"Всичко беше толкова вкусно, но сега да хапнем нещо сладко."
Тази реплика е до болка позната на всеки, който има около себе си пристрастен към захарта приятел, половинка или близък. В подобни случаи останалата храна няма никакво значение, ако след нея не се появи онзи толкова желан бонбон с три вида шоколад и течна сърцевина от още шоколад, способен да качи до тавана нивата на инсулин в кръвта за части от секундата.
Да, ако ви е мил животът, с любителите на сладкото не трябва да се правят шеги, особено когато се намират във фаза на незадоволен глад за захар.
Рядко обаче се замисляме колко щети нанасят на организма някои от съставките в опакованите десерти или дори тези, приготвени у дома. Голямото количество мазнини, стабилизатори, изкуствени оцветители и куп други неясни за обикновения човек химически елементи могат да бъдат истинска бомба със закъснител.
Прекомерната употреба на подобни сладки продукти с лекота може да качи холестерола или да бъде първата крачка по пътя към затлъстяването.
В днешно време обаче става все по-лесно да обърнем внимание на здравето си. Можем да заменим голяма част от вредните съставки в домашно приготвените десерти например, без опасност любимият им вкус да остане в миналото.
Тук на помощ се появяват веган рецептите, които набират все по-голяма популярност не само защото са полезни. Голяма част от тях се приготвят лесно, а крайният резултат е повече от впечатляващ.
Въпреки че веганският начин на хранене среща своите скептици, това не бива да ви спира да опитате нещо ново. Той със сигурност няма да ви навреди, защото най-често срещаните съставки в подобни рецепти са сушените и пресни плодове, ядките, органичните кокосови продукти и различните ядкови млека - всички те богати на фибри и полезни мазнини.
Затова ви предлагаме някои от любимите ни веган десерти, които със сигурност няма да приготвите само веднъж, ако се осмелите да го направите.
Дори без яйца и сметана, кой би отказал зашеметяващо вкусно шоколадово брауни с какаова заливка или домашен сладолед с ягоди?
Бисквити с овесени ядки и фурми
За да си приготвите тези вкусни бисквити, които са идеални и за бърза закуска през седмицата, са ви нужни следните съставки:
- 100 гр. ядки по избор (лешници, бадеми, тиквени семки)
- 100 гр. овесени ядки
- 200 мл. вода
- 150 гр. фурми
- Щипка канела
Начин на приготвяне:
В кухненски робот се слагат ядките и се смилат на едро. Към тях се прибавят останалите съставки, но без овесените ядки. Всичко се блендира отново до получаването на еднородна смес.
Чак тогава идва редът на добавяне и на овесените ядки, които се разбъркват, докато поемат напълно водата.
С лъжица се оформят топчета, които се притискат леко между дланите, за да придобият формата на тънки бисквити. Поставят се в тава върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 50 мин.
Брауни с какаова заливка
Нужните съставки за този любим на всички десерт, са:
- 1 ч.ч. и 2 с.л. бадемово мляко
- 1 с.л. ванилия
- ½ ч.ч. и още 3 с.л. веган масло или олио
- 3 с.л. неподсладено какао на прах
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно от спелта
- ½ ч.л. бакпулвер
- 1/3 ч.л. сол
- 2 с.л. царевично нишесте
- ½ ч.ч. кленов сироп и 1/3 ч.ч. агаве
- 2/3 ч.ч. шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 200 градуса. В дълбока купа смесете бадемовото мляко, маслото и ванилията. В друга направете същото с останалите съставки, след което прибавете първата към втората смес и разбъркайте добре.
Изсипете всичко в добре намазнена тава с размери 9 на 13 см или 8 на 8 см и печете около 30-40 мин. След като извадите десерта от фурната, оставете да изстине добре на стайна температура.
Когато е готов, нарежете на малки кубчета и сервирайте.
За какаовата заливка са ви нужни ½ ч.ч. какао, 2 с.л. агаве или кленов сироп и малко кокосово олио. Смесете всички съставки добре и залейте сладкиша на тънка струйка.
Домашен веган сладолед с ягоди
Един от най-предпочитаните летни десерти има и свой здравословен вариант, който с лекота и без много усилия може да приготвите у дома. За целта си набавете следните продукти:
- 300 гр. пресни ягоди
- 2 с.л. стевия на прах
- 250 гр. кокосова сметана
- Няколко капки кокосова есенция
Начин на приготвяне:
Ягодите се смилат в блендер. Към тях се добавят стевията, кокосовата сметана и капките есенция. Всичко трябва да се превърне на гладка смес, подобна на смути. Когато е готова, се излива в купа с капак и се слага във фризера. През следващите 3 часа се разбърква през около 20-30 мин., докато стегне напълно. Това се прави с цел да се предотврати образуването на кристали.
Преди сервиране купата се премества в хладилника за 30 мин., за да може сладоледът да се отпусне. Поднесете в малки купички с пресни ягоди, черен шоколад или ядки.