Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

С ухание на джинджифил и канела: Сладките, които ще събудят коледния ви дух

И няколко грешки, които да избегнете при приготвянето им Снимка: iStock
И няколко грешки, които да избегнете при приготвянето им

Аромат на канела, джинджифил и шоколад - уханието от коледните сладки, което се разнася у дома в този период на годината, е несравнимо с никоe другo.

Домашно приготвените сладки изкушения са подходящи както за чашата сутрешно кафе или чай, така и за подарък, който със сигурност ще стопли своя получател.

Не всеки обаче смее да се захване с приготвянето им поради страха, че нещо в процеса ще се обърка и вместо по предназначение, няколкото тави с прясно изпечени бисквитки ще отидат на боклука.

Естествено, няма как грешките да могат да бъдат предотвратени, особено когато говорим за сладкарска рецепта, но като знае предварително някои от най-често срещаните, човек би се впуснал с повече увереност в това кулинарно предизвикателство.

Ето някои от тях:

Не отделяте достатъчно време

Когато се захващате с приготвянето на коледни сладки или какъвто и да е друг подобен експеримент, се уверете, че имате достатъчно свободно време.

Различните видове сладки имат различно тесто, което може да се наложи да бъде разточено веднага или да престои в хладилника за една нощ.

Затова е важно да сте наясно с начина му на приготвяне, за да не се изненадате неприятно в средата на процеса и да ви се прииска да го ускорите. В този случай не очаквайте коледните сладки да се получат така, както желаете.

И още нещо - не се доверявайте на всяка рецепта в интернет, особено на такива, съдържащи в заглавието си думи като "лесно" и "бързо" - повярвайте, много малка част от тях са такива. Търсете такива в проверени сайтове или вземете някоя изпитана - от приятел или за по-сигурно от стария рецептурник на баба ви.

Импровизирате с пропорциите на съставките

Сладкарството и пекарството разчитат на прецизността. Ако мерките на съставките не бъдат спазени с точност (това важи особено за торти и други по-сложни сладкиши), е почти сигурно, че нещо сериозно ще се обърка.

Въпреки че коледните бискивитки позволяват известни импровизации, те не са препоръчителни.

При разлика в пропорциите на някои рецепти на английски например вече лесно може да калкулирате унции в грамове или колко е приблизителният грамаж на суха субстанция в супена лъжица. Така лесно ще избегнете грешки, но за по-сигурно използвайте кухненска везна.

Слагате маслото директно от хладилника, въпреки че трябва да е омекнало

Ако в рецептата изрично е посочено, че маслото трябва да е на стайна температура, което означава да е добре омекнало, не правете грешката да прененбрегнете това важно изискване. То не е измислено, за да ви затрудни, а за да може захарта и маслото да се смесят достатъчно добре. Процесът създава въздушна и пухкава смес, която играе важна роля за текстурата на бисквитата.

Никога не правете грешката да го размеквате в микровълнова фурна, защото ще стане неравномерно. Обикновено на маслото са му нужни около 30-40 мин. на стайна температура, за да придобие нужната мекота. Ако не ви се чака, може да го поставите между два листа за печене и да го разточите леко с точилка.

След като вече знаете едни от най-често срещаните грешки, които със сигурност могат да объркат плана ви за вкусни коледни сладки, сме ви приготвили няколко интересни рецепти, за да замирише в кухнята ви на истинска Коледа.

Топчета с ром

Снимка: iStock

Нужните продукти за тези леко алкохолни меки изкушения са:

1 пакетче масло от 125 гр.

2 яйца

100-150 гр. шоколад

½ ч.ч. или 110 гр. кафява захар

¾ ч.ч. брашно или натрошени бисквити

¼ ч.ч. ром

1 ванилия

Щипка сол

Кокосови стърготини за овалване

Наичн на приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно със захарта, ванилията и солта. Отделно на водна баня се разтопяват маслото и шоколадът, след което всичко се смесва. Накрая се добавят ромът и брашното (бисквитите). Ако не успеете да получите гъста консистенция, от която могат да се правят форми, добавете още брашно или бисквити.

От вече готовата смес се оформят топчета и се овалват в кокосовите стърготини. Оставят се да стегнат в хладилника за около час, а след това вече могат да се поднесат.

Напукани шоколадови бисквити

Снимка: iStock

Нужните продукти за тези прекрасни бисквити са:

120 гр. брашно

250 гр. захар

2 яйца

30 гр. масло

200 гр. натурален шоколад

1 ч.л. бакпулвер

25 гр. какао

100 гр. пудра захар

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера, солта и какаото. На водна баня се разтопява една четвърт от шоколада, а останалият се нарязва на ситно.

С миксер се разбиват маслото на стайна температура и захарта. При непрестанно бъркане се добавят едно по едно яйцата. Към сместа се добавят сухите съставки, но за смесването им вече не се използва миксерът, а шпатула или дървена лъжица. Накрая се прибавя първо нарязаният шоколад и след това - разтопеният.

Получената смес се бърка до гладкост, след което се прехвърля върху прозрачно фолио и се увива добре. Оставя се в хладилника да почине за около два часа. Когато времето отмине, идва ред за оформянето на бисквитите.

Шоколадовото тесто се оформя на руло, като се търкаля по плота. Реже се на еднакви малки парчета, а от тях се правят топчета, в зависимост от желания размер на бисквитие. Овалват се в пудра захар и се подреждат в плоска тава върху хартия за печене, като се притискат леко.

Напуканите бисквити се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 17 минути.

Джинджифилови сладки

Снимка: Pixabay

За да приготвите тези традиционни за редица европейски страни коледни сладки, са ви нужни следните съставки:

2 и ½ ч.ч. брашно

½ ч.ч. масло

1 яйце

2/3 ч.ч. мед

½ ч.л. сода за хляб

1 ч.л. джинджифил на прах

½ ч.л. канела

1 ч. л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява заедно със содата, бакпулвера, канелата и джинджифила. Междувременно медът и маслото се разтапят на водна баня.

След като изстинат, се добавя и яйцето. Разбърква се добре и към тях малко по малко се изсипват сухите съставки. Трябва да се получи маслено тесто, което се разточва с дебелина около 3 мм.

Бисквитите се изрязват с формички за сладки по избор и се нареждат в голяма тава, в която предварително се поставя хартия за печене.

Джинджифиловите сладки се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за приблизително 7-8 минути или докато се зачервят леко.

Декорирйте по желание.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените