

Po’boy най-вероятно е жаргонно съкращение от „poor boy“. Сандвичът съдържа запържени парчета скариди, калмари, риба и понякога пилешко – каквото е хванато от морето, изостанало е по будките и трябва да се консумира веднага. С други думи, бедняшко изобретение, което обаче се е превърнало в емблема на американската улична храна.

Сандвичът е изобретен из будките до пристанището в Бостън, още когато омарите са били храна за бедняци. Едно продълговато хлебче като за хотдог се цепва и се маже обилно с масло, после се пълни с парчета омар с майонеза, горчица и малко лют сос. Картофките и киселите краставички са по желание.

Сътворен от еврейски емигранти в Ню Йорк, този сандвич представлява говеждо пастрами – вид колбас с подправки – на много тънки резени, подредени в ръжен хляб. Може да има добавка от маринован лук, мариновано зеле или кисели краставички. Задължително месото е значително повече от хляба.

Името тук е подвеждащо – сандвичът е измислен от американци в Чикаго. Те му дават това име заради маринованите по италиански зеленчуци, които се прибавят към телешкото. Обикновено се добавя и малко лют италиански сос на основата на домати и чушки.

Най-вероятно това кулинарно творение идва от Куба или от Мексико и с известни промени се пренася и в САЩ. В питка за хамбургер се слага кайма – телешка или смес – с доматен сос, лук, сос Уорчестър и малко лют сос. Хлебчето се напоява от сочната кайма и придобива невероятен вкус.

Този сандвич съществува още отпреди веригите за бързо хранене. Той е стопляща душата южняшка храна, която се похапва на крак, обикновено за закуска преди тежък фермерски труд. В оригинала питките са продълговати, за да събират повече пържено пилешко, а зеленчуците са според наличностите.

Месното руло е британска и американска класика, смятана за деликатес. Напомня на руло „Стефани“, но без пълнежа от зеленчуци и яйца. А за да се оползотвори напълно, то се превръща и в сандвич със сочно парче от рулото и добавки като кисели краставички, домати, зеле и кетчуп.