Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Рецепти "сладко и солено", за да предизвикате сетивата си през лятото

Седем ястия, които са експлозия от аромати и усещания: Снимка: iStock
Седем ястия, които са експлозия от аромати и усещания:
Брускети със сирене и смокиниНещо лесно, леко и идеално да оползотворите все по-сочните смокини, които се предлагат. Запичате филии тънко нарязан хляб, най-добре пълнозърнест, и натривате с разрязана скилидка чесън. След това мажете със свежо сирене по избор – крема, котидж или по-меко бри. 

След това гарнирате брускетите с нарязани на четвъртинки смокини. Ако сте още по-смели, можете да добавите и една струйка мед. Снимка: iStock
Брускети със сирене и смокини

Нещо лесно, леко и идеално да оползотворите все по-сочните смокини, които се предлагат. Запичате филии тънко нарязан хляб, най-добре пълнозърнест, и натривате с разрязана скилидка чесън. След това мажете със свежо сирене по избор – крема, котидж или по-меко бри.

След това гарнирате брускетите с нарязани на четвъртинки смокини. Ако сте още по-смели, можете да добавите и една струйка мед.
Шишчета с прошуто и пъпешТова сладко-солено предястие е още по-елементарно – белите и режете пъпеш на кубчета, след което нареждате парче тънко нарязано прошуто, следвано от парче пъпеш. Можете да добавите и някое сирене като моцарела или бри. 

Подправете с малко зехтин, черен пипер и много малко сол. Сервирайте шишчетата добре охладени. Снимка: iStock
Шишчета с прошуто и пъпеш

Това сладко-солено предястие е още по-елементарно – белите и режете пъпеш на кубчета, след което нареждате парче тънко нарязано прошуто, следвано от парче пъпеш. Можете да добавите и някое сирене като моцарела или бри.

Подправете с малко зехтин, черен пипер и много малко сол. Сервирайте шишчетата добре охладени.
Ахо бланко с гроздеАхо бланко е испанска студена супа, чудесна за лятото заради освежаващия си ефект. Тя се приготвя от 250 грама сурови белени бадеми, три филии по-твърд хляб и няколко скилидки чесън. Бадемите се запичат на сух тиган, след което се пасират с хляба и чесъна. 

Прибавят се зехтин и ледена вода до желаната гъстота. Супата се сервира със зърна зелено грозде, нарязани на половинки. Снимка: iStock
Ахо бланко с грозде

Ахо бланко е испанска студена супа, чудесна за лятото заради освежаващия си ефект. Тя се приготвя от 250 грама сурови белени бадеми, три филии по-твърд хляб и няколко скилидки чесън. Бадемите се запичат на сух тиган, след което се пасират с хляба и чесъна.

Прибавят се зехтин и ледена вода до желаната гъстота. Супата се сервира със зърна зелено грозде, нарязани на половинки.
Кайзершмарн с бекон и ябълкиЗвучи страшно и връткаво, но не е, а комбинацията тесто-бекон-ябълки е по-вкусна, отколкото предполагате. В дълбока купа смесете четири яйца, 200 млн. прясно мляко, щедра щипка сол и около 30 грама разтопено масло. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Намажете дъното на правоъгълна тава с малко масло и наредете ленти бекон и ябълки на резени. Залейте с тестото и изпечете за около 15 минути на добре загрята на 200 градуса фурна. Сервирайте със сладко от боровинки или кленов сироп. Снимка: iStock
Кайзершмарн с бекон и ябълки

Звучи страшно и връткаво, но не е, а комбинацията тесто-бекон-ябълки е по-вкусна, отколкото предполагате. В дълбока купа смесете четири яйца, 200 млн. прясно мляко, щедра щипка сол и около 30 грама разтопено масло. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Намажете дъното на правоъгълна тава с малко масло и наредете ленти бекон и ябълки на резени. Залейте с тестото и изпечете за около 15 минути на добре загрята на 200 градуса фурна. Сервирайте със сладко от боровинки или кленов сироп.
Пиле с боровинкиТази рецепта е вдъхновена от френската кухня, но за разлика от много ястия там, това е елементарно. За него ви трябват пилешки гърди или обезкостено месо от бут, което мариновате няколко часа в сол, пипер, зехтин и малко соев сос. 

След това запичате пилешкото месо на оребрен тиган или плоча, като междувременно в малка касерола загрявате 300 грама пасирани боровинки с малко масло и черен пипер. Оставете сместа да се сгъсти и сервирайте пилето и боровинковия сос. Снимка: iStock
Пиле с боровинки

Тази рецепта е вдъхновена от френската кухня, но за разлика от много ястия там, това е елементарно. За него ви трябват пилешки гърди или обезкостено месо от бут, което мариновате няколко часа в сол, пипер, зехтин и малко соев сос.

След това запичате пилешкото месо на оребрен тиган или плоча, като междувременно в малка касерола загрявате 300 грама пасирани боровинки с малко масло и черен пипер. Оставете сместа да се сгъсти и сервирайте пилето и боровинковия сос.
Sloppy Joe със сос мангоSloppy Joe е леко мързелив вариант на бургерите, при който между питките няма кюфте, а овкусена кайма. За два такива бургера ви трябват 400 грама кайма, смесена с глава накълцан лук, една накълцана люта чушка, малко табаско, сол, пипер и щипка захар.

Запържвате каймата, докато стане на трохи, а след това минавате през същия тиган и разрязаните питки, за да се овкусят. Пълните питките, след което кълцате половин манго на много ситни кубчета, овкусявате със зехтин и пипер, добавяте към бургерите и ги затваряте. Снимка: iStock
Sloppy Joe със сос манго

Sloppy Joe е леко мързелив вариант на бургерите, при който между питките няма кюфте, а овкусена кайма. За два такива бургера ви трябват 400 грама кайма, смесена с глава накълцан лук, една накълцана люта чушка, малко табаско, сол, пипер и щипка захар.

Запържвате каймата, докато стане на трохи, а след това минавате през същия тиган и разрязаните питки, за да се овкусят. Пълните питките, след което кълцате половин манго на много ситни кубчета, овкусявате със зехтин и пипер, добавяте към бургерите и ги затваряте.
Тиква с червени боровинки
Това ястие може да е както предястие, така и лека вечеря или пък десерт. За него половин сладка тиква се обелва и се нарязва на кубчета и се запича до покафеняване. След това към нея се прибавят разполовени червени боровинки, лъжица мед и черен пипер и отново се запича.

Можете да сервирате като салата с рукола или зеленолистни салати, като основно с прошуто или друг солен колбас, или като десерт без никакви други добавки. Снимка: iStock
Тиква с червени боровинки

Това ястие може да е както предястие, така и лека вечеря или пък десерт. За него половин сладка тиква се обелва и се нарязва на кубчета и се запича до покафеняване. След това към нея се прибавят разполовени червени боровинки, лъжица мед и черен пипер и отново се запича.

Можете да сервирате като салата с рукола или зеленолистни салати, като основно с прошуто или друг солен колбас, или като десерт без никакви други добавки.

Лятото е сезонът, в който ни се иска да опитаме от всичко - от пресните зеленчуци, от сочното барбекю, от ледения сладолед за десерт.

Именно това е и сезонът, в който можем смело да се впуснем в експерименти и да смесваме вкусове, които наглед не си подхождат.

Да, говорим за смесването на соления и сладкия вкус.

Мнозина бърчат съмнително нос, защото предпочитат соленото да е запазено за салати, предястия и основни ястия, а само десертът да е с изразена сладост.

Само че комбинирането на солени продукти ни е природно заложено - в миналото месото от днешния улов много често се е сервирало с горски плодове и билки. С други думи, да смесваме вкусове ни е генетично заложено. Остава само да преоткрием чара на ястията, които сякаш са експлозия от аромати и усещания, когато отхапем от тях.

В галерията горе ще видите седем сладко-солени рецепти, с които да предизвикате сетивата си.

   

Най-четените