Киселото зеле не е зимнина - то е религия. Около нея, както при всяка религия, има редица ритуали, като се започне от избора на зелето и сорта му, мине се през залагането в бидоните и мерките и теглилките около това и се стигне до претакането.
Резултатът е добре познат на всеки кулинар - хрупкаво зеле, което съчетава резлив кисел вкус, солен послевкус и хранителна нирвана.
Ами ако искаме кисело зеле, но нямаме желание да чакаме? Тогава можем да си направим бързо кисело зеле!
Няма да лъжем - вкусът не е точно като на зелето, ферментирало дълго в каче или бидон. Само че в хладното време небцето все повече търси ферментирали храни - кисело зеле, туршия, кисели краставички, разнообразни мариновани зеленчуци, чушлета...
Затова сме насреща с три идеи за бързо кисело зеле:
Кисело зеле в тенджера
Избираме по-дребни, крехки и млади зелки, за да сме сигурни, че ще се получи хрупкаво и добре мариновано кисело зеле. Дъното и стените на тенджера се застилат с листа от зелето, които са здрави и без дефекти, а останалата част от зелето се реже на тънко.
Към това можем да прибавим и моркови, хрян и целина, които също се режат на тънко.
Зеленчуците се изсипват в тенджерата и към тях се прибавя едра сол - на един килограм зеле се слага поне една супена лъжица сол. Зелето се претрива с ръце, като целта е зеленчукът да пусне соковете си.
След това върху зелето се слага голяма чиния и се затиска с тежест. В следващите три дена зелето ще започне да ферментира и трябва два пъти на ден да махаме с лъжица пяната, която изплува над чинията, както и да разбъркваме самото зеле.
На четвъртия ден изсипваме в буркани, затваряме хубаво капачките и прибираме на тъмно и хладно място. Така приготвено, киселото зеле може да се съхранява и в хладилника.
Тридневно кисело зеле в буркан
Това е начин да имаме кисело зеле кажи-речи всяка седмица и още по-хубавото е, че когато първите буркани са готови, можем да заложим веднага нови. А зелето се получава идеално както за готвене, така и за мезе с червен пипер и аперитив.
Трябват ни големи буркани от 3 или 5 литра и зеле според броя на бурканите.
Пропорцията е 2 литра вода и 2 супени лъжици сол на една зелка. Режем зелето на тънки ивици и го разпределяме в бурканите. Приготвяме си соления разтвор според броя зелки и бурканите и го наливаме така, че добре да покрива нарязаното зеле.
Над зеленчука трябва да има около пръст течност. Притискаме и с тежест - камък или торбичка с боб.
Завиваме бурканите с марля или тензух и ги оставяме на топло, но не слънчево място. След три дена ферментацията би трябвало да е започнала и това да се усеща по вкуса на зелето. На около 6-7 ден зелето вече ще е с приятен кисел вкус, но ако обичате по-кисело - можете да го подържите още няколко дена.
Бързо кисело зеле по немски
Германците знаят как да направят вкусно кисело зеле без много суетене. Повечето техни методи не включват дълга ферментация по бидони, претакане и дълго чакане, за да е готов вкусният зеленчук.
За 5-6 малки бурканчета ни трябва една средно голяма зелка, 2 чаени лъжици сол, 1 чаена лъжица захар, 2 чаши оцет и 2 чаши вода.
Зелето се реже на тънки ивици и се изсипва в голяма купа с лъжица сол.
Претрива се силно с ръце, за да пусне соковете си, и се оставя така 30-40 минути. През това време на среден котлон загряваме дълбока тенджера с малко олио и изсипваме зелето, сока му, останалата сол и подправки.
Оставяме да заври за около 5 минути, след което покриваме тенджерата с чиста кърпа и оставяме на слаб огън за още 30 минути.
След това, още горещо, зелето се изсипва в буркани и се оставя на капачка. След което съхраняваме на сухо и хладно място, може и в хладилник.

