Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пир за стомаха и сетивата: Седем средиземноморски ястия за нула време

Леки, апетитни предложения без сложни готварски техники: Снимка: iStock
Леки, апетитни предложения без сложни готварски техники:
Паста със спанак и сушени доматиПастата не е задължително тежко ястие със стотици калории. Можем да използваме и пълнозърнеста паста, която сваряваме с минута-две под указанията на опаковката. В същото време на съседния котлон в дълбок тиган запържваме малка глава лук на дребно и няколко скилидки чесън. Като се запържат, слагаме и 500 грама спанак и супена лъжица доматено пюре. 

Когато спанакът омекне и смали обема си, слагаме и няколко грубо накълцани изсушени домата и изсипваме пастата заедно с малко от водата от варенето ѝ. Готвим до изпаряване на течността и обединяване на вкусовете и сервираме с пармезан и/или прясно сирене. Снимка: iStock
Паста със спанак и сушени домати

Пастата не е задължително тежко ястие със стотици калории. Можем да използваме и пълнозърнеста паста, която сваряваме с минута-две под указанията на опаковката. В същото време на съседния котлон в дълбок тиган запържваме малка глава лук на дребно и няколко скилидки чесън. Като се запържат, слагаме и 500 грама спанак и супена лъжица доматено пюре.

Когато спанакът омекне и смали обема си, слагаме и няколко грубо накълцани изсушени домата и изсипваме пастата заедно с малко от водата от варенето ѝ. Готвим до изпаряване на течността и обединяване на вкусовете и сервираме с пармезан и/или прясно сирене.
Яхния от нахутВегетарианска, засищаща и лека заради липсата на месо. За нея в дълбок тиган запържваме глава лук и няколко скилидки скълцан чесън. След това прибавяме един голям морков на ситно, нахута от един буркан, три чаши вода или бульон и консерва доматен сос. Подправяме със сол, пипер и босилек и готвим до сгъстяване на ястието. 

Когато яхнията се сгъсти осезаемо, прибавяме 200 милилитра течна неподсладена сметана и отново бъркаме до сгъстяване. Яхнията се сервира, поръсена със свеж босилек, и с хляб. Най-вкусна е, ако се използва качествен домашен бульон. Снимка: iStock
Яхния от нахут

Вегетарианска, засищаща и лека заради липсата на месо. За нея в дълбок тиган запържваме глава лук и няколко скилидки скълцан чесън. След това прибавяме един голям морков на ситно, нахута от един буркан, три чаши вода или бульон и консерва доматен сос. Подправяме със сол, пипер и босилек и готвим до сгъстяване на ястието.

Когато яхнията се сгъсти осезаемо, прибавяме 200 милилитра течна неподсладена сметана и отново бъркаме до сгъстяване. Яхнията се сервира, поръсена със свеж босилек, и с хляб. Най-вкусна е, ако се използва качествен домашен бульон.
Пълнени патладжани с домати и фетаЗасищащите патладжани нямат нужда от много продукти, за да са вкусни. По-малки патладжани според броя на гладните се разполовяват и издълбават. Поръсват се със сол и малко зехтин и се оставят настрана. През това време в дълбок тиган се запържват глава лук, няколко скилидки скълцан чесън, вътрешността на патладжана и 500 грама домати на кубчета.

Подправя се със сол, пипер, риган и босилек, а когато доматите омекнат и сместа се сгъсти се прибавят и 200-300 грама сирене фета на кубчета. Патладжаните се пълнят и се пекат на 170 градуса до покафеняване. Можем да използваме и чери домати, както и друг вид сирене според наличността. Снимка: iStock
Пълнени патладжани с домати и фета

Засищащите патладжани нямат нужда от много продукти, за да са вкусни. По-малки патладжани според броя на гладните се разполовяват и издълбават. Поръсват се със сол и малко зехтин и се оставят настрана. През това време в дълбок тиган се запържват глава лук, няколко скилидки скълцан чесън, вътрешността на патладжана и 500 грама домати на кубчета.

Подправя се със сол, пипер, риган и босилек, а когато доматите омекнат и сместа се сгъсти се прибавят и 200-300 грама сирене фета на кубчета. Патладжаните се пълнят и се пекат на 170 градуса до покафеняване. Можем да използваме и чери домати, както и друг вид сирене според наличността.
КапонатаХубавото на капонатата е, че всичко се случва в един съд. В дълбока тенджера с по-дебело дъно запържваме голяма глава лук и няколко скилидки чесън. Като омекнат, прибавяме две червени и две зелени чушки, нарязани на кръгчета. Когато и те омекнат, слагаме два патладжана на кубчета и 500 грама домати от консерва.

Подправяме със сол, пипер и щедро количество риган и оставяме да се сгъсти като яхния. След това прибавяме две шепи маслини – цели или грубо нарязани – и супена лъжица каперси. Оставяме за малко на котлона да си поеме вкусовете и сервираме. Капонатата е вкусна и студена на другия ден. Снимка: iStock
Капоната

Хубавото на капонатата е, че всичко се случва в един съд. В дълбока тенджера с по-дебело дъно запържваме голяма глава лук и няколко скилидки чесън. Като омекнат, прибавяме две червени и две зелени чушки, нарязани на кръгчета. Когато и те омекнат, слагаме два патладжана на кубчета и 500 грама домати от консерва.

Подправяме със сол, пипер и щедро количество риган и оставяме да се сгъсти като яхния. След това прибавяме две шепи маслини – цели или грубо нарязани – и супена лъжица каперси. Оставяме за малко на котлона да си поеме вкусовете и сервираме. Капонатата е вкусна и студена на другия ден.
Кускус с риба тонИли лека вечеря за под 15 минути. 2 чаши кускус се заливат с чаша и половина горещ пилешки бульон и се оставя кускусът да поеме течността и да набъбне. След това изчакваме да се охлади и към него прибавяме глава червен лук на полумесеци, две консерви риба тон (отцедена от мазнината), чери домати на половинки и половин краставица. 

Подправяме със сол, пипер, магданоз, малко лимонов сок и зехтин. Можем да използваме и риган или босилек. Към купите с кускус могат да се прибавят и чушки, люти чушлета или пък малко царевица. Всичко тук е въпрос на фантазия. Снимка: iStock
Кускус с риба тон

Или лека вечеря за под 15 минути. 2 чаши кускус се заливат с чаша и половина горещ пилешки бульон и се оставя кускусът да поеме течността и да набъбне. След това изчакваме да се охлади и към него прибавяме глава червен лук на полумесеци, две консерви риба тон (отцедена от мазнината), чери домати на половинки и половин краставица.

Подправяме със сол, пипер, магданоз, малко лимонов сок и зехтин. Можем да използваме и риган или босилек. Към купите с кускус могат да се прибавят и чушки, люти чушлета или пък малко царевица. Всичко тук е въпрос на фантазия.
Лимоново пиле с аспержиОбезкостено пиле според вкуса – гърди или бутче – се маринова в сол, пипер и лимонов сок, след което се запържва в тиган до готовност. Вадим пилето и в същия тиган с малко масло и 2-3 скилидки чесън запържваме връзка аспержи. Вадим и тях и в останалата мазнина запържваме от двете страни резените на един голям лимон или два по-малки.

След като лимонът покафенее приятно, редим отгоре пилето и аспержите, подправяме отново със сол и пипер и с малко от кората на лимона. Сервираме топло. За тази рецепта можем да използваме и филе сьомга или бяла риба. Снимка: iStock
Лимоново пиле с аспержи

Обезкостено пиле според вкуса – гърди или бутче – се маринова в сол, пипер и лимонов сок, след което се запържва в тиган до готовност. Вадим пилето и в същия тиган с малко масло и 2-3 скилидки чесън запържваме връзка аспержи. Вадим и тях и в останалата мазнина запържваме от двете страни резените на един голям лимон или два по-малки.

След като лимонът покафенее приятно, редим отгоре пилето и аспержите, подправяме отново със сол и пипер и с малко от кората на лимона. Сервираме топло. За тази рецепта можем да използваме и филе сьомга или бяла риба.
Полента с гъбиЕдна чаша брашно за полента (малко по-фино е от това за качамак) се приготвя според указанията на опаковката за мека полента и се оставя леко да се охлади. В дълбок тиган в зехтин се запържва малка глава лук на ситно и 500 грама гъби, най-добре микс. Подправя се със сол, пипер, магданоз и задължително сминдух.

В дълбоки чинии се сипва черпак полента и отгоре се слагат гъби. Полива се с малко зехтин и сервираме. Ако не искаме ястието да е веган, можем да добавим към гъбите бекон, останало пилешко или свинско или бяла риба, ако имаме от някое друго ястие. Снимка: iStock
Полента с гъби

Една чаша брашно за полента (малко по-фино е от това за качамак) се приготвя според указанията на опаковката за мека полента и се оставя леко да се охлади. В дълбок тиган в зехтин се запържва малка глава лук на ситно и 500 грама гъби, най-добре микс. Подправя се със сол, пипер, магданоз и задължително сминдух.

В дълбоки чинии се сипва черпак полента и отгоре се слагат гъби. Полива се с малко зехтин и сервираме. Ако не искаме ястието да е веган, можем да добавим към гъбите бекон, останало пилешко или свинско или бяла риба, ако имаме от някое друго ястие.

Средиземноморската кухня пасва идеално на българския вкус.

Тя съдържа изобилие от любими за нас продукти - патладжани, домати, гъби, спанак. Към тях прибавяме и също толкова обичаните, а и засищащи паста, нахут и много подобната на нашия качамак полента.

Резултатът са леки, апетитни ястия, които освен всичко друго обикновено се готвят бързо и без сложни готварски техники.

Седем такива неустоими и лесни средиземноморски ястия можете да видите горе в галерията.

 

Най-четените