Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяд в кутия: сладка #ХапкаСмисъл за десерт

Или веган бонбони от овесени ядки и фурми Снимка: Мануела Геренова, Webcafe.bg
Или веган бонбони от овесени ядки и фурми

Когато кажа "обяд в кутия", често чувам пуфтене, придружено с въртене на очи.

Посланието е без думи, но се подразбира - "Аз нямам време за такива неща". Само че не е задължително обядът за офиса или училище да е сложна за изпълнение рецепта. Понякога е необходимо едно надникване в шкафа.

В случая там се намират пълнозърнести тортили, а от хладилника изскачат топено сирене и шунка, след което за минути имам симпатични рулца за обяд. И даже остава време за нещо сладко.

Този път в кутията ми за обяд има сладка #ХапкаСмисъл, която се приготвя за нула време.

Почти всеки познава онова чувство, което ни кара в желанието си за сладко да приспиваме съвестта и здравия си разум. Склонни сме да посегнем към нещо, идващо в онези шарени пакетчета, които сами по себе си говорят, че съдържанието им не е много полезно и от тях се пълнее.

А с лекота можем да избегнем това.

Снимка: Мануела Геренова, Webcafe.bg

Според научно изследване на Световната здравна организация, консумирането на 90 грама пълнозърнести храни на ден може значително да намали рискове за здравето като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Поне 25 грама на ден е оптималното количество фибри.

Отново се обръщам към кухненския шкаф и... да видим - имам малко овесени ядки от Lidl, което е супер, защото пълнозърнестите овесени ядки са известни с куп полезни свойства и са страхотен източник на фибри.

Зърното на овеса се състои от три слоя, които концентрират в себе си белтъци, минерали и витамини.

Пълнозърнестите продукти съдържат повече диетични фибри, вторични растителни вещества, минерали (цинк, желязо, магнезий) и витамини (В1, В2, фолиева киселина), отколкото продуктите от смляно бяло брашно.

Затова се радвам, че в любимия ми Lidl магазин все по-често откривам най-разнообразни пълнозърнести храни от собствените марки на веригата, а това означава гарантирано качество.

Освен лесен и полезен, десертът, с който съм се захванала ще е и без грам захар - за него използвам сушени фурми, които са чудесен заместител на всякакви подсладители.

Шепа ядки Alesto по избор, според наличностите в шкафа - орехи, бадеми, шамфъстък и 2-3 лъжици тахан, и имаме всичко необходимо за прекрасни, засищащи и пълни с ценни съставки домашни бонбони.

Овесените ядки съдържат цинк, желязо и магнезий, а фурмите са богати на калий, протеини и желязо. Таханът на свой ред е полезен за сърдечно-съдовата система и черния дроб, а ядките допълват полезните вещества в тази рецепта с протеини, желязо и минерали.

Бонбоните от фурми са лесни за пренасяне в кутия за обяд и издържат до около седмица в добре затворен буркан, който да ги предпази от изсъхване.

Съмнявам се обаче някой да издържи на изкушението толкова дълго, вместо да излапа поне два-три, още докато са току-що оформени.

Снимка: Мануела Геренова, Webcafe.bg

За около 10 големи бонбона са ни необходими:

  • 14-15 обезкостени фурми;
  • 2 супени лъжици овесени ядки;
  • 100 грама орехи;
  • 3-4 супени лъжици тахан;
  • щипка канела по избор

Начин на приготвяне:

Фурмите се нарязват на едри парчета и заедно с всички останали съставки се поставят в купата на блендера. Блендира се до груба смес, в която се усещат парченцата фурми, орехи и овесени ядки. Сместа трябва да е лепкава и от нея с намокрена ръка лесно да се оформят топчета.

Ако е много гъста - прибавяме още мъничко тахан или топла вода.

С намокрени длани оформяме кръгли бонбони и ги овалваме в кокосови стърготини.

Рецептата търпи куп импровизации според наличността в шкафа - можем да подсладим с мед, кленов сироп или сироп от агаве. В сместа бихме могли да добавим и други сушени плодове - стафиди, кайсии, ананас, манго, както и портокалови или лимонови корички.

Също така бихме могли да оваляме не само в кокосови стърготини, но и в канела, натурално какао, натрошени ядки, сусам или настърган шоколад за разкош.

И да ни е сладко!