Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Колкото здравословно, толкова и вкусно: Ела Удуърд знае как

Колкото здравословно, толкова и вкусно: Ела Удуърд знае как Снимка: Getty Images

"Съществува схващането, че ако се храниш предимно със зеленчуци, те трябва да са в суров вид. Смятам за важно хората да видят, че могат да ядат тази уж скучна храна по вълнуващ начин. И не на последно място - гуакамолето също се прави от зеленчуци."

Тези категорични думи принадлежат на Ела Удуърд - британски кулинарен блогър с 2 млн. последователи в Instagram, която успя да помогне за вече осезаемата промяна към по-здравословно хранене на растителна основа в Обединеното кралство.

Неслучайно Удуърд тръгва по този път и прибягва към нов хранителен режим. В нейния случай причината не са някакви модни трендове, станали популярни напоследък.

Още през 2011 г. тя е диагностицирана със синдром на постурална ортостатична тахикардия, при който автономната нервна система не работи правилно, а при изправяне пулсът се ускорява значително заради спад в кръвоснабдяването на сърцето и мозъка.

Търсейки алтернатива на традиционните медикаменти, блогърката в крайна сметка се насочва към строга веган диета, като изключва изцяло глутена и захарта от менюто си.

Вдъхновена от промените и новия живот, който води, само след година тя създава свое място - блога Deliciously Ella, където споделя рецепти, придружени от апетитни фотографии.

Снимка: Getty Images

Оттогава Удуърд се сдобива с множество верни последователи, става автор на няколко кулинарни книги и открива верига ресторанти в Лондон, през цялото време водена от вярването, че пътят към здравето се крие в консумирането на повече растителна храна.

"В червата се съдържа около 70% от имунната ни система и усвояването на витамини и минерали от нещата, които ядем, е от основно значение за добрата функция на останалите органи в тялото, включително мозъка", обяснява Ела.

Затова по думите ѝ, хранителния режим трябва да е богат на фибри и да съдържа богата гама от разнообразни растителни продукти, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения. Но дори и да звучи така, никога не е съвсем лесно да променим навиците си, камо ли когато това се отнася до храната.

Но Удуърд има няколко съвета, които биха улеснили процеса и дори биха го превърнали във вълнуващо изживяване. Храната не трябва да се готви дълго време, за да е вкусна. Но ако е домашно приготвена и споделена с най-любимите хора, то тогава се превръща в истински полезна за организма.

Снимка: Getty Images

Заредете и организирайте шкафовете си

"Запасете се с продукти, с които може да приготвите нещо наистина лесно, когато се приберете от работа", казва Ела.

Тя разпределя най-важните неща в четири основни категории: "Билки и подправки", които са сърцевината на вкуса на всяко ястие; "Сосове" - като тахан и различни видове растителни масла, превръщащи храната в истински питателна; "Зърнени храни и тестени изделия" - бързи и лесни за приготвяне, независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря; "Бобови консерви" - изключително подходящи за хумус и вегетарианско къри например.

Пазарувайте сезонно и локално

Що се отнася до купуването на плодовете и зеленчуците, Ела съветва те да се набавят от места като местния пазар. Причината за това е, че възможността храната да е качествена и чиста от химикали е значително по-голяма, а и изборът също.

"Мисля, че вкусът на храната е най-добър, когато тя е сезонна", казва Удуърд, споделяйки мнението на повечето световнопризнати готвачи.

Пробвайте да готвите повече от две порции

В духа на планирането, когато делничните вечери са особено натоварени, Ела обича да готви в по-големи количества за седмицата. Прави го през уикенда, а след това замразява храната и експериментира с нея в някой от следващите дни, като леко я изменя.

Идеята е страхотна за заети хора и такива, които не обичат да готвят, когато се приберат изморени от работа. Така всеки път за вечеря ще имат вкусна, домашно приготвена храна.

Канете приятели на вечеря

Доколкото е възможно Ела и нейният съпруг се стараят да канят близките и приятелите си и да ги гощават с ястия, приготвени от самите тях. Правят това не само защото е по-икономично от финансова гледна точка. Така се улеснява спазването на определен хранителен режим, ако някой се опитва да се придържа към такъв, но според Удуърд самият процес на готвене помага да се изгради смислена връзка с храната.

"Обичам домашно приготвените ястия. Смятам, че целият процес ме заземява след натоварения ден, а и е толкова хубав начин да наваксате времето с близките си", категорична е Ела.

Останете верни на това, което обичате

Удуърд е убедена, че за да стане нещо част от живота ни, то трябва да е приятно. Същото се отнася и до начина на хранене.

Тя съветва тези, които искат да преминат към изцяло растителна диета, да приготвят любими ястия и то със съставки, които обичат. Тогава резултатът ще дойде дори по-бързо, а и ще има по-голям ефект върху здравословното състояние. Няма смисъл от насилственото ядене на храни, единствено заради полезните им свойства.

 

Най-четените