Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Твърдо е като камък? Ето как да помогнете на авокадото да узрее по-бързо

Няколко трика за свежа закуска Снимка: iStock
Няколко трика за свежа закуска

През последните години авокадото се превърна в един от може би най-обичаните плодове в света. Да, точно така - плодове, защото то често е бъркано със зеленчук, вероятно заради това, че обикновено го виждаме в салати и различни месни или вегетариански ястия.

Неслучайно авокадото стана толкова популярно, тъй като освен кремообразната си текстура и мек вкус, то е чудесен източник на полезните ненаситени мазнини. Също така да не забравяме за богатото съдържание на фибри, благодарение на които се борим успешно с токсините и се чувстваме сити за по-дълго време. И не на последно място - жизненоважните витамини Е, С и голяма част от групата на В витамините, подпомагащи имунната ни система.

Ето защо един чудесен старт на деня би бил поставено върху препечена филийка авокадо или намазано върху нея под формата на паста, овкусена с капки лимон, щипка сол и струйка качествен зехтин.

Тази простичка закуска ще ви даде енергия, с която ще се чувствате пълноценни чак до обяда с колегите и няма да мислите за него още в 10:30 ч. сутринта.

Добре узрялото авокадо може да се познае по няколко начина - чрез лек натиск, по цвета на кожата му или нейната грапавина. Имайте предвид обаче, че на пазара съществуват десетки сортове, така че някои от тях си остават светлозелени, дори когато са добре узрели. За по-голямо улеснение повечето вериги за хранителни стоки вече предлагат готово за консумация авокадо, което обикновено е в отделна опаковка и на двойно по-висока цена.

И тогава може би ще се запитате - изобщо възможно ли е да се сдобиваме с истински зряло авокадо всеки ден, ако искаме да го добавим към ежедневната си диета?

Мисията не е невъзможна, но се изисква малко креативност. Първо е добре да уточним, че този плод може да се яде и зелен, което няма да ви навреди по никакъв начин. За някои ястия дори се изисква да бъде по-твърд, като например при печене.

Но ако просто искате да намажете леко намачкано авокадо върху пълнозърнести крекери или да си направите любимото гуакамоле, твърдият като камък екзотичен плод няма да ви свърши никаква работа.

Снимка: Pexels

Затова озовете ли се в ситуация, в която в магазина не предлага готово за консумация авокадо, не се отказвайте! Вземете го и го отнесете вкъщи зелено, където с няколко трика ще може да се насладите на деликатния му вкус по-бързо, отколкото си мислите.

Ето ги и тях:

Банан и хартиена торбичка

Тази на пръв поглед абсурдна комбинация истински ускорява процеса на узряване на авокадото.

Поставете двата плода в хартиената торбичка и я запечатайте (ако не разполагате с такава, може да използвате вестник). Бананът отделя етилен - безвреден газ, който съкращава времето на узряване. За целта може да използвате също така ябълка или домат, притежаващи същата функция.

Периодично проверявайте авокадото, като го стискате леко между пръстите си. Този метод трябва да подейства до няколко дни.

Фолио за печене

Ако сте твърде нетърпеливи и искате зряло авокадо веднага, то трябва да прибегнете към малко по-драстични начини. Увийте плода във фолио и го сложете в предварително загрята фурна на 90 градуса. Печете 10 минути и го извадете.

Тук трябва да имате предвид, че въпреки мекотата си, авокадото ще изгуби част от деликатния си вкус. Но все пак, кой не е изпадал в екстремни ситуации?

Но ако все пак разполовите незряло авокадо?

Снимка: Pexels

Най-важното - не се паникьосвайте! Има много просто решение, което ще предотврати пораженията.

Съединете отново двете половини, като преди това изстискате върху месото на плода няколко капки лимонов сок. Поставете авокадото в свежо фолио за съхранение и го сложете в хладилника. Така няма да покафенее и ще остане свежо до самото му узряване.

Проверявайте го периодично с лек натиск.

А за финал, ето и няколко съвета как да запазите любимия си крушовиден плод, с наподобяваща на крокодилска кожа външна обвивка, свеж за дълго, дори когато използвате само едната от половините му:

  • Добре узрялото авокадо може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни. След това започва да загнива.
  • Киселината е най-добрият приятел на авокадото, тъй като не позволява на вътрешността му да покафенява и губи невероятния си вкус
  • Неизползваната половинка може да съхранявате в добре затворена кутия за хранене, която не пропуска кислород. Сложете я в хладилника, но гледайте да не я забравите. Времето не прощава на никого.

И най-важното - не се отказвайте от любимата си закуска!

 

Най-четените