало дълго в каче или бидон. Само че в хладното време небцето все повече търси ферментирали храни - кисело зеле, туршия, кисели краставички, разнообразни мариновани зеленчуци, чушлета...

Затова сме насреща с три идеи за бързо кисело зеле:

Кисело зеле в тенджера

Снимка: iStock

Избираме по-дребни, крехки и млади зелки, за да сме сигурни, че ще се получи хрупкаво и добре мариновано кисело зеле. Дъното и стените на тенджера се застилат с листа от зелето, които са здрави и без дефекти, а останалата част от зелето се реже на тънко.

Към това можем да прибавим и моркови, хрян и целина, които също се режат на тънко.

Зеленчуците се изсипват в тенджерата и към тях се прибавя едра сол - на един килограм зеле се слага поне една супена лъжица сол. Зелето се претрива с ръце, като целта е зеленчукът да пусне соковете си.

След това върху зелето се слага голяма чиния и се затиска с тежест. В следващите три дена зелето ще започне да ферментира и трябва два пъти на ден да махаме с лъжица пяната, която изплува над чинията, както и да разбъркваме самото зеле.

На четвъртия ден изсипваме в буркани, затваряме хубаво капачките и прибираме на тъмно и хладно място. Така приготвено, киселото зеле може да се съхранява и в хладилника.

Тридневно кисело зеле в буркан

Снимка: iStock

Това е начин да имаме кисело зеле кажи-речи всяка седмица и още по-хубавото е, че когато първите буркани са готови, можем да заложим веднага нови. А зелето се получава идеално както за готвене, така и за мезе с червен пипер и аперитив.

Трябват ни големи буркани от 3 или 5 литра и зеле според броя на бурканите.

Пропорцията е 2 литра вода и 2 супени лъжици сол на една зелка. Режем зелето на тънки ивици и го разпределяме в бурканите. Приготвяме си соления разтвор според броя зелки и бурканите и го наливаме така, че добре да покрива нарязаното зеле.

Над зеленчука трябва да има около пръст течност. Притискаме и с тежест - камък или торбичка с боб.

Завиваме бурканите с марля или тензух и ги оставяме на топло, но не слънчево място. След три дена ферментацията би трябвало да е започнала и това да се усеща по вкуса на зелето. На около 6-7 ден зелето вече ще е с приятен кисел вкус, но ако обичате по-кисело - можете да го подържите още няколко дена.

Бързо кисело зеле по немски

Снимка: iStock

Германците знаят как да направят вкусно кисело зеле без много суетене. Повечето техни методи не включват дълга ферментация по бидони, претакане и дълго чакане, за да е готов вкусният зеленчук.

За 5-6 малки бурканчета ни трябва една средно голяма зелка, 2 чаени лъжици сол, 1 чаена лъжица захар, 2 чаши оцет и 2 чаши вода.

Зелето се реже на тънки ивици и се изсипва в голяма купа с лъжица сол.

Претрива се силно с ръце, за да пусне соковете си, и се оставя така 30-40 минути. През това време на среден котлон загряваме дълбока тенджера с малко олио и изсипваме зелето, сока му, останалата сол и подправки.

Оставяме да заври за около 5 минути, след което покриваме тенджерата с чиста кърпа и оставяме на слаб огън за още 30 минути.

След това, още горещо, зелето се изсипва в буркани и се оставя на капачка. След което съхраняваме на сухо и хладно място, може и в хладилник.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените