Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Вечеря без фурна и котлони? Мисията възможна

Тези ястия се сервират студени, но пак са страшно апетитни Снимка: iStock
Тези ястия се сервират студени, но пак са страшно апетитни

Хем е топло, хем стомахът иска нещо засищащо за хапване.

Ако и вие не сте от хората, които могат да изкарат цяло лято само на таратор и диня, сигурно започвате да гледате на готвенето като на проклятие в горещите дни.

Възможно ли е ястието за вечеря да е и вкусно, и студено, и лесно за приготвяне?

Да, мисията възможна! Защото има куп рецепти за ястия, които се сервират изстудени и са точно толкова апетитни, който и чиниите, от които излиза гореща пара.

Не е особена изненада, че тези студени блюда обикновено са изобретение на южните страни като Гърция, Италия и Испания - кулинарните гурута във всеки един сезон, но най-вече през лятото.

Не е учудващо и че рецептите не изискват дълго стоене край печката, времеемко печене във фурната или използването на котлони, покрай които ви избиват вадички пот.

Затова още довечера ще изпробваме:

Гръцка салата с макарони

Снимка: iStock

Гърците са не по-малки майстори на ястията с паста от италианците. Те знаят как да превърнат пакет дребна паста в свежа лека вечеря с изобилие от вкусове и аромати. И, да, тук ще трябва да пуснете за малко котлона, но е колкото да сварите пастата...

Необходими са ви:

  • Пакет паста по избор - орзо, пенне, охлювчета
  • 10-15 чери доматчета
  • Чаша черни маслини без костилка
  • 200-300 грама сирене фета или друг тип прясно сирене
  • Малка глава червен лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • Сол, пипер, хубав зехтин, оцет и сушен риган

Начин на приготвяне:

Сварявате пастата според указанията на пакета и оставяте настрани да се охлади. През това време нарязвате черитата на половинки или четвъртинки, лука - на ситно, и сиренето - на кубчета. В голяма купа изсипвате пастата, добавяте зеленчуците и подправките и разбърквате.

Добре е салатата да престои няколко часа преди сервиране, за да поеме пастата от вкусовете. Можете да експериментирате със съставките и да добавите краставици, тиквички, риба тон или пресен босилек.

Рулца от лаваш

Снимка: iStock

Лаваш - този плосък арменски хляб - вече се намира и в близкия супермаркет. От него се получават чудесни дюнери, гирос и дори пица, но можете да ги превърнете и в едни рулца, които не изискват никакво пускане на печка.

Необходимите продукти са:

  • Два броя лаваш
  • Крема сирене по ваш вкус - натурално или с подправки
  • 2 домата
  • 6 слайса шунка или друг немазен колбас
  • По желание - кисели краставички, маслини, маруля, песто, различни сирена

Начин на приготвяне:

Повече от елементарен - разстилате лаваша и намазвате обилно с крема сирене. След това в единия край редите доматите на кубчета, по три слайса шунка и добавки по ваш вкус и избор. Навивате лаваша като палачинка и го оставяте в хладилника леко да стегне.

След това нарязвате "на пънчета" и сервирате.

Рулца с маруля и пилешко

Снимка: iStock

Дюнерите не са най-подходящата храна, особено за лятото, но понякога ни се иска да си хапнем точно тази комбинация от вкусове, ако може - без угризения. Тези рулца с маруля са идеалното решение.

Трябват ни:

  • По листо маруля за всяко рулце
  • Едно печено пиле, накъсано на парченца - за улеснение го купуваме готово от магазина
  • 2 моркова, нарязани на много фини лентички
  • Подправки за пилешкото - сол, пипер, кимион и канела (не пропускайте канелата)

Начин на приготвяне:

В голяма купа накъсваме с помощта на две вилици печеното пиле и си запазваме костите за домашен бульон. Подправяме месото щедро и разбъркваме добре, за да полепнат подправките, след което добавяме и морковите и отново разбърквате.

Оставяме пилешкото за 30-40 минути да си почине, след което пълним листата от маруля със сместа и сервираме.

Муфулета

Снимка: iStock

Този изобретен от италиански емигранти в САЩ сандвич може и да не е супер здравословен, но пък може да издържи няколко дена в хладилник без никакъв проблем, защото се прави с по-дебел хляб.

Съставките са въпрос на фантазия, но ви трябват най-вече:

  • 1 по-голяма питка от тесто с квас
  • 1 чаша микс от маслини без костилка - зелени, черни, с пълнеж от чушка или аншоа
  • 2-3 супени лъжици каперси
  • 7-8 слайса шунка
  • 7-8 слайса италиански салам или немазен български еквивалент
  • 7-8 слайса проволоне
  • 7-8 слайса моцарела
  • Масло за намазване на питката

Начин на приготвяне:

Разполовявате питката на две и намазвате обилно с масло, след което поръсвате с микса от маслини и с каперсите. После редите първо шунката, после салама, след това проволонето и в центъра - моцарелата, и сглобявате сандвича.

Всички продукти са ориентировъчни и могат да бъдат заместени с български колбаси, кашкавал и свежо сирене например.

Пълнени домати с колбас

Снимка: iStock

Добре познатото предястие от пълнени домати лесно се превръща в лека и разхлаждаща вечеря, като се добави малко колбас.

Трябват ви:

  • 4 по-едри и месести домата
  • 200 грама сирене
  • 100 грама кисело мляко или майонеза (киселото мляко прави сместа по-лека)
  • 200 грама колбас - шунка, салам, бекон
  • 3-4 скилидки чесън
  • Сол, пипер и зелени подправки като магданоз, босилек, риган или мащерка

Начин на приготвяне:

Изрязвате горната част на доматите и я запазвате за сервирането, след което издълбавате сърцевината. В купа смесвате сиренето, киселото мляко (или майонеза), нарязания на ситни кубчета колбас и подправките.

Пълните доматите със сместа и ги оставяте за няколко часа в хладилника, за да стегне пълнежът. Сервирайте с капачето от доматите.

 

Най-четените